Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Άποψη: Σε ποιο βαθμό πρέπει να πιστωθεί ο Τραμπ την καλή πορεία της οικονομίας;

Άποψη: Σε ποιο βαθμό πρέπει να πιστωθεί ο Τραμπ την καλή πορεία της οικονομίας;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άποψη: Σε ποιο βαθμό πρέπει να πιστωθεί ο Τραμπ την καλή πορεία της οικονομίας;

Α​​πό τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γράφει μηνύματα στο Twitter τονίζοντας την άνοδο του χρηματιστηρίου, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη γενικότερη υγεία της οικονομίας ως απόδειξη της επιτυχίας του. Ενώ οι ισχυρισμοί του είναι σε μεγάλο βαθμό αληθείς, τα περισσότερα στοιχεία αποτελούν συνέχεια της τάσης που δημιουργήθηκε στα χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα, στοιχεία που τότε ο κ. Τραμπ απέρριπτε ως «ψεύτικα» και «καταστροφικά». Οπως είχε πει ο Σον Σπάισερ, πρώην υπουργός Τύπου του κ. Τραμπ, όσον αφορά τα στοιχεία για την απασχόληση έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ: «Μπορεί να ήταν ψευδή στο παρελθόν, αλλά είναι πολύ πραγματικά τώρα». Ο Τραμπ δεν έχει άδικο για το χρηματιστήριο. Ο Dow Jones ξεπέρασε την Τετάρτη τις 22 χιλιάδες μονάδες πρώτη φορά και οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί δείκτες επίσης βρίσκονται στα ύψη. Η ελπίδα πως θα μειώσει το επίπεδο της φορολογίας, πως θα εφαρμόσει πρόγραμμα ενίσχυσης των υποδομών και πως θα απορρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο οδήγησε το χρηματιστήριο προς τα πάνω μετά τον Νοέμβριο.

Ακόμη και αν ο Τραμπ και το Κογκρέσο δεν έχουν καταφέρει να επιδείξουν πρόοδο στα δύο πρώτα οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική της απορρύθμισης, ενώ έχουν συμβάλει και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο και βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του 2001. Το ποσοστό της ανεργίας είναι λιγότερο από το 10% όπου είχε φτάσει τον Οκτώβριο του 2009. Ωστόσο σχεδόν όλη η υποχώρηση της ανεργίας σημειώθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα, ήταν στο 4,8% όταν είχε λήξει η θητεία του τον περασμένο Ιανουάριο.

Παρά τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση άλλων οικονομικών δεικτών όπως της τιμής των κατοικιών, ο μισθοί μόλις και μετά βίας έχουν αυξηθεί. Εχουν όντως αυξηθεί, όπως έχει τουιτάρει ο κ. Τραμπ, ωστόσο οι μέσες ωριαίες απολαβές αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Ιούλιο, δηλαδή με χαμηλότερο ρυθμό από το 2,9% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο λόγος για τον οποίον η χαμηλή ανεργία δεν έχει οδηγήσει σε υψηλότερο ρυθμό αύξησης των μισθών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αινίγματα για τους οικονομολόγους. Μια πιθανότητα είναι πως μετά την κρίση αποχώρησε από την αγορά εργασίας μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων απ’ όσο νομίζουμε.

Η απασχόληση υποχώρησε έντονα κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση και βρίσκεται σήμερα στο 62,9%, δηλαδή ελάχιστα αλλαγμένη από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Τραμπ.

Ετσι οι εταιρείες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο ισχυρό ανταγωνισμό στην προσπάθειά τους να προσλάβουν προσωπικό, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν πως οι μισθοί θα αυξηθούν ταχύτερα αν παραμένει σε χαμηλό επίπεδο η ανεργία. Το ΑΕΠ αποτελεί έναν από τους βασικότερους δείκτες ώστε να αξιολογήσει κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια οικονομία.

Το δεύτερο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8%, «απίστευτος αριθμός» είχε τουιτάρει ο κ. Τραμπ. Ομως το πρώτο τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,2%, ενώ μέχρι και την άνοιξη πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το δεύτερο τρίμηνο. Ούτε αποτελεί το 2,6% κάποιον ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Για του λόγου το αληθές, η οικονομία έχει αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% ή υψηλότερο στα 81 από τα 145 τρίμηνα από τότε που είχε γίνει πρόεδρος ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, εκ των οποίων οι 14 φορές επί προέδρου Ομπάμα.

Ισως ο πρόεδρος Τραμπ να το γνωρίζει αυτό, γι’ αυτό και την Παρασκευή αποφάσισε να τουιτάρει τον ρυθμό ανάπτυξης στογγυλοποιημένο στο 3%, κάτι που οι περισσότεροι οικονομολόγοι αποφεύγουν να κάνουν.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text