Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η κρίση της Β. Κορέας, φοβίζει τις αγορές

Η κρίση της Β. Κορέας, φοβίζει τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κρίση της Β. Κορέας, φοβίζει τις αγορές

Η ρητορική που αναπτύχθηκε μεταξύ της Β. Κορέας και των ΗΠΑ, κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει ενταθεί τόσο πολύ, ώστε να μη μπορεί πλέον να αγνοηθεί από τις αγορές. Και μάλιστα, είναι η πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που οι χρηματοοικονομικές αγορές λαμβάνουν υπόψη τους ζητήματα των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Είναι βεβαίως άγνωστο το ποιά θα είναι η κατάληξη της παρούσας κρίσης. Και αυτό επειδή είναι τόσο απρόβλεπτοι οι ηγέτες των δύο χωρών που κυρίως εμπλέκονται σ' αυτή. Όσο και αν το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ έχει πολλές ασφαλιστικές δεικλίδες αυτοπροστασίας από την άσκηση επικίνδυνης προς το αμερικανικό έθνος πολιτικής, καθώς στην παρούσα κρίση απειλούνται ευθέως ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα, είναι αμφίβολο για το πώς θα δράσει. Το βέβαιο είναι ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το ζήτημα του -παγκόσμιου- προβλήματος που ονομάζεται “Βόρεια Κορέα” εισέρχεται σε μία κρίσιμη φάση που ενδεχομένως θα είναι και η φάση “τακτοποίησής” του, χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε με ποιό ακριβώς τρόπο θα γίνει η “τακτοποίηση” αυτή.

Ο δείκτης Volatility Index (VIX) με τον οποίο είχαμε χρόνια να ασχοληθούμε, επανήλθε στο προσκήνιο αφού, χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο που έχω βιώσει ποτέ (ανέβηκε στις 16,04 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 44,37%). Μπορεί η τιμή του δείκτη να μην είναι ακόμη σε επίπεδα “φόβου”, όμως φοβίζει ο ρυθμός της ανόδου του. Και αυτό ίσως προκαλέσει προβλήματα στις διεθνείς αγορές, μεγαλύτερα από τα χθεσινά. (Διαβάστε ένα άρθρο για τον VIX το οποίο είχε γραφεί στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μίας άλλης κρίσης).

Θα επηρεάσει την ελληνική αγορά αυτή η “κινητικότητα” στις διεθνείς αγορές; Είναι αλήθεια ότι κατά τα τελευταία χρόνια -τα χρόνια της μεγάλης ανόδου στις διεθνείς αγορές- η μεσομακροχρόνια συσχέτιση της κίνησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με την κίνηση των διεθνών αγορών, είχε περιοριστεί, λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Όμως, η παρατήρηση αυτή ισχύει μόνον σε μεσοχρόνια διαστήματα και όχι σε ημερήσιες καταστάσεις. Δηλαδή, αν κατά τις επόμενες μέρες επικρατήσει μία ένταση στις διεθνείς αγορές, είναι βέβαιο ότι αυτή θα επιδράσει και στον Γενικό Δείκτη της Αθήνας.

Ναι, τα πράγματα, χωρίς ακόμη να προκαλούν κάποια έντονα συναισθήματα, είναι σοβαρά. Σε περιπτώσεις όπως η παρούσα διεθνής κρίση, δεν ακολουθούμε το ένστικτό μας, αφού άλλωστε δε γνωρίζουμε πλήρως ούτε τα γεγονότα, αλλά ούτε και τον τρόπο που σκέφτονται ή που αποφασίζουν οι πρωταγωνιστές. Κυρίως όμως δε γνωρίζουμε τις επιδράσεις που μπορούν να υπάρξουν. Σε περιπτώσεις όπως η σημερινή, ακολουθούμε τα σήματα ενός συστήματος συναλλαγών που έχουμε επιλέξει. Από την πλευρά μας, για τους επενδυτές που δεν επιθυμούν αδικαιολόγητο και ανεξέλεγκτο κίνδυνο, πιστεύουμε ότι το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” είναι το καλύτερο και το πλέον αποτελεσματικό.

 

Δείτε το βιβλίο “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text