Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Regling: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει success story αν η κυβέρνηση εμμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Regling: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει success story αν η κυβέρνηση εμμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Regling: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει success story αν η κυβέρνηση εμμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις στη δημόσιο διοίκηση, στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο εργασιακό και τραπεζικό τομέα

Είναι λάθος να πούμε στους Έλληνες ότι δεν έγινε τίποτα από την έναρξη των προγραμμάτων. 
Αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα FAZ ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) K. Regling, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με πιο γοργούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις. 
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις στη δημόσιο διοίκηση, στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο εργασιακό και τραπεζικό τομέα. 
Η δημοσιονομική πρόοδος είναι επίσης αξιοσημείωτη, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM. 
Η Ελλάδα εμφάνισε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της της τάξεως του 0,7% το 2016, από έλλειμμα μεγαλύτερο του 15% το 2009.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. 
Είχε τα μεγαλύτερα προβλήματα και την πιο αδύναμη διοίκηση. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προσπάθειες σταθεροποίησης συνεχίζονται ακόμη και στο έβδομο έτος του προγράμματος. 
Μετά την τελευταία εκταμίευση ύψους 7,7 δισ. ευρώ, ο ESM κατέβαλε στην Ελλάδα περισσότερα από 39 δισ. ευρώ από την αρχή του προγράμματος το 2015. 
Μαζί, οι δύο μηχανισμοί κρίσης έχουν χορηγήσει περισσότερα από 181 δισ. ευρώ σε έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα . 
Ο ESM και ο προκάτοχός του, ο EFSF, κατέχουν περίπου το 51% του ελληνικού δημοσίου χρέους και το πρόγραμμα του ESM θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018. 
Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις δανείων θα παραμείνουν σαφώς κάτω από το μέγιστο ποσό των 86 δισ. ευρώ που διατίθεται στο πρόγραμμα.
Στη Γερμανία, κάποιος ακούει ξανά και ξανά ότι δεν έχει συμβεί τίποτα στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος. 
Πρόκειται για προσβολή του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει υποστεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα ήταν αδιανόητο σε άλλες χώρες. 
Η δημοσιονομική πρόοδος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. 
Το πιο σημαντικό από τα μέτρα ήταν οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης - η οποία σήμερα έχει λιγότερο προσωπικό - και του συνταξιοδοτικού συστήματος, της αγοράς εργασίας και του τραπεζικού τομέα. 
Τέτοιες μεταρρυθμίσεις εξηγούν γιατί η Ελλάδα βγήκε αρκετές φορές ως πρωταθλητής μεταρρυθμίσεων σε μελέτες του ΟΟΣΑ.
Η Ελλάδα μπορεί επίσης να γίνει μια «ιστορία επιτυχίας», αν η κυβέρνηση εμμείνει στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. 
Οι εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του ESM - με επιτόκια πολύ χαμηλά και διάρκεια λήξης άνω των 30 ετών - επιτρέπουν στην Ελλάδα να ξεπεράσει μια βαθιά κρίση χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. 
Επιπλέον, οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό εξακολουθεί να είναι αναγκαίο πέρα ​​από τον Αύγουστο του 2018, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πολιτικοί, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι ακαδημαϊκοί πραγματοποίησαν πολυάριθμες συζητήσεις για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί εκτός του μηχανισμού διάσωσης του ESM. 
Υπάρχει συναίνεση ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Ελλάδα, ενώ η ζώνη του ευρώ επιλύει αυτό το τελευταίο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στην κρίση του χρέους του ευρώ. 
Όμως, το ΔΝΤ δεν θα διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση στη ζώνη του ευρώ με τον ESM να μπορεί να διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. 
Ήδη τώρα, ο ESM κάνει κάτι περισσότερο από τη χρηματοδότηση δανείων διάσωσης. 
Συμμετέχει επίσης στην παρακολούθηση των χωρών του προγράμματος και αναλύει τη βιωσιμότητα του χρέους. 
Με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, παρακολουθεί την ικανότητα των προηγούμενων χωρών που βρίσκονταν σε πρόγραμμα να επιστρέψουν τα δάνειά τους, όπως συμφωνήθηκε.
Η συζήτηση για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο περιέχει προτάσεις που μερικές φορές αλληλοαποκλείονται. 
Ορισμένοι θα ήθελαν να αναλάβει την παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί σήμερα ευθύνη της Επιτροπής. 
Άλλοι σκέφτονται ένα δημόσιο ταμείο της ζώνης του ευρώ ή ένα ίδρυμα για τη διαχείριση μιας δημοσιονομικής ικανότητας στη ζώνη του ευρώ. 
Πολύ περισσότερη συζήτηση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ είναι σίγουρα απαραίτητη πριν έχουμε μια τελική ιδέα. 
Φυσικά είναι πιθανό ο ESM να εξελιχθεί σε ένα ίδρυμα που μοιάζει με το ΔΝΤ ακόμη περισσότερο από ό, τι ήδη. 
Είναι εξίσου βέβαιο ότι θα απαιτούσε τουλάχιστον αλλαγή της Συνθήκης του ESM - αν όχι της Συνθήκης της ΕΕ. 
Για να γίνει αυτό, απαιτείται πρώτα η συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών μελών, πρόσθεσε ο Regling.
Άλλωστε, οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν διαθέσει πολλά χρήματα για τη σταθεροποίηση του ευρώ. 
Μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την κρίση του ευρώ και ο προκάτοχός του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν εκταμιεύσει περίπου 273 δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. 
Αυτές οι πέντε αποκαλούμενες χώρες προγραμμάτων θα χρειαστεί να πληρώσουν πλήρως τα δάνεια και με τόκους. 
Έτσι, δεν μεταφέρονται χρήματα από τη μία χώρα στην άλλη, παρόλο που η ζώνη του ευρώ αναλαμβάνει τον κίνδυνο.
Ο ESM χρησιμοποιεί μια προσέγγιση «μετρητών για μεταρρύθμιση» για τα δάνειά του, μια αρχή που το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία εδώ και δεκαετίες. 
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα. 
Τα μέτρα αυτά είναι συχνά επώδυνα για τον πληθυσμό και οι κυβερνήσεις συχνά τιμωρούνται στις επόμενες εκλογές. 
Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ολοκλήρωσαν επιτυχώς προγράμματα μεταρρυθμίσεων.
Τα δάνεια χορήγησαν στις χώρες αυτές τον φορολογικό χώρο για να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές οι οικονομίες τους και να διορθώσουν προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. 
Αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν: η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και οι αριθμοί στην Πορτογαλία και την Κύπρο είναι επίσης σταθεροί. 
Επομένως, η ίδρυση του ESM ενίσχυσε τη νομισματική ένωση. 
Οι πρώην χώρες του προγράμματος συμβάλλουν στο γεγονός ότι η ζώνη του ευρώ είναι και πάλι σταθερή και δυναμική και μπορεί να αντέξει τη σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα ή την Ιαπωνία.
Ο Regling απάντησε και στους επικριτές του ευρώ, οι οποίοι τείνουν επίσης να ξεχνούν ότι η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος έχει τερματίσει τη νομισματική αναταραχή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. 
Αυτή η αναταραχή ήταν συχνή στην Ευρώπη κατά την περίοδο μεταξύ του τέλους του συστήματος Bretton-Woods στις αρχές της δεκαετίας του '70 και πριν από την εισαγωγή του ευρώ. 
Η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα ανάλωσε δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων της στην αγορά και η γερμανική οικονομία υπέστη συχνά οδυνηρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. 
Οι κρίσεις των τελευταίων ετών θα είχαν προκαλέσει παρόμοιες σοβαρές οικονομικές και πολιτικές αναταραχές στις χώρες της ζώνης του ευρώ, εάν χρησιμοποιούσαν ακόμη τα εθνικά τους νομίσματα και όχι το ευρώ, ανέφερε. 
Με το ευρώ, η Ευρώπη κέρδισε τη σημασία της στην παγκόσμια σκηνή, την οποία δεν θα είχαν πλέον οι μεμονωμένες χώρες. 
Το ευρώ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αποθεματικό νόμισμα του κόσμου. 
Η Ευρώπη σήμερα είναι ένας ισχυρός παίκτης που μπορεί να δει στα μάτια τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Κίνα. 
Αυτό είναι σημαντικό, διότι το σχετικό βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας μειώνεται σταθερά. 
Το 1970, η Ευρώπη αποτελούσε το 32% της παγκόσμιας οικονομίας - σήμερα είναι 23%. 
Μέχρι το 2050, ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί μόλις στο 9%. 
Οι μεμονωμένες χώρες - ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία - δεν θα μετράνε πια αν ήταν μόνες τους.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αξίζει να υπερασπιστούμε τη νομισματική ένωση, για τη Γερμανία και για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. 
Στις αρχές του 2010, τα μέλη της νομισματικής ένωσης αντιμετώπιζαν μια κατάσταση που οι ιδρυτές του ευρώ δεν είχαν διανοηθεί. 
Την απώλεια πρόσβασης στην αγορά από μια χώρα εντός της νομισματικής ένωσης. 
Η θεσμική αρχιτεκτονική της ζώνης του ευρώ παρουσίαζε ένα κενό. 
Δεν υπήρχε κανένα μέσο που θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια τέτοια περίπτωση. 
Στην περίπτωση αυτή, ιδρύθηκε ο προσωρινός μηχανισμός EFSF το 2010 και στη συνέχεια ο ESM ως μόνιμο ίδρυμα. 
Η εντολή τους ήταν να χορηγήσουν δάνεια διάσωσης σε αντάλλαγμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σε χώρες της ζώνης του ευρώ που είχαν χάσει προσωρινά την πρόσβαση στην αγορά. 
Εάν αυτή η ασπίδα διάσωσης δεν είχε υπάρξει στην κορύφωση της κρίσης του ευρώ, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα να είχαν εγκαταλείψει το ευρώ με χαοτικό τρόπο, με κίνδυνο να μεταδοθεί η κρίση σε ολόκληρη τη Ζώνη.
Η Ευρώπη έχει αφήσει τώρα πίσω της την κρίση. 
Έχει βγει ισχυρότερη από πριν, τόσο από οικονομική όσο και από θεσμική άποψη. 
Αυτό συμβαίνει με την ίδρυση του EFSF και του ESM ως δανειστές της έσχατης λύσης για τις κυβερνήσεις. 
Πρόκειται επίσης για προγράμματα μεταρρυθμίσεων, ιδίως στις χώρες των προγραμμάτων. 
Επιπλέον, έχουμε τώρα την Τραπεζική Ένωση, με τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό SSM και το ταμείο ενιαίας εξυγίανσης, το SRF. 
Αυτά τα μέτρα κρίσης έθεσαν τα θεμέλια για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη. 
Η οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ ήταν μεγαλύτερη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματά μας λύονται. 
Η ανεργία σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλή, ιδίως στους νέους.
Τώρα τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης; 
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει πρώτα απ 'όλα να εφαρμόσουν τους κανόνες τους οποίους έχουν ήδη συμφωνήσει. 
Επιπλέον, οι κανόνες αυτοί πρέπει να καταστούν απλούστεροι - ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής. 
Οι κανόνες έχουν γίνει πολύ περίπλοκοι, ακόμη και για τους ειδικούς. 
Δεύτερον, οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους και να εφαρμόσουν τις ειδικές για κάθε χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, όχι μόνο για τις πέντε που έλαβαν στήριξη από το ESM.
Οποιαδήποτε πρόσθετα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης είναι περιορισμένα σε σχέση με αυτό που έχει ήδη συμβεί. 
Δεν χρειαζόμαστε πλήρη δημοσιονομική ένωση με πρόσθετες μεταφορές ούτε πλήρη πολιτική ένωση. 
Πρώτον, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ένωση. 
Αυτό θα ενίσχυε την οικονομική ολοκλήρωση στη νομισματική ένωση, καθώς και την κατανομή των κινδύνων μέσω των ιδιωτικών αγορών.
Αυτό που λείπει από την Τραπεζική Ένωση είναι ένα αποθεματικό για το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης, σε περίπτωση υπέρβασης της ικανότητάς του σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 
Ένα τέτοιο σύστημα θα ενίσχυε την αξιοπιστία του. 
Η άλλη βελτίωση θα ήταν ένα σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων. 
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες τράπεζες της ζώνης του ευρώ. 
Καμία χώρα με ένα υγιές τραπεζικό σύστημα δεν θα πρέπει να πληρώνει για τα λάθη των τραπεζών και των εποπτών τους σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. 
Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε ένα σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. 
Θα έθετε τέρμα στον κίνδυνο να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας. 
Εάν μια χώρα βρίσκεται υπό πίεση από τις αγορές, οι πελάτες της τράπεζας θα γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνο η δική τους χώρα που υποστηρίζει την ασφάλεια καταθέσεων, αλλά ολόκληρη η ζώνη του ευρώ. 
Η δημιουργία μιας κοινής ασφάλισης καταθέσεων είναι επομένως μια ισχυρή εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ. 
Η Ένωση Κεφαλαιαγορών θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική ολοκλήρωση και θα κάνει την ευρωζώνη πιο ισχυρή. 
Η εναρμόνιση του εταιρικού, φορολογικού και πτωχευτικού δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μείωνε τα εμπόδια που εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις διασυνοριακές επενδύσεις.
Ένα περαιτέρω βήμα προς μια πιο ανθεκτική νομισματική ένωση θα είναι ένας περιορισμένος προϋπολογισμός, για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων στα κράτη μέλη. 
Παραδείγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς αμοιβαιοποίηση του χρέους και χωρίς μεταφορές κεφαλαίων. 
Έτσι, τα κράτη μπορούν να πάρουν επιπλέον χρήματα όταν βρίσκονται σε δύσκολες στιγμές για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να τα επιστρέψουν αργότερα. 
Ένας περιορισμένος κοινός προϋπολογισμός ή δημοσιονομική ικανότητα για την καταπολέμηση τέτοιων λεγόμενων ασύμμετρων διαταραχών θα ήταν σημαντικός, διότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. 
Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να εξαλείψει τους διαφορετικούς κύκλους ανάπτυξης μεταξύ των μελών της. 
Στην πραγματικότητα, λειτουργεί συνήθως προκυκλικά. 
Τα πραγματικά επιτόκια τείνουν να είναι πολύ χαμηλά σε χώρες που αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ είναι πολύ υψηλά σε εκείνες που αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήταν λογικό να υπάρχει περιορισμένος κοινός προϋπολογισμός ως σταθεροποιητική λειτουργία σε μια νομισματική ένωση.
Ωστόσο, η ζώνη του ευρώ δεν χρειάζεται πρόσθετο προϋπολογισμό επένδυσης, ανέφερε ο Regling. 
Αυτό ισχύει ήδη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με το λεγόμενο σχέδιο Juncker και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 
Εάν χρειαστεί, τα κεφάλαια αυτά πρέπει να αυξηθούν. 
Επιπλέον, δεν απαιτούνται πρόσθετες μόνιμες μεταβιβάσεις για την προώθηση της οικονομικής σύγκλισης στην ΕΕ. 
Οι μεταφορές από πλουσιότερες σε φτωχότερες χώρες συμβαίνουν εδώ και 60 χρόνια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και σωστά γίνεται. 
Μπορούν να φθάσουν το 3% της οικονομίας της χώρας υποδοχής. 
Επίσης, δεν χρειαζόμαστε μεγάλα πρόσθετα μέσα προϋπολογισμού για την καταπολέμηση κοινών κρίσεων. 
Μετά την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά μια βαθιά κρίση σε μια πραγματικά εξαιρετική κατάσταση με στοχευμένη αύξηση των δημόσιων δαπανών. 
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιέχει μια εξαίρεση που επιτρέπει στις χώρες να υπερβούν το ανώτατο όριο του 3% του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς κρίσης.
Τέλος, ο Regling υποστήριξε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup, πλήρους απασχόλησης.
Αυτός θα μπορεί να εκπροσωπεί τη ζώνη του ευρώ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 και το ΔΝΤ.


Πηγή : bankingnews.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text