Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Η Γερμανία άλλαξε στρατηγική, εγκαταλείπει το ΔΝΤ και θέλει αναβαθμισμένο ESM - Στις 6/11/2017 θα αποκαλυφθεί το σχέδιο

Η Γερμανία άλλαξε στρατηγική, εγκαταλείπει το ΔΝΤ και θέλει αναβαθμισμένο ESM - Στις 6/11/2017 θα αποκαλυφθεί το σχέδιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Γερμανία άλλαξε στρατηγική, εγκαταλείπει το ΔΝΤ και θέλει αναβαθμισμένο ESM - Στις 6/11/2017 θα αποκαλυφθεί το σχέδιο

Εάν το ΔΝΤ αισθανθεί ότι η Γερμανία δεν στηρίζει το Ταμείο… θα εγκαταλείψει και τα πλάνα να ασκήσει πίεση απαιτώντας να διενεργηθούν..... AQRs στις ελληνικές τράπεζες.

Η Γερμανία έχει αλλάξει άρδην στρατηγική για το ΔΝΤ και τον ρόλο τους στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ που θα συνεχίσει να είναι υπουργός οικονομικών και μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 έχει αποφασίσει ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και την Ευρώπη γενικότερα και ο ESM θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείο προληπτικών διασώσεων ή έσχατης ανάγκης δανειστής. 

Η αλλαγή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει 

1)Ότι η Γερμανία μετά τις εκλογές δεν έχει κανένα λόγο να πιέζει για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα 

2)Εάν το ΔΝΤ αισθανθεί ότι η Γερμανία δεν στηρίζει το Ταμείο… θα εγκαταλείψει και την προσπάθεια για το χρέος ενώ είναι πιθανό να εγκαταλείψει και τα πλάνα να ασκήσει πίεση απαιτώντας να διενεργηθούν..... AQRs στις ελληνικές τράπεζες. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ θετική για τις ελληνικές τράπεζες γιατί θα μετριαστείο αισθητά ο κίνδυνος να χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης 4ο γύρο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.  

3)Στις 6 Νοεμβρίου στο τακτικό Eurogroup θα αποκαλυφθεί μέρος του νέου σχεδιασμού της Γερμανίας όπου ουσιαστικά το ΔΝΤ θα αποφασιστεί ότι εγκαταλείπει το ελληνικό πρόγραμμα το Καλοκαίρι του 2018.

4)Η νέα πιστωτική γραμμή ECCL θα χορηγηθεί στην Ελλάδα από τον ESM, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ.

5)Ο ESM θα αποπληρώσει το ΔΝΤ που έχει δανείσει την Ελλάδα περίπου 12 δισεκ. το Καλοκαίρι του 2018 αντικαθιστώντας τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,8% με δάνειο του ESM με επιτόκιο 0,89%. 

Από το τέλος 2018 ANFA και SMP

Τόκους ύψους 416,7 εκατ. ευρώ θα καταβάλει στην Ελλάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας το 2018, όπως ανέφερε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

«Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ από κέρδη επιτοκίων ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank)», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται, η πρόβλεψη αυτή είναι «κρυμμένη» στη σελίδα 2912 του γερμανικού προϋπολογισμού, με τίτλο «Πληρωμή στην Ελληνική Δημοκρατία», όπου αναφέρεται ότι το ποσό είναι «κλειδωμένο» και απαιτείται το πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί.

Σύμφωνα με την Bild: «προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Τι έχει αποκαλύψει το bankingnews.gr 

Η ΕΚΤ ωστόσο προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 7,69 δισεκ. ευρώ από τα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 ή από το τέλος του 2019. 

Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που η χώρα μπόρεσε να αποσπάσει ένα καλό κομμάτι από αυτά τα κέρδη πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκληρύνουν τη στάση τους τοποθετώντας τον εξής «αστερίσκο»: επιστροφή κερδών μόνο μετά από συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές.

Τον Ιούλιο του 2013 επεστράφησαν στην Ελλάδα κέρδη ύψους 2,696 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) ενώ από το 2014 και μετά ξεκίνησαν οι μικρές «ενέσεις» ρευστότητας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχαμε στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ για το 2014 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα από ANFAs και SMPs 2,329 δισ. ευρώ, τελικά ήρθαν στα ταμεία μόλις 580 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσόν από αυτά τα κέρδη ύψους 1,749 δισ. ευρώ παρέμεινε στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Το ίδιο συνέβη και το 2015 που η χώρα βίωσε την πιο μεγάλη πιστωτική ασφυξία και με την κυβέρνηση να ψάχνει για «οξυγόνο» στα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η χώρα μας από αυτά τα κέρδη των ομολόγων ANFA φτάνουν τα 13,690 δισ. ευρώ έως και το 2038.

Πρόκειται για υπεραξίες από τίτλους που διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που συνέβη στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε αυτούς τους τίτλους στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, μαζί με ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα.

 Αυτά αποκτήθηκαν στη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 «άναψε» το «πράσινο φως» ώστε τα κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ από αυτά τα ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Τα έσοδα από τα ANFAs και τα SMPs δεν προσμετρώνται στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ έχει συμφωνηθεί να κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εκταμίευσή τους γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και για κανέναν άλλο λόγο.

Μετά τον Αύγουστο του 2018, που εκπνέει το τρίτο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο για την επιστροφή των χρημάτων από ANFAs και SMPs.

Κέρδη από ομόλογα SMP και ANFA από το 2012 έως το 2038


Πηγή : bankingnews.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text