Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Κέρδη από ελληνικά ομόλογα 660 εκατ. θα επιστρέψει μέχρι το 2018 το Βερολίνο

Κέρδη από ελληνικά ομόλογα 660 εκατ. θα επιστρέψει μέχρι το 2018 το Βερολίνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κέρδη από ελληνικά ομόλογα 660 εκατ. θα επιστρέψει μέχρι το 2018 το Βερολίνο

Το ποσό των 660 εκατ. θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα η Γερμανία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το ποσό αφορά κέρδη από τόκους ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, 243 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα για επιστροφή στον προϋπολογισμό του 2017 και περίπου 417 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2018.

Τις πληροφορίες μεταφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt στην έντυπη έκδοσή της, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να πληρώσει στην Ελλάδα συνολικά 660 εκατ. ευρώ τόκους, όταν η χώρα εκπληρώσει συγκεκριμένες απαιτήσεις». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα δύο ποσά είναι «κλειδωμένα» στους δύο προϋπολογισμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα αποδοθούν όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Αντίστοιχο δημοσίευμα υπήρξε την ημέρα της εορτής της Παναγίας από την Bild. Η εφημερίδα έκανε λόγο για επιστροφή 417 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, προφανώς αναφερόμενη στο ποσό που είναι κλειδωμένο στον προϋπολογισμό του γερμανικού υπουργείου οικονομικών για το 2018. «Η Αθήνα», αναφέρει το δημοσίευμα, «μπορεί να ελπίζει σε επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από κέρδη επιτοκίων ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Bundesbank (της γερμανικής κεντρικής τράπεζας). Ωστόσο», προστίθεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, «το ποσό είναι «κλειδωμένο» στον προϋπολογισμό και απαιτείται το «πράσινο φως» του γερμανικού κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί». Προϋπόθεση, συνεχίζει το δημοσίευμα, για την επιστροφή των χρημάτων, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής (3ο μνημόνιο), καθώς και η ανάγκη ή μη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2016 το συμβούλιο του Εurogroup συμφώνησε σε «πιθανά μέτρα ελάφρυνσης» για την Ελλάδα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν στα μέσα Ιουνίου του 2017. Θα πρέπει, ωστόσο, να προηγηθεί η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων και να αποφασιστεί η ισχύς των μέτρων, εάν είναι απαραίτητα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Απαντώντας το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ερωτήσεις βουλευτών του κόμματος των Πρασίνων, ανέφερε ότι τα κέρδη της γερμανικής κυβέρνησης από τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέλθει σε 1,34 δισ. ευρώ. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αναφέρθηκε πρόσφατα σε ένα έμβασμα της γερμανικής κυβέρνησης, ύψους 412 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα. Τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στην Αθήνα. Και ως προς αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι. «Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή την ώρα κανένα τέτοιο έμβασμα», ανέφερε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα Προϋπολογισμού, Σβεν - Κρίστιαν Κίντλερ.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text