Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Σε υψηλό 30 μηνών το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Σε υψηλό 30 μηνών το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε υψηλό 30 μηνών το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών υποχώρησε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των σχολίων ή μάλλον εξαιτίας της απουσίας σχολίων σχετικά με τη νομισματική πολιτική από τους επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 0,42% στο 1,1975, ενώ η ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού ξένων νομισμάτων υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών εξαιτίας της Γέλεν, του τυφώνα «Χάρβεϊ» και των ανησυχιών για την πολιτική σταθερότητα στις ΗΠΑ. Στο οικονομικό συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ, η κ. Γέλεν δεν ανέφερε καθόλου τη νομισματική πολιτική την περασμένη Παρασκευή, διαψεύδοντας τις προσδοκίες πολλών επενδυτών ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει για τρίτη φορά φέτος τα επιτόκια δανεισμού έως τα τέλη του 2017. Η απόφαση του πρόεδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να μην αναφερθεί επίσης στη νομισματική πολιτική ενίσχυσε περαιτέρω το ευρώ την Παρασκευή και χθες. Το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κατά 13,4% από την αρχή του έτους. Η απόφαση του κ. Ντράγκι να μην προσπαθήσει να χαμηλώσει την ισοτιμία του κοινού νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυσή του κατά 1,5% από την Πέμπτη έως χθες βράδυ. Μιλώντας στο Τζάκσον Χολ, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι αποτελεσματική και ότι έχει εδραιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθεσε πως θα χρειαστεί καιρός μέχρι η κεντρική τράπεζα να πετύχει τον στόχο της για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Η ανατίμηση του ευρώ στη διάρκεια του 2017, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και άλλων σημαντικών νομισμάτων, αναμένεται να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ΕΚΤ από τον στόχο της για τον πληθωρισμό, διότι η ενίσχυση του ευρώ καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων. «Η απογοήτευση που προκάλεσε η Γέλεν στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή διατηρήθηκε και χθες», εξήγησε στο Ρόιτερς η κ. Κάθι Λιέν, διευθύντρια στην BK Asset Management στη Νέα Υόρκη. Αντιθέτως, η απουσία σχολίων από τον Ντράγκι υποστήριξε την ανοδική τάση του ευρώ. «Ο Ντράγκι φαίνεται να μην είναι υπερβολικά ανήσυχος με το τρέχον επίπεδο του ευρώ, γεγονός που η αγορά εκλαμβάνει ως αιτία για ενίσχυση του ευρώ», προσθέτει η κ. Εστερ Ράιχελτ, αναλύτρια συναλλάγματος στην Commerzbank. Η απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, διότι «οι περισσότεροι επενδυτές είχαν ελπίσει πως θα ανακοινωθούν περισσότερα στοιχεία για τη νομισματική πολιτική, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε τίποτε σχετικό από τον Ντράγκι», είπε χθες ο κ. Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής επιτοκίων δανεισμού της DZ Bank.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι ο κ. Ντράγκι δεν πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεση να μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Το πιθανότερο είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θα συνεχιστεί με την τρέχουσα μορφή τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτήν τη στιγμή, η επικρατούσα άποψη είναι πως η ΕΚΤ το νωρίτερο που θα μπορούσε να ανακοινώσει αλλαγές στη νομισματική πολιτική της είναι τον Οκτώβριο, ενώ όποτε το κάνει, η μείωση του ύψους των αγορών θα είναι σταδιακή. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να καθυστερήσει την απόφαση για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, ιδίως αν η ισοτιμία αυξηθεί σημαντικά πάνω από το 1,20 έναντι του δολαρίου.

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text