Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Καθημερινό φαινόμενο οι αφίξεις μεταναστών

Καθημερινό φαινόμενο οι αφίξεις μεταναστών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθημερινό φαινόμενο οι αφίξεις μεταναστών

Από την Τάνια Γεωργιόπουλου.   Σημαντική αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα η χώρα να υφίσταται πίεση ειδικά στα νησιά, ενώ το ενδιαφέρον της Ευρώπης έχει πλέον στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στην Ιταλία και την Ισπανία. Συγκεκριμένα από τις 21 Αυγούστου έως και χθες έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου 1.297 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ταυτόχρονα, 1.685 άτομα από τα νησιά στο ίδιο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα (πρόκειται για άτομα που είτε κρίθηκαν ευάλωτα είτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης του ασύλου), ενώ πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επιστροφή στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν θεωρεί ότι εμπίπτουν πλέον στο πλαίσιο της Συμφωνίας (κοινής δήλωσης) και άρα δεν μπορούν να επιστραφούν.
Φωτιά στη Σάμο

Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να προτιμούν τη Λέσβο, γεγονός το οποίο επισήμως οι Αρχές δεν εκτιμούν ότι κρύβει κάποιου είδους σχέδιο από την πλευρά των διακινητών. Αντίθετα χαρακτηρίζουν τυχαίο το πού θα προσεγγίσουν οι βάρκες τελικά. Ωστόσο για τα νησιά που φιλοξενούν κέντρα υποδοχής προσφύγων η πίεση παραμένει, ενώ τα επεισόδια στα hotspots αποτελούν καθημερινότητα. Μόλις πριν από δύο ημέρες για τέταρτη φορά ξέσπασε φωτιά δίπλα στο hotspot της Σάμου, όπου φιλοξενούνται σε δύσκολες συνθήκες 2.200 άτομα, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να χωράει έως 700 άτομα. Ανάμεσά τους, περίπου 60 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε να φιλοξενούνται σε ειδικά οργανωμένες δομές και όχι να παραμένουν χωρίς προστασία ανάμεσα σε άγνωστους ενήλικες.

Πάντως, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στη Χίο, όπου η μείωση του αριθμού των αφίξεων έδωσε τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση. Στον καταυλισμό της Σούδας, που αναμένεται να κλείσει σε λίγες ημέρες (υπόσχεση που είχε δοθεί στους κατοίκους εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο), παραμένουν λιγότερα από 200 άτομα – σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μία οικογένεια και οι υπόλοιποι ενήλικοι άνδρες. Στη ΒΙΑΛ (το επίσημο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) βέβαια η κατάσταση παραμένει δύσκολη.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text