Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Θα αποφύγουμε την τρικλοποδιά του ΔΝΤ;

Θα αποφύγουμε την τρικλοποδιά του ΔΝΤ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θα αποφύγουμε την τρικλοποδιά του ΔΝΤ;

Από τον Κώστα Καλλίτση.   Η έκβαση της τρίτης αξιολόγησης θα κριθεί από παράγοντες που εξαρτώνται από την ελληνική πλευρά αλλά και άλλους που είναι απολύτως ανεξάρτητοι από αυτήν. Ενας πραγματικός κίνδυνος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανεξάρτητος από τη βούληση της Αθήνας, είναι η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των 4 ελληνικών τραπεζών στις αρχές του 2018, πριν από τα stress tests. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ, οι 4 ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.

Η χώρα μένει παγιδευμένη σε συγκρούσεις που την υπερβαίνουν, μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Το ΔΝΤ, προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους να «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος, επιστρατεύει όλα τα μέσα και για να δείξει ότι το σενάριο δεν βγαίνει, φουσκώνει τον λογαριασμό με κάθε τρόπο – π.χ., με 10 δισ. ευρώ που, δήθεν, θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες. Η σύγκρουση ΔΝΤ-Ευρωπαίων, που προκάλεσε καθυστέρηση της β΄ αξιολόγησης, μπορεί να ρίξει στα βράχια την τρίτη και πιο κρίσιμη – όταν μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τον Αύγουστο του 2018.

Διότι ο εξονυχιστικός έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQR) είναι μια εξαιρετικά κοπιαστική και χρονοβόρος διαδικασία. Αν γίνει, πρακτικά θα σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2018, όταν η χώρα θα πρέπει να βγαίνει στις αγορές και να τρέχει στην έξοδο του γ΄ μνημονίου, οι τράπεζες θα ασχολούνται μόνο με αυτόν τον έλεγχο, που τα αποτελέσματά του θα εκκρεμούν και, ως εκ τούτου, μια τεράστια αβεβαιότητα θα επικρέμαται τραπεζών και χώρας, με αρνητικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και παραλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό μας.

Διά ταύτα, η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει ό,τι εξαρτάται από αυτήν προκειμένου να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές συμμαχίες της και να απορριφθούν οι αξιώσεις του ΔΝΤ – να ακυρωθεί το σενάριο καταστροφής. Δηλαδή, πρέπει να αφήσει το «κατενάτσιο» και να κάνει γρήγορα, πλήρως, όλα όσα έχει συμφωνήσει. Το καλοκαίρι χάθηκε. Αν δεν καεί άλλος χρόνος, ίσως αποφευχθεί μια οδυνηρή περιπέτεια.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text