Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ζημίες 11 εκατ. για Lamda, λόγω απομείωσης της αξίας οικοπέδου στο Βελιγράδι

Ζημίες 11 εκατ. για Lamda, λόγω απομείωσης της αξίας οικοπέδου στο Βελιγράδι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ζημίες 11 εκατ. για Lamda, λόγω απομείωσης της αξίας οικοπέδου στο Βελιγράδι

Από τον Νίκο Ρουσάνογλου.   Ζημίες 11 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Lamda Development κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι κερδών 1,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη αύξηση των ζημιών από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης στην εύλογη αξία, από το 1,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 7,6 εκατ. ευρώ φέτος. Η αιτία γι’ αυτό δεν είναι η μείωση της αξίας των ακινήτων, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, αλλά η κίνηση στην οποία προχώρησε η διοίκηση να απομειώσει την αξία του οικοπέδου που διέθετε η Lamda στο Βελιγράδι της Σερβίας, κατά το ποσό των 7,34 εκατ. ευρώ, σε περίπου 40 εκατ. ευρώ συνολικά. Πρόκειται για το ακίνητο στο κέντρο της πόλης (Kalemegdan), όπου σχεδιαζόταν η ανάπτυξη ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, κατοικίες, εμπορικό κέντρο και κτίριο γραφείων, συνολικής επένδυσης 100 εκατ. ευρώ. Το σημερινό σχέδιο για την εν λόγω έκταση έχει περιοριστεί σε μέγεθος, προκειμένου να ανταποκρίνεται στην υφιστάμενη ζήτηση.

Χωρίς τον υπολογισμό της παραπάνω ζημίας, ο όμιλος κατέγραψε λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των 18,6 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 3,9%. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 22,88 εκατ. ευρώ, από 22,96 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 0,3%, κυρίως λόγω της απώλειας εσόδων από την προσωρινή αποχώρηση από το εμπορικό κέντρο Golden Hall και το The Mall Athens του ομίλου «Καλογήρου».

Τα λειτουργικά κέρδη των εμπορικών κέντρων της Lamda ενισχύθηκαν κατά 2,3% σε 22 εκατ. ευρώ, μέγεθος που θα ήταν σαφώς υψηλότερο αν δεν είχε μεσολαβήσει η προσωρινή αποχώρηση της παραπάνω αλυσίδας, η οποία εντέλει επηρέασε αρνητικά τόσο τον τζίρο των καταστημάτων όσο και την επισκεψιμότητα. Αρνητικός παράγοντας για τα εμπορικά κέντρα του ομίλου ήταν και η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικράτησε στην οικονομία κατά τους πρώτους μήνες του 2017 και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργική κερδοφορία του The Mall Athens ανήλθε σε 13,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 3%, ενώ πτώση της τάξεως του 4,3% σημείωσε ο τζίρος των καταστημάτων και κατά 2,1% η επισκεψιμότητα. Αντίστοιχα, στο Golden Hall, η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 1,3% σε 8 εκατ. ευρώ, αλλά ο τζίρος υποχώρησε κατά 6,1%. Πάντως, η επισκεψιμότητα ενισχύθηκε κατά 1,2%. Τέλος, στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης, η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 4,3% σε 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 5% σημείωσε η επισκεψιμότητα και κατά 3% ο κύκλος εργασιών. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων της αλυσίδας από τον Ιούλιο και μετά, είχε άμεσα θετική επίδραση στα αποτελέσματα των κέντρων, με τη διοίκηση της εταιρείας να κάνει λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 2,1% και της επισκεψιμότητας κατά 7% για τον συγκεκριμένο μήνα.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text