Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Τι ζητάει ο Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα μια μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές

Τι ζητάει ο Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα μια μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι ζητάει ο Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα μια μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές

Αποπολιτικοποίηση Δημοσίου, αλλαγές στα εργασιακά, φοροαπαλλαγές και κλειστά επαγγέλματα, τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν εκ μέρους των δανειστών

Τελικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα έρθει στην Αθήνα για να «χαιρετήσει» ενόψει της λήξης της θητείας του στις 31.12.2017. Στην κυβέρνηση έχουν ήδη λάβει το σήμα ότι η επίσκεψη του στην ελληνική πρωτεύουσα μια ημέρα μετά τις Γερμανικές εκλογές, πέρα από τη στήριξη και τα καλά λόγια, θα περιέχει και μηνύματα για την τήρηση των δεσμεύσεων και την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο, καθώς όλοι θυμούνται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν ένας από τους πρώτους αξιωματούχους που έφτασαν στην Αθήνα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 κομίζοντας τα μηνύματα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Την επίσκεψη είχε σφραγίσει τότε το εντελώς ασυνήθιστο επεισόδιο με τις κουβέντες που αντάλλαξαν όρθιοι, ο ένας στο αυτί του άλλου, Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ μπροστά στις κάμερες στην αίθουσα Τύπου του υπουργείου Οικονομικών στις 30 Ιανουαρίου.

Αυτή τη φορά η αφορμή είναι οι γερμανικές εκλογές και προφανώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει δύο αξιολογήσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έρχεται με σκοπό να κουνήσει το δάκτυλο στην ελληνική πλευρά και δεν πρόκειται για τον «ίδιο» Ντάισελμπλουμ. Μετά την εξαφάνιση του κόμματός του από τον πολιτικό χάρτη της Ολλανδίας είναι σαφώς αποδυναμωμένος και η θητεία του λήγει στο τέλος του έτους -πιθανός αντικαταστάτης του θεωρείται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Εκτός των άλλων στην Αθήνα αναμένεται με ενδιαφέρον ο τρόπος που θα απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις για το γνωστό σχόλιό του ότι οι χώρες του Νότου «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες», το οποία αναγκάστηκε να ανασκευάσει μερικώς μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις που -δικαίως- προκλήθηκαν σε όλες τις χώρες.

Βλέπουν ήδη κενά

Επί της ουσίας πάντως, παρότι η επίσκεψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Ιανουαρίου του 2015 φαίνεται ότι και πάλι η έμφαση από την πλευρά των κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως θα μεταφερθεί από τον κ. Ντάισελμπλουμ, θα είναι στην ανάγκη τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Αντίστοιχο κλίμα αναμένεται ότι θα συναντήσει την Παρασκευή στο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς φαίνεται ότι το μπλοκάκι των κλιμακίων που πιάνουν δουλειά αυτές τις μέρες στην Αθήνα έχει ήδη γεμίσει από τις εξ’ αποστάσεως επικοινωνίες με αστερίσκους και επιφυλάξεις για διάφορες ενέργειες.

Κατά τις πληροφορίες τα βασικά θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης είναι:

1. Το ζήτημα της αποπολιτικοποίησης στο Δημόσιο. Οι βασικές ενστάσεις είναι η υπέρβαση του ορίου των συμβασιούχων (έχουν φτάσει τις 52.000 έναντι ορίου 47.000), οι έμμεσες αυξήσεις μέσω εξόδων κίνησης και οδοιπορικών που θεωρούν στις Βρυξέλλες ότι δόθηκαν εκτός συμφωνίας με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ καθώς και οι αρρυθμίες γύρω από την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο. Ειδική αναφορά φέρονται να έχουν κάνει οι Θεσμοί και στο θέμα της στελέχωσης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ.

2. Οι αλλαγές στα εργασιακά. Αντιστάσεις συναναντά η πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου γύρω από το πλέγμα των ρυθμίσεων για την αναζήτηση οφειλόμενων μισθών. Οι Θεσμοί εκτιμούν ότι το πλαίσιο για τους εργοδότες είναι υπερβολικά αυστηρό και αντιπροτείνουν έναν εξωδικαστικό μηχανισμός. Τριβές έχουν παρατηρηθεί και γύρω από τις διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και τη μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

2. Φοροαπαλλαγές. Το αγκάθι σε αυτό πεδίο είναι η μείωση του συντελεστή για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τις συσκευασμένες ζωοτροφές από το 24% στο 13%. Στο μικροσκόπιο των Θεσμών βρίσκεται επίσης η πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων, μαζί με τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την εκμετάλλευσή τους.

3. Κλειστά επαγγέλματα. Διαφωνίες φαίνεται ότι παραμένουν για το θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων καθώς και για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα βραχείας νοσηλείας (day clinics).


Πηγή: protothema.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text