Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Οι διαγραφές των κόκκινων δανείων εξαντλούν τις τράπεζες

Οι διαγραφές των κόκκινων δανείων εξαντλούν τις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι διαγραφές των κόκκινων δανείων εξαντλούν τις τράπεζες

Από το Γιάννη Παπαδογιάννη.   Σημαντική μείωση του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων από προβλέψεις σημειώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο. Η μείωση είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων διαγραφών που πραγματοποίησαν οι τράπεζες προκειμένου να παραμείνουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μείωση του δείκτη κάλυψης δημιουργεί πίεση για τη διατήρηση (ή και αύξηση) των προβλέψεων στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα για τα επόμενα τρίμηνα αλλά και για επιτάχυνση των πωλήσεων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων. Δεδομένου ότι ο δείκτης κάλυψης αποτελεί το αποτέλεσμα της διαίρεσης των προβλέψεων με το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, η πώληση κόκκινων δανείων θα οδηγήσει αυτόματα σε βελτίωση του σχετικού δείκτη.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης κάλυψης των προβληματικών δανείων από προβλέψεις περιορίστηκε στο 48,3% στο τέλος Ιουνίου, έναντι 49,1% που ήταν στο τέλος Μαρτίου και 49,7% που ήταν στο τέλος του 2016. Οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 προχώρησαν σε διαγραφές δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του πρώτου τριμήνου οι διαγραφές ανήλθαν στα 3,3 δισ. ευρώ, «καίγοντας» αντίστοιχες προβλέψεις.

Μέσω των διαγραφών κατάφεραν να παραμείνουν εντός των γενικών στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα περιθώρια περαιτέρω διαγραφών έχουν σχεδόν εξαντληθεί για τη φετινή χρονιά και στο δεύτερο εξάμηνο οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις, στην είσπραξη απαιτήσεων μέσω ρευστοποιήσεων εγγυήσεων αλλά και στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα κατά 3 δισ. ευρώ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 104,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου έναντι 101,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα 72,8 δισ. ευρώ από 75,9 δισ. στο τέλος του 2016 (-3,1 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι τράπεζες κατά το δεύτερο τρίμηνο πέτυχαν τον στόχο μείωσης σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs), αλλά απέτυχαν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ενώ εκτός στόχου βρέθηκαν τα στεγαστικά και στις δύο κατηγορίες. Αναλυτικότερα, οι τράπεζες δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τον στόχο για τα NPLs για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, επίδοση που αποδίδεται στην επιδείνωση των συνθηκών για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα κατά τους πρώτους μήνες του 2017 εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το β΄ τρίμηνο ο δείκτης αθέτησης ξεπέρασε (για άλλη μια περίοδο) τον ρυθμό αποκατάστασης προβληματικών δανείων, τάση που θα πρέπει απαραιτήτως να αντιστραφεί τα επόμενα τρίμηνα.

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη, και με διαφορά, πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες και πολλοί αναλυτές αλλά και το ΔΝΤ αμφιβάλλουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2019 είναι ρεαλιστικοί. Υπογραμμίζουν τις αποκλίσεις που ήδη παρατηρούνται και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2017 θεωρείται η πιο εύκολη περίοδος. Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των τραπεζών σημειώνουν ότι οι στόχοι του 2017 θα επιτευχθούν. Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα κατά 7,6 δισ. ευρώ το 2017, κατά 14,9 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019.

 

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text