Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές των τραπεζών

Μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές των τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές των τραπεζών

Από τον Γιάννη Παπαδογιάννη.   Νέες παρεμβάσεις για την «απονεύρωση» των συζητήσεων σχετικά με την κεφαλαιακή κατάσταση των εγχώριων τραπεζών και το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης, επιχείρησαν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, και των ελέγχων που διενεργούνται, να υποδαυλίζει ωστόσο τις ανησυχίες. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε, με αφορμή τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, ότι τα τραπεζικά ζητήματα δεν είναι αυτά που επείγουν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Λίγο πριν, ο επικεφαλής του Euroworking Group (EWG) Τόμας Βίζερ σημείωσε σε συνέντευξή του στο insider.gr ότι ένα πρόσθετο AQR είναι περιττό δεδομένης της εποπτείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Οι τραπεζικές μετοχές και χθες βρέθηκαν υπό πίεση, με τον δείκτη των τραπεζών (FTSE XA XAK Τραπεζών) να καταγράφει στη διάρκεια της συνεδρίασης απώλειες άνω του 6% για να κλείσει τελικά με πτώση 0,88%. Το σύνολο των τραπεζικών μετοχών δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ισχυρές πιέσεις, ωστόσο υπήρξε αντίδραση: η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με κέρδη 5,61%, της Alpha Bank με 2,81% ενώ της Eurobank παρέμεινε αμετάβλητη. Αντιθέτως, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, τραυματισμένη από την υπόθεση των ελέγχων και την αναφορά στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος για την εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών της σε ύποπτες συναλλαγές, βρέθηκε σε τροχιά ελεύθερης πτώσης κλείνοντας με απώλειες 21,74%. Η κατάσταση προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης της Πειραιώς, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει στο Bloomberg: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν περιμένουμε να υπάρξει ουσιώδης επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας ως αποτέλεσμα του διενεργούμενου από την Τράπεζα της Ελλάδος εποπτικού ελέγχου σε σχέση με παλαιότερα θέματα συμμόρφωσης προς το εποπτικό πλαίσιο και τις εσωτερικές διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος παρέδωσε αναφορά στην αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στην οποία επισημαίνονται ύποπτες συναλλαγές επιτελικών στελεχών της Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υποθέσεων περιλαμβάνεται και υπόθεση πώλησης, σε κυπριακή εταιρεία, πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων στο οποίο περιλαμβάνονταν μετοχοδάνεια και στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με πρώην στελέχη της τράπεζας. Οι κατηγορίες επικεντρώνονται σε περίπου 10 πρόσωπα, ενώ επιπλέον 20 ελέγχονται διότι υπέγραψαν τις επίμαχες συναλλαγές.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς τονίζει ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει ολοκληρωθεί η ριζική αναδόμηση του διοικητικού συμβουλίου με τη συμμετοχή έμπειρων τραπεζικών στελεχών από πολλές χώρες αλλά και γενικότερη ανανέωση της διοικητικής ομάδας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επιμονή του ΔΝΤ για το ζήτημα της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό με τον «θόρυβο» που προκαλούν οι έρευνες αποσταθεροποιούν το τραπεζικό σύστημα και διαβρώνουν (για άλλη μία φορά) την εμπιστοσύνη που άρχισε να σχηματίζεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text