Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πιθανές ζημίες στην Πειραιώς από παρατυπίες που εντόπισε η ΤτΕ

Πιθανές ζημίες στην Πειραιώς από παρατυπίες που εντόπισε η ΤτΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιθανές ζημίες στην Πειραιώς από παρατυπίες που εντόπισε η ΤτΕ

Από τον Γιάννη Παπαδογιάννη.   Σε πρόσθετες προβλέψεις υποχρέωσε την Τράπεζα Πειραιώς το 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου να καλυφθούν πιθανές ζημίες από αμφιλεγόμενες συναλλαγές, οι οποίες πλέον βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημία ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εντοπίστηκε από τους ελεγκτές της ΤτΕ, σε στενή συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), και αμέσως ζητήθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας να διενεργηθούν οι αντίστοιχες προβλέψεις, δηλαδή η διακράτηση κεφαλαίων για την κάλυψη των απωλειών.

Η ζημία προέρχεται από συναλλαγή που αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων σε Κύπριο επιχειρηματία, στο οποίο όμως είχαν ενσωματωθεί προσωπικά δάνεια επιτελικών στελεχών του ομίλου που αφορούσαν τόσο την αγορά μετοχών (μετοχοδάνεια) όσο και ακινήτων μεγάλης αξίας τα οποία δεν εξυπηρετούσαν. Η συναλλαγή είχε δομηθεί έτσι ώστε τα στελέχη της τράπεζας να απαλλαγούν από τα δάνεια αυτά, ο «επενδυτής» να επωφεληθεί οικονομικά από τη «διευκόλυνση» και η ζημία να φορτωθεί στην τράπεζα και στους φορολογουμένους, καθώς έχει ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές με κρατικούς πόρους.

Πρόκειται για συναλλαγή που σε έναν τραπεζικό οργανισμό ο οποίος λειτουργεί με βασικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Χθες, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξή του στο Reuters, επανέλαβε ότι όλα αυτά αφορούν προηγούμενες διοικήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα έχει διορθώσει όλες τις αδυναμίες των εσωτερικών ελέγχων που προέκυψαν στο πρόσφατο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. «Η έρευνα της ΤτΕ είναι ένα ζήτημα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί στα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων», τόνισε ο κ. Μεγάλου. «Η διάσταση που αφορά τους εσωτερικούς ελέγχους και την απόδοση συγκεκριμένων στελεχών της προηγούμενης διοίκησης έχει ήδη αντιμετωπιστεί», προσθέτοντας ότι όλα αυτά βρίσκονται πίσω και πλέον όλη η ενεργητικότητα της τράπεζας επικεντρώνεται στην εκτέλεση του στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα το 2020, Ατζέντα 2020.

Χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 9,26%, καλύπτοντας μέρος των μεγάλων απωλειών της περασμένης Τετάρτης, όταν οι μετοχές της υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 20%. Χθες, οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη αντιδρώντας ύστερα από εβδομάδες ισχυρότατων πιέσεων που τροφοδοτήθηκαν από τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέου έκτακτου ελέγχου της ποιότητας ενεργητικού (AQR) και νέας ανακεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,32%, ενώ οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημαντικά κέρδη, 4,32% και 3,28% αντίστοιχα. Ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε χθες κατά 3,79%, ωστόσο δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα υψηλά σημεία της ημέρας, όταν σημείωνε άνοδο άνω του 7%. Σε σχέση με τα μέσα Ιουλίου, όταν είχε κορυφωθεί η ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου στον απόηχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της επιστροφής της χώρας στις αγορές, οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη φτάνουν το 23%. Σύμφωνα με αναλυτές, η επιμονή του ΔΝΤ για ένα νέο AQR, παρά την αντίδραση της ΕΚΤ, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών ανατρέποντας το θετικό κλίμα που είχε σχηματιστεί.

Πάντως, χθες η ΤτΕ προχώρησε στη μείωση του ορίου άντλησης ρευστότητας μέσω του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Ετσι, το όριο άντλησης ρευστότητας μέσω του ELA καθορίστηκε σε 33,6 δισ. ευρώ από 33,9 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text