Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | 8,2 δισ. ευρώ άντλησαν στην κρίση οι ισχυρές επιχειρήσεις

8,2 δισ. ευρώ άντλησαν στην κρίση οι ισχυρές επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
8,2 δισ. ευρώ άντλησαν στην κρίση οι ισχυρές επιχειρήσεις

Από τον Τάσο Μαντικίδη.   Κεφάλαια που ξεπερνούν τα 8,2 δισ. ευρώ άντλησαν κατά την περίοδο της κρίσης μέσω των εταιρικών ομολόγων οι μεγάλες διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις. Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, αυτός ο σκληρός πυρήνας των μεγάλων επιχειρήσεων κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές πριν από το Δημόσιο και τις τράπεζες και μάλιστα με σχετικά ικανοποιητικούς όρους δανεισμού.

Συγκεκριμένα, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, από το 2011 ως και το 2016, έγιναν 20 ομολογιακές εκδόσεις από μόλις 9 ελληνικές εταιρείες, συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά συμπεριλαμβανομένου και του 2017, στις διεθνείς αγορές αλλά και στην αναπτυσσόμενη αγορά εταιρικών ομολόγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ξεπερνούν τα 8,2 δισ. ευρώ. Ακόμη όμως και για τις μεγάλες εταιρείες που εξέδωσαν ομόλογα κατά την περίοδο της κρίσης, το κόστος των εκδόσεων αυτών παρουσίασε σημαντικές αυξομειώσεις.  

Αποδόσεις

Οι εταιρικές εκδόσεις που έγιναν την περίοδο υψηλής αβεβαιότητας 2011-13 είχαν κατά μέσο όρο επιτόκιο περίπου 8,1%, στις εκδόσεις που έγιναν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014 το αντίστοιχο κόστος έπεσε στο 4,7% ή 340 μονάδες βάσης χαμηλότερα, ενώ πρόσφατα η διαπραγμάτευσή τους στη δευτερογενή αγορά έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τις αποδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων να κυμαίνονται χαμηλότερα των αντίστοιχων εκδόσεων του Δημοσίου.

Ηδη, εντός του 2017 έχουν γίνει άλλες 6 ομολογιακές εκδόσεις με την ανάπτυξη και της εγχώριας αγοράς έκδοσης ομολόγων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών που κινούνται περίπου στο 3,3% ή 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τις εκδόσεις του 2015-16.

Η αγορά των εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο πάει καλά, υποστηρίζουν οι αρχές του ΧΑ, καθώς οι εταιρείες ανακάλυψαν μια νέα πηγή άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους, ενώ οι τράπεζες αξιοποιούν μια νέα πηγή εσόδων, αυτή της επενδυτικής τραπεζικής και της παροχής συμβουλών και αναδοχής. «Win-win» για όλους δηλαδή.

Το σκέλος της χρηματοδότησης (πρωτογενής αγορά) φαίνεται ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και με επιταχυνόμενο ρυθμό. Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι η ορθή λειτουργία και της δευτερογενούς αγοράς, η ανάπτυξη της οποίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χρηματιστηρίου, θα πρέπει να αποτελεί τον δεύτερο στόχο του οικοσυστήματος της αγοράς.

Εξι εκδόσεις

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2016 συγκεντρώθηκαν 1,6 δισ. ευρώ (από 370 εκατ. ευρώ το 2015) από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων: MLS (4 εκατ. ευρώ), Rokas Energy (εκατ. ευρώ), Housemarket (45 εκατ. ευρώ), Forthnet (78 εκατ. ευρώ), Aegean Marine (150 εκατ. ευρώ), Ιntralot (280 εκατ. ευρώ), Intralot (280 εκατ. ευρώ), TITAN (338 εκατ. ευρώ) και ΕΛΠΕ (412 εκατ. ευρώ).

Το 2017 είχαμε έξι εκδόσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που ξεπέρασαν τα 660 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις MLS (4,1 εκατ. ευρω), Housemarket (41,4 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (207,7 εκατ. ευρώ), Sunlight (50,8 εκατ. ευρώ), Terna Energy  (60,5 εκατ. ευρώ) και Μυτιληναίος (302,7 εκατ. ευρώ).

Προσφάτως επίσης η Intralot προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ στην αγορά του Λουξεμβούργου, ενώ εταιρικά ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ διαπραγματεύονται ακόμη στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για τις εκδόσεις των Frigoglas (144 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (727 εκατ. ευρώ), Τιτάν (321 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (326 εκατ. ευρώ), ΕΛΠΕ (342 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (488 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (741 εκατ. ευρώ), Crystal Almond-Wind Hellas (287 εκατ. ευρώ), Ιντραλότ (268 εκατ. ευρώ), Coca-Cola HBC (852 εκατ. ευρώ), Τιτάν (325 εκατ. ευρώ), Ιντραλότ (263 εκατ. ευρώ), ΕΛΠΕ (408 εκατ. ευρώ), Motor Oil (365 εκατ. ευρώ) και Coca-Cola HBC (653 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να οδηγήσεις τους επόμενους μήνες τις τράπεζες στις αγορές για την έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα φέρεται μάλιστα να είναι κοντά στο να δώσει εντολή για την έκδοση τριετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 300-500 εκατ. ευρώ. Για μια τράπεζα η έκδοση καλυμμένου τίτλου - που αποτελεί  την ασφαλέστερη και πιο φθηνή μορφή δανεισμού - θα αποτελούσε τον πιο φυσικό τρόπο να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές και να εξομαλύνει το προφίλ χρηματοδότησης.


Πηγή: tovima.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text