Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ο Μακρόν παρουσιάζει σήμερα τις προτάσεις του για την Ευρωζώνη

Ο Μακρόν παρουσιάζει σήμερα τις προτάσεις του για την Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Μακρόν παρουσιάζει σήμερα τις προτάσεις του για την Ευρωζώνη

Αποφασισμένος να υλοποιήσει το όραμά του για περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωζώνης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει σήμερα τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. σε ομιλία του στη Σορβόννη, δύο ημέρες μετά τη νίκη της Αγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές. Οπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι προτάσεις Μακρόν θα επικεντρωθούν σε δέκα βασικά θέματα, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, η ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής και η σύγκλιση των κρατών-μελών σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, της θέσπισης θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Ηδη από τις αρχές της διακυβέρνησής του, ο κ. Μακρόν έχει αποδυθεί σε σκληρό αγώνα για την ενδυνάμωση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ωστόσο, τα σχέδια του κ. Μακρόν δεν φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα για την κ. Μέρκελ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με την ίδια να δηλώνει σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι οποιαδήποτε πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι «λογική» και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της. Η ίδια επεσήμανε ότι «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την Ευρώπη, ωστόσο χρειάζεται να οδηγούν σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, σε περισσότερη απασχόληση και σε περαιτέρω ενίσχυση του κύρους της Ε.Ε.». Λίγες ώρες μετά τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Μακρόν συνομίλησε με την κ. Μέρκελ, αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επίσης, προτού περιγράψει το όραμά του για την Ε.Ε., θα συνομιλήσει και με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Εντούτοις, τα σχέδια για ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα εξαρτηθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προσπαθήσει να σχηματίσει η καγκελάριος Μέρκελ τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, είναι πιθανόν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να έχει αντιρρήσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Μακρόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, λίγες ώρες μετά την πύρρειο νίκη της κ. Μέρκελ, το περιβάλλον του κ. Μακρόν επιμένει ότι τώρα και όχι αργότερα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για περαιτέρω ενδυνάμωση της Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να επιφέρει η επικράτηση του κόμματος της κ. Μέρκελ με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με αυτά που είχε επιτύχει κατά το παρελθόν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), μέσω δηλώσεων του επικεφαλής του Κρίστιαν Λίντνερ, έχει αντιταχθεί στα σχέδια του κ. Μακρόν για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και για τη θέσπιση της θέσης του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Λίντνερ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε νέους προϋπολογισμούς για μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη», εκφράζοντας τον φόβο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να επωμιστούν το βάρος από τους φουσκωμένους λογαριασμούς των υπόλοιπων κρατών, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Σχέδιο για επενδύσεις 57 δισ. ευρώ

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του στη γαλλική προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν, μέσω του πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλίπ, παρουσίασε χθες το μεγαλεπήβολο σχέδιο για επενδύσεις ύψους 57 δισ. ευρώ, με στόχο την «ενίσχυση της προσαρμογής της Γαλλίας στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Το επενδυτικό σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης θα εφαρμοστεί σε βάθος πενταετίας, ενώ από τα 57 δισ., τα 20 δισ. θα διατεθούν για δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα 13 δισ. για προγράμματα που θα ενισχύσουν την καινοτομία, τα 9 δισ. για την ψηφιακή οικονομία και τα υπόλοιπα 15 δισ. για την επαγγελματική κατάρτιση κυρίως των ανέργων. Αυτή η διάκριση θα βοηθήσει την κυβέρνηση του κ. Μακρόν να αντιμετωπίσει ορισμένες μεγάλες προκλήσεις, όπως τη μείωση σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Επίσης, όπως επισημαίνει και ο Ζαν Πιζανί Φερί, που έχει συντάξει το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο, αυτή η κατανομή θα βοηθήσει την κυβέρνηση να απαντήσει στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί όσον αφορά την εργασία και την ανταγωνιστικότητα. Η χρηματοδότηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου θα εξαρτηθεί από τον δανεισμό, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος. Σε δηλώσεις του ο κ. Φιλίπ τόνισε ότι η μεταμόρφωση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας θα πρέπει να βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις από τη μία πλευρά και στις επενδύσεις που θα φέρουν την αλλαγή από την άλλη.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text