Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα

Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Από τον Νικολά Ντιμιτρόφ.   Στις 14 Ιουνίου 2017 ταξίδευσα στην Αθήνα πραγματοποιώντας το πρώτο επίσημο ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπουργού Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η απόφασή μου να επισκεφθώ πρώτα την Αθήνα μετέφερε μηνύματα καλής πίστης και γνώσης των κοινών συμφερόντων και της αναγκαιότητας για συνεργασία. Εφθασα στην Αθήνα ως φίλος, χωρίς προκατάληψη και κρυφές ατζέντες, για να ζητήσω την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον δύσβατο δρόμο μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωατλαντική μας υποψηφιότητα βρίσκεται στη σχέση μας με την Ελλάδα, έφθασα για να παρουσιάσω το νέο πρόσωπο της χώρας μου: δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, στραμμένο στο μέλλον και με πρόθεση επίλυσης των προβλημάτων. Μετέφερα το μήνυμα ενός καλού γείτονα με σεβασμό και εντιμότητα.

Η νέα μας κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια θετική ατζέντα για να ξεπεραστούν τα ανοιχτά μας ζητήματα. Η διπλωματική μας προσπάθεια στην περιοχή αντανακλά την ετοιμότητά μας να ενσταλάξουμε νέα ενέργεια, ένα νέο πνεύμα συνεργασίας για την προώθηση των σχέσεων με τους γείτονες και φίλους μας. Είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να αλλάξουμε την ουσία των σχέσεών μας προς το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Η υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας με τη Βουλγαρία, την οποία εξήραν ευρέως οι στρατηγικοί μας εταίροι, καταδεικνύει την ικανότητά μας να ξεπερνάμε ζητήματα χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων μερών, με ευρωπαϊκό πνεύμα και κατά κάποιον τρόπο εμπνέοντας την περιοχή. Αυτό είναι το πνεύμα που προσπαθούμε να προωθήσουμε στις σχέσεις με όλους τους γείτονές μας.

Διευρύνουμε τη συνεργασία, ενώ παράλληλα εμβαθύνουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη μας με την Ελλάδα. Οι συχνές και φιλικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά παρουσιάζουν μια ειλικρινή και ανοιχτή προσέγγιση. 

Προσπαθούμε να βρούμε δρόμους για έναν νέο οδικό χάρτη να υπερβούμε τη μεγαλύτερή μας πρόκληση. Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για τον ρόλο μας στην περιοχή, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Τον επόμενο ενάμιση χρόνο, οι χώρες της περιοχής έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις ευρωπαϊκές τους προοπτικές. Για να την αδράξουμε, πρέπει να διευρύνουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και να επενδύσουμε στην καλή γειτονία. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να επανασυμφιλιώσουμε διαφορετικές απόψεις και θέσεις. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ελπίζω ότι οι πολιτικοί δρώντες στην Ελλάδα το αντιλαμβάνονται.

Η περιοχή μας σήμερα επωμίζεται το βάρος της παγκόσμιας αβεβαιότητας και μη προβλεψιμότητας. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής μας ολοκλήρωσης. Επομένως, πρέπει να επιδείξουμε υψηλή ικανότητα και να συνταιριάξουμε δεσμεύσεις με απτές πράξεις. Επιδιώκοντας μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η περιφερειακή διαδραστικότητα και συνεργασία είναι αναπόφευκτες. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες των τρεχουσών πολιτικών διαδικασιών και ότι είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε ανοιχτά ζητήματα και προκλήσεις τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. Αν και το παρελθόν μας είναι μια πάλη ανταγωνισμών, μύθων και διαφορετικών αντιλήψεων, δεν πρέπει να αποφεύγουμε να συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό για αυτά. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον, καθώς αυτό, μαζί με τις αξίες που μοιραζόμαστε, είναι κοινό και ευρωπαϊκό. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν δείξει ότι είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε ένα θετικό πλαίσιο συνεργασίας που μπορεί να μας οδηγήσει μαζί να βρούμε τον δρόμο προς τα εμπρός.

Στην Αθήνα ζήτησα από τους έλληνες φίλους να ξανασκεφτούν τι είδους γείτονα επιθυμούν - θέλουν μια σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία, δικαιοσύνη και κράτος δικαίου; Αυτές είναι οι αξίες που φιλοδοξούμε να στηρίξουμε και στις οποίες σκοπεύουμε να επιδείξουμε αποτελέσματα. Η οικοδόμηση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των πολιτών μας, αλλά επίσης ένα συμφέρον που μοιραζόμαστε με τις χώρες της περιοχής. Φυσικά, αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον της Ελλάδας. Μια σταθερή, οικονομικά ευημερούσα και ευρωπαϊκή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σημαίνει μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή. Στα Σκόπια, καλωσόρισα τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά με την ίδια πεποίθηση.

Αν το μήνυμα κατά την πρώτη επίσκεψή μου στην Αθήνα ήταν «πρώτα γνωριζόμαστε, μετά χορεύουμε», το μήνυμά μου εν όψει της επερχόμενης περιφερειακής υπουργικής συνάντησης της Θεσσαλονίκης είναι ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό». Μπαίνοντας ο ένας στα παπούτσια του άλλου, κατανοώντας ο ένας τις ανησυχίες-κλειδιά του άλλου είναι μείζονος σημασίας καθώς ούτε η Αθήνα ούτε τα Σκόπια μπορούν «να κερδίσουν» αν η άλλη πλευρά «χάσει». Πέρα από ιστορικές στιγμές, μοιραζόμαστε συμφέροντα, ευκαιρίες και μία ευθύνη. Η επερχόμενη περίοδος θα είναι μια συναρπαστική περίοδος ευκαιριών για την περιοχή. Πρέπει να προσφέρουμε οραματική πολιτική, να αποφύγουμε τα παιχνίδια απόδοσης ευθυνών και να αντισταθούμε σε πειρασμούς που μας κρατούν πίσω. Το οφείλουμε στους πολίτες μας για το κοινό τους ευρωπαϊκό μέλλον. Οπως και μεταξύ φίλων, η φιλία μεταξύ κρατών έχει σχέση με την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την ειλικρίνεια, την αλληλεγγύη και μια γενική διάθεση συνεργασίας. Οταν φθάσουμε εκεί και κοιτάξουμε πίσω, πιστεύω ότι θα αναρωτιόμαστε γιατί μας πήρε εξαρχής τόσο καιρό.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είναι υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.



Πηγή : tovima.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text