Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Σε καλό δρόμο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η ρύθμιση των 120 δόσεων – Στην επόμενη κάθοδο οι συζητήσεις για μέτρα

Σε καλό δρόμο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η ρύθμιση των 120 δόσεων – Στην επόμενη κάθοδο οι συζητήσεις για μέτρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε καλό δρόμο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η ρύθμιση των 120 δόσεων – Στην επόμενη κάθοδο οι συζητήσεις για μέτρα

Από το Μάριο Χριστοδούλου.

Το ποσοστό υλοποίησης των μνημονιακών δράσεων να φθάνει μόλις το 19%

Ένα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει με την γ'αξιολόγηση, ή είναι νωρίς ακόμη για να ξεσπάσει μία νέα καταιγίδα μέτρων (σ.σ. το ΔΝΤ δεν έχει πει ακόμη την τελευταίου του λέξη) ή η Αθήνα τρέχει στο μάξιμουμ όλα τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και όλα κυλούν μέλι - γάλα για την ελληνική πλευρά... 

Όμως, με το ποσοστό υλοποίησης των μνημονιακών δράσεων να φθάνει μόλις το 19%, μάλλον  στο οικονομικό επιτελείο επειδή γνωρίζουν αφήνουν στην άκρη τα περί «εύκολης διαπραγμάτευσης» και κρατούν χαμηλούς τόνους τηρώντας έτσι τις συμβουλές που έρχονται από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον…

Τα μέτωπα της γ΄αξιολόγησης είναι πολλά, μεγάλα και δύσκολα (κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενέργεια,  ιδιωτικοποιήσεις, κ. ά). 

Οι νέες «κόκκινες γραμμές» από την κυβέρνηση θα φανούν όταν το κουαρτέτο επιστρέψει (τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκέμβρη) για το περίφημο Staff Level Agreement (SLA), με διαφορετικό όμως πρόσωπο από αυτό που είχε στον πρώτο κύκλο συνάντησης και οποίος ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή (27/10). 

Τότε θα φανούν οι αντιστάσεις της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις των θεσμών (ευρωπαϊκό σενάριο) περί επιβολής νέων μέτρων 800με 900 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό του 0,4% με 0,5% που θεωρητικά έχει μείνει ανοικτό για το 2018 και εμποδίζει την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2019. 

Για την ώρα το ΔΝΤ, μένει σε αυτό που έχουν αποσαφηνίσει Lagarde και Thomsen, ότι δηλαδή δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων, καθώς ο στόχος του 2,2%, που έχει θέσει το Ταμείο από την πλευρά του, είναι εφικτός. 

Σε αυτό μοτίβο θα κυλήσει και η σημερινή μέρα για τα δημοσιονομικά στη νέα συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος με τους τέσσερις επικεφαλής ( E.E, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM).

Από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα απουσιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης που θα πρέπει να δώσει το παρόν στην συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

Η Αθήνα αναμένει σήμερα (26/10) το πράσινο φως από τον ESM γι΄ αυτά τα λεφτά σε άλλη συνεδρίαση που θα γίνει - σε χρόνο παράλληλο ή λίγο πιο μετά - από αυτή του EWG.

Η έγκριση από τον ΕSΜ έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα αφού το θέμα της υποδόσης έχει ήδη τελειώσει για την Ελλάδα.

Η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο ενώ το ποσό που θα καταλήξει στην τσέπη των ιδιωτών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη θα φθάσει συνολικά τα 1,2 δισ. ευρώ. 

Σε ότι αφορά την χθεσινή πορεία των διαπραγματεύσεων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος εμφανίζοντας την Αθήνα με ένα προαπαιτούμενο λιγότερο στην πλάτη της. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή : bankingnews.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text