Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η ΕΚΤ θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από 60 σε 30 δισ.

Η ΕΚΤ θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από 60 σε 30 δισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΕΚΤ θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από 60 σε 30 δισ.

Κατά το ήμισυ από τα 60 δισ., στα 30 δισ. ευρώ, θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιανουάριο του 2018. Δεσμεύθηκε, όμως, ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Η ΕΚΤ υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων σε χρονική διάρκεια εάν υπάρξει επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Μέσα στο εννεάμηνο του 2018, η ΕΚΤ προγραμματίζει να προχωρήσει σε αγορές 270 δισ. ευρώ ή 30 δισ. ευρώ κάθε μήνα, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να δηλώνει στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνεδρίαση ότι οι αγορές των εταιρικών ομολόγων θα συνεχίσουν να είναι «αρκετά μεγάλες». Εως τα τέλη του 2017, το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει στα 60 δισ. ευρώ.

Καμία μεταβολή δεν αποφασίστηκε για το ύψος των επιτοκίων, οδηγώντας τους αναλυτές της αγοράς στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ μελετά πολύ προσεκτικά κάθε κίνησή της ως προς την αναδίπλωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Κάρστεν Μπρέντσκι, οικονομολόγος της ολλανδικής ING, χαρακτήρισε «πολύ ήπια» την τακτική αποχώρησης της ΕΚΤ από την υφιστάμενη πολιτική. Απευθυνόμενος στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, δήλωσε ότι «η αναπροσαρμογή του προγράμματος αγορών ομολόγων καταδεικνύει ότι η ΕΚΤ θέλει να είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά την έξοδό της από την υφιστάμενη πολιτική. Ιδανικά, δεν θα επιθυμούσε να προκληθεί ανατίμηση του ευρώ ή αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Αυτήν την αίσθηση επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι το «πρόγραμμα δεν θα τερματιστεί απότομα».

Στις αγορές επικράτησε κλίμα ανακούφισης, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,5% έναντι του δολαρίου και τις αποδόσεις των 30ετών ιταλικών ομολόγων να διολισθαίνουν σε χαμηλό διμήνου. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,44% και των αντίστοιχων γαλλικών στο 0,850%. Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι ο πληθωρισμός απέχει ακόμη από τον στόχο «κοντά στο 2%», όπως προτάσσει το καταστατικό της ευρωτράπεζας. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ωστόσο, συμφωνούν ότι ενισχύεται η ανάπτυξη, αυξάνονται οι επενδύσεις και επεκτείνονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, η αγοραστική τους δύναμη. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5%, όσο ήταν τον Αύγουστο, και παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια θα είναι η κατανομή των αγορών στο πρόγραμμα APP (Asset Purchase Programme) από το 2018 και έπειτα. Εως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, τη μερίδα του λέοντος στους ισολογισμούς της ΕΚΤ καταλαμβάνουν τα κρατικά ομόλογα και λιγότερο τα εταιρικά. Παρ’ όλα αυτά, το 12μηνο που έληξε στις 8 Ιουνίου 2017, η ΕΚΤ είχε συγκεντρώσει 92 δισ. ευρώ.

Η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έγινε για την αποφυγή του κινδύνου του αποπληθωρισμού και θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Από την άνοιξη του 2015, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τις μηνιαίες αγορές τίτλων, οι ισολογισμοί της έχουν διογκωθεί κατά 2,1 τρισ. ευρώ. O κ. Ντράγκι είχε πει στην τελευταία κατάθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ βοήθησαν στην εξάπλωση της ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό Νότο, απομακρύνοντας τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχουν δημιουργηθεί 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη. Η ανεργία μειώθηκε από το υψηλό του 12,1% τον Φεβρουάριο του 2013 στο 9,1% τον Αύγουστο του 2017, αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλοί.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text