Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Επικριτική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα Μνημόνια

Επικριτική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα Μνημόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επικριτική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα Μνημόνια

Του Θανάση Κουκάκη.

Σημαντικά λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδος και ειδικά στο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών εντοπίζει σύμφωνα με πληροφορίες έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα δημοσιοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου.

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε προ ημερών αξιολογεί τους χειρισμούς της Κομισιόν και κρίνει το εάν και κατά πόσον ήταν αποτελεσματικοί για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης έναντι της ελληνικής οικονομίας, αλλά και έαν διασφάλισαν τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ελέγχει τα έσοδα και τις δαπάνες της ΕΕ για να εξακριβώσει αν οι κοινοτικοί πόροι δαπανώνται και αξιοποιούνται με ορθό τρόπο, δεν κλείνει τα μάτια σε λάθη και παραλείψεις έναντι της Ελλάδας, ειδικά από την Επιτροπή Μπαρόζο.

Για τη σύνταξη της έκθεσης τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου συναντήθηκαν με δεκάδες Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά σε υπουργεία, οργανισμούς και φορείς.

Η έρευνα έχει εξετάσει και τα τρία Μνημόνια, (2010, 2012 και 2015), ενώ επικεντρώνεται στο τραπεζικό σύστημα και στους χειρισμούς για τη στήριξη και αναδιάρθρωση του.

Δεδομένου ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με 29 δις ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών στα χρόνια της κρίσης, αλλά παρόλα αυτά τα χρήματα τους εξαϋλώθηκαν και οι τράπεζες παρέμειναν με μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εντοπίζει ευθύνες για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο στόχαστρο μπαίνει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν, η οποία εμμένοντας στους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστήριξε σθεναρά την αρχή ότι κρατικά κεφάλαια χρησιμοποιούνται σε τράπεζες και επιχειρήσεις μόνο όταν δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς να λάβει υπόψη το βάρος που είχαν ήδη αναλάβει οι Έλληνες φορολογούμενοι για τη διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην έκθεση θα υπάρχει αναφορά και για την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα, αλλά και αναφορά στις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

 

Πηγή: cnn.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text