Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ράλι στο πετρέλαιο και το 2018 "βλέπουν" 35 αναλυτές

Ράλι στο πετρέλαιο και το 2018 "βλέπουν" 35 αναλυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ράλι στο πετρέλαιο και το 2018 "βλέπουν" 35 αναλυτές

Της Ελευθερίας Κούρταλη.

Το πετρέλαιο πιθανότατα να σημειώσει ράλι και το 2018 με αρκετά διαστήματα αστάθειας, καθώς η αναμενόμενη επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα αντισταθμίσει την υψηλότερη παραγωγή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι αναλυτές αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του αργού, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters, καθώς οι προσδοκίες για επέκταση της περικοπής της παραγωγής ενισχύθηκαν από τα σχόλια αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, που είναι και η χώρα-ηγέτης του ΟΠΕΚ.

"Οι φήμες για επέκταση ή λήξη της συμφωνίας του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου και οι αγορές θα παρακολουθούν πολύ στενά οποιεσδήποτε δηλώσεις από την προσεχή συνεδρίαση του Οργανισμού", όπως σημειώνει η Ashley Petersen αναλύτρια της Stratas Advisors.

"Υποθέτοντας ότι η συμφωνία θα επεκταθεί μέχρι τα τέλη του 2018, τότε τα πραγματικά επίπεδα συμμόρφωσης θα είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την επανεξισορρόπηση της αγοράς μέχρι το επόμενο έτος", όπως προσθέτει.

Η συμμόρφωση αυτή τη στιγμή υπερβαίνει το 80%. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι στις 30 Νοεμβρίου, όπου ο Οργανισμός και άλλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αναμένεται να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής περίπου 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, πέραν του Μαρτίου του 2018.

Η δημοσκόπηση στο περιβάλλον 35 αναλυτών δείχνει ότι το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 53,25 δολ. το βαρέλι το 2017, έναντι 52,60 δολαρίων που προέβλεπαν πριν έναν μήνα. Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent έχουν κερδίσει περίπου 17% τους τελευταίους δύο μήνες και έχουν κινηθεί σε μέσο όρο στα 53 δολάρια φέτος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Brent εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε μέσο όρο στα 55,71 δολάρια το 2018.

Η προοπτική επιβολής νεών κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν και οι εντάσεις στο Ιράκ όπου η βόρεια κουρδική περιοχή πιέζει για ανεξαρτησία, βοήθησαν να στείλουν το αργό σε δυναμικό ράλι το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι οι νέες κυρώσεις δεν θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των εξαγωγών του Ιράν, διότι η Ευρώπη και η Ρωσία είναι απίθανο να τις στηρίξουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ελαφρύ αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ θα κινηθεί σε μέσο όρο στα 50,21 δολάρια το βαρέλι το 2017 και στα 52,50 δολάρια το 2018.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2017 και το 2018 θα φθάσει κατά μέσο όρο περίπου τα 1,5 εκατομμύρια έως 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τα ασιατικά κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία.

Πάντως, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να ενθαρρύνει την υψηλότερη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.Οι εξαγωγές των ΗΠΑ έχουν σημειώσει φέτος επίπεδο ρεκόρ και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

"Οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τα επόμενα χρόνια και η Ασία είναι το πιο σημαντικό πεδίο μάχης σε ότι αφορά το μερίδιο αγοράς. Αναμένουμε ότι οι ροές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προς την Ασία θα ενισχυθούν", όπως σημειώνει η Daniela Corsini, οικονομολόγος της αγοράς εμπορευμάτων στην Intesa Sanpaolo στο Μιλάνο.

"Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής, ιδίως η Σαουδική Αραβία, θα ανταποκριθούν ενισχύοντας τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τους βασικούς καταναλωτές της Ασίας", όπως προσθέτει.

 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text