Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στο 0,6% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο του 2017

Στο 0,6% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο του 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 0,6% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο του 2017

Σημαντική ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία στην Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο του 2017. Οι μεγαλύτερες οικονομίες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Το ότι αφενός στη Γερμανία δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε στην πρώτη θέση το κόμμα της Μέρκελ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, και αφετέρου η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μειώνεται δεν λειτούργησαν ανασχετικά για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που διαμορφώθηκε στο 0,6% στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Σε ετήσια βάση η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 2,5%, ενώ προβλέπεται ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ξεπεράσουν τους στόχους για το 2017. Η Εurostat ανακοίνωσε, επίσης, μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, με το ποσοστό να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο στο 8,9%. Δηλαδή, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 14 εκατομμύρια. Η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αποδίδεται, κυρίως, στις αγορές ομολόγων άνω των 2 τρισ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Γαλλία, η οποία είχε χαρακτηριστεί προ τριετίας «ο ασθενής της Ευρώπης», δημοσιοποίησε χθες τις ισχυρότερες επιδόσεις της τελευταίας εξαετίας κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2017. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης η ανάπτυξη ενισχύθηκε κατά 0,5% από το β΄ τρίμηνο του 2017 και κατά 2,2% από πέρυσι, διευκολύνοντας έτσι τον κ. Μακρόν να επιτύχει τον στόχο του για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, εκτιμάται ότι η γαλλική οικονομία θα υπερβεί τον στόχο για ανάπτυξη 1,7% που έχει θέσει το Παρίσι. Σημαντικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας το γ΄ τρίμηνο έπαιξαν η κατανάλωση και οι επενδύσεις. Σύμφωνα με τη Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία (INSEE), οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,5% το γ΄ τρίμηνο από 0,3% το β’ τρίμηνο. Παράλληλα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% το γ΄ τρίμηνο, λίγο χαμηλότερα από το 1% που είχε καταγραφεί την περίοδο Απριλίου - Μαΐου. «Ο κ. Μακρόν επωφελείται από τη βελτίωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και από μεταρρυθμίσεις που είχε δρομολογήσει ο Φρανσουά Ολάντ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, οι οποίες σήμερα αποδίδουν καρπούς», σημειώνει ο Κρίστοφερ Ντένμπικ, οικονομολόγος της SaxoBank. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ολάντ είχε λάβει μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους των εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Βερολίνο αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη στην οικονομία το 2017 στο 2%, από το 1,5% που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά σχεδόν 3% τον Αύγουστο, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και έξι χρόνια. Το ίδιο υπουργείο δημοσιοποίησε, επίσης, αύξηση των εξαγωγών κατά 3,1% πάλι τον Αύγουστο. Η κατάσταση στη Γερμανία βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η οικονομία στη Γερμανία επιταχύνει και θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Για το 2018, η Γερμανία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για ανάπτυξη, από το 1,6% στο 1,9%.

Νέα μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Σε χαμηλότερα του αναμενομένου επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Κατά συνέπεια, γίνεται δυσκολότερος ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς οι τιμές δεν φαίνεται να ενισχύονται στα επιθυμητά επίπεδα. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 1,4% έναντι προβλέψεων των αναλυτών του Reuters, που ήθελαν να παραμένει αμετάβλητος στο 1,5%. Ο Μάριο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο υποχώρησε ο δομικός πληθωρισμός – δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας, των προϊόντων καπνού και του αλκοόλ. Διαμορφώθηκε στο 0,9% τον Οκτώβριο από το 1,1% πριν από ένα μήνα.

Aξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν αναμένουν να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, που είναι «κοντά στο 2%», πριν από το 2020. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά και την τουλάχιστον εννεάμηνη παράταση του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Εως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2017, οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα εξακολουθούν να κυμαίνονται στα 60 δισ. ευρώ, με τις περισσότερες τοποθετήσεις να γίνονται σε κρατικά ομόλογα.

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text