Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Κίνδυνος "μπλακ άουτ" στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Κίνδυνος "μπλακ άουτ" στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κίνδυνος "μπλακ άουτ" στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Της Νένας Μαλλιάρα.

Με "μπλακ άουτ" κινδυνεύει το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε μία χρονική στιγμή που και μόνο η προετοιμασία για την εφαρμογή της MiFID II από 1/1/2018, επιβάλλει οι "μηχανές να δουλεύουν στο φουλ". Παράλληλα δε, οι αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις επιβάλλουν και αυξημένη περιφρούρηση και θωράκιση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τα δύο παραπάνω θέματα είναι το ζητούμενο της, για πρώτη φορά, απεργίας των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αιτήματα οργανωτικά που άπτονται της κατοχύρωσης τόσο του προσωπικού, όσο και του θεσμού της Ε.Κ. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη προειδοποιητική απεργία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων εάν τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν από τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών στον οποίο έχουν κοινοποιηθεί.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι ζητούν από τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου "ώστε να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Ε.Κ.", να μεριμνήσει  άμεσα για την επείγουσα στελέχωση των υπηρεσιακών αναγκών της Ε.Κ. και "να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επαναξιολογήσει τις ενέργειές της, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με το προσωπικό".

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι η αλματώδης αύξηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Κ. σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αποχώρηση του προσωπικού της, που οφείλεται στη συνολική υποβάθμισή της, αντιμετωπίζεται από τη Διοίκηση της Ε.Κ. χωρίς σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και χωρίς καμία πρόβλεψη δημιουργίας κινήτρων για τη διακοπή του κύματος αποχωρήσεων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων κάνει λόγο για οργανόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες λειτουργίας της Ε.Κ., στο οποίο θα περιλαμβάνονται τόσο οι αναλυτικές αρμοδιότητες, όσο και αντικειμενικά, αναλυτικά και μετρήσιμα κριτήρια για την επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών της. 

Πρόκειται για μείζον θέμα, καθώς όπως επισημαίνουν στο Capital.gr μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων, η έλλειψη σαφούς οργανογράμματος θα οδηγήσει σε απροθυμία των στελεχών να διεκπεραιώσουν και να υπογράψουν αποφάσεις, υπό τον φόβο ότι μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι ακόμη και σε ποινικές ευθύνες.

Όπως αναφέρουν μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο Capital.gr, η ανυπαρξία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, πέραν της κακοδιοίκησης και δυσλειτουργίας  που έχει ως αποτέλεσμα, αποτελεί και παράδοξο για εποπτική αρχή, η οποία έχει ως αρμοδιότητα να επιβάλλει κυρώσεις στους εποπτευόμενους ή να μην χορηγεί άδεια λειτουργίας στις περιπτώσεις που είτε σημειώνονται παραβάσεις που αφορούν τον εσωτερικό τους κανονισμό είτε δεν διαθέτουν τέτοιο κανονισμό.

Στο πλαίσιο της προειδοποιητικής απεργίας τους, οι εργαζόμενοι εγκαλούν επίσης τη Διοίκηση ότι λαμβάνει αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Με αποτέλεσμα, ο Σύλλογος Εργαζομένων να ερευνά, κατ΄ ανάγκη, τη νομιμότητα των αποφάσεων αυτών.  

Μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρουν στο Capital.gr αιφνιδιαστική απόφαση, που ελήφθη τον Σεπτέμβριο και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες διευθύνσεις τον Οκτώβριο, για υποθέσεις κατάχρησης αγοράς (προνομιακή πληροφόρηση και χειραγώγηση). Με την απόφαση αυτή ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις να εισηγούνται στο Δ.Σ., πέραν των διοικητικών παραβάσεων που εντοπίζουν, και για την υποβολή ή μη μηνυτήριας αναφοράς σχετικά με τυχόν ποινικές ευθύνες, κατόπιν σχετικής διερεύνησης, προκειμένου βάσει της εν λόγω ξεχωριστής εισήγησης, το Δ.Σ. στη συνέχεια να υποβάλλει σχετική μηνυτήρια αναφορά.

"Η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης οδηγίας - αφού μέχρι τώρα κάθε εισήγηση για διοικητικές παραβάσεις περιείχε όλα τα στοιχεία της εκάστοτε έρευνας και άρα το Δ.Σ. ήταν πλήρως πληροφορημένο ώστε να κρίνει και να αποφασίσει για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς - δεν μπορεί παρά να αφορά μετάθεση ευθυνών και αποφυγή ενδεχόμενων περαιτέρω εμπλοκών, όπως μηνύσεις για ψευδείς καταμηνύσεις, αγωγές αποζημίωσης κ.λπ.", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Capital.gr.

Όπως προστίθεται, με δελτίο Τύπου η διοίκηση της  Ε.Κ. προσπάθησε να δηλώσει ότι ο νέος νόμος περί κατάχρησης αγοράς (ν. 4443/2016) εισάγει για πρώτη φορά υποχρέωση υποβολής μηνυτήριας αναφοράς, ενώ είναι γνωστό ότι και ο προηγούμενος νόμος (ν. 3340/2005) στο σημείο αυτό προέβλεπε την ίδια ακριβώς διαδικασία. "Άλλωστε, υφίστανται εκκρεμείς υποθέσεις που υπάγονται στον παλαιότερο νόμο, για τις οποίες εισήχθη η ίδια μεταβολή στην υφιστάμενη διαδικασία", αναφέρουν μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων.

 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text