Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κάτω από το 100% του ΑΕΠ μειώθηκε το χρέος της Κύπρου

Κάτω από το 100% του ΑΕΠ μειώθηκε το χρέος της Κύπρου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κάτω από το 100% του ΑΕΠ μειώθηκε το χρέος της Κύπρου

Κάτω από το συμβολικό όριο του 100% του κυπριακού ΑΕΠ μειώθηκε το χρέος της Κύπρου για πρώτη φορά από το 2013, μετά την πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείου στην κεντρική τράπεζα της νήσου. Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) της νήσου ανακοίνωσε χθες ότι αποπλήρωσε μέρος δανείου ύψους 614 εκατ. ευρώ, μαζί με δεδουλευμένους τόκους ύψους 6,3 εκατ. ευρώ. Μειώθηκε έτσι το χρέος προς την κεντρική τράπεζα, που λήγει το 2032, στα 510 εκατ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 3,2 εκατοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του κυπριακού ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς περιορίστηκε στα 18,42 δισ. ευρώ.

Το Γραφείο τόνισε, άλλωστε, ότι η αποπληρωμή γίνεται με υφιστάμενα πλεονάσματα του κυπριακού κράτους, χωρίς νέα έκδοση ομολόγων, και αυτό συνάδει με την πρόβλεψη για μείωση του χρέους στο 98,4% στα τέλη του έτους. Σύμφωνα με το εν λόγω Γραφείο, τα διαθέσιμα της Λευκωσίας στα τέλη του έτους θα καλύπτουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της νήσου για το επόμενο έτος, όπως προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Υπενθυμίζει ότι στα τέλη Ιουνίου η Λευκωσία αποπλήρωσε μέρος του χρέους στο ΔΝΤ, ύψους 288 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η κυπριακή οικονομία είναι από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας στη Λευκωσία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «κάθε χρόνο η κατάσταση στη Λευκωσία είναι καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά και έχουν υπάρξει θετικές εκπλήξεις». Τόνισε ότι «η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι αναμέναμε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα πολύ αξιόπιστο, ενώ η ανεργία υποχωρεί γρήγορα». Ο κ. Ρέγκλινγκ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ήταν σωστή η προσέγγιση που ακολούθησε η Ε.Ε. στο θέμα το 2013 όταν εκδηλώθηκε η κρίση της Κύπρου, αλλά παραδέχθηκε πως όσα έγιναν έκτοτε «δεν ήταν εύκολα για τους πολίτες της Κύπρου, όμως απέφεραν καρπούς».

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε, πάντως, να προσθέσει ότι όπως και για κάθε οικονομία «υπάρχουν προκλήσεις ακόμη και στην Κύπρο». Για παράδειγμα ο τραπεζικός τομέας, «όπου το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σχετικά υψηλό και η κερδοφορία σχετικά χαμηλή».

Συνέστησε, μάλιστα, στις κυπριακές τράπεζες να εξακολουθήσουν να εργάζονται πάνω στο θέμα και στη Λευκωσία να εξετάσει με ποιον τρόπο μπορεί να στηρίξει τη διαδικασία μέσω της μεταρρύθμισης του νομικού συστήματος. Σημειωτέον ότι στην Κύπρο φαίνεται να εξετάζεται εκ νέου η δυνατότητα ίδρυσης «κακής» τράπεζας, που θα απαλλάξει τις κυπριακές τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text