Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Brexit: Η Th. May θέλει σύντομα μια μεταβατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Brexit: Η Th. May θέλει σύντομα μια μεταβατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Brexit: Η Th. May θέλει σύντομα μια μεταβατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Η βρετανή πρωθυπουργός Theresa May θέλει να συμφωνήσει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες το περίγραμμα μιας μεταβατικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εποχή μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε μέσα στους επόμενους λίγους μήνες σε μια συμφωνία για το περίγραμμα του πώς θα μοιάζει η περίοδος εφαρμογής», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου, η πρωθυπουργός May θα δεχθεί σήμερα πιέσεις από επιχειρηματίες προκειμένου να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανία ίσως βγει από τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου χωρίς μια συμφωνία.

Η May έχει προσκαλέσει 15 επιχειρηματικούς ομίλους από τη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη για συνομιλίες προκειμένου να τους παροτρύνει να στηρίξουν τη στρατηγική της για το Brexit και να πείσει τις εταιρίες να μην μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

Η συνάντηση γίνεται ενώ καταγράφεται αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ, η οποία έχει δημιουργήσει αναταραχή στις επιχειρήσεις και έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις ότι, εάν δεν συμφωνηθεί σύντομα μια μεταβατική περίοδος, κάποιοι ίσως αρχίσουν να ενεργοποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit.

Η ευρωπαϊκή ένωση επιχειρήσεων BusinessEurope, που θα παρευρεθεί στις συνομιλίες, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «ανησυχεί πάρα πολύ» για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών του Brexit και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προτάσεις που μπορούν να τις επιταχύνουν. Η BusinessEurope είναι μια ένωση που εκπροσωπεί επιχειρήσεις από 34 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανόμενης και της Βρετανίας.

Η πρόοδος στη σύνοδο των Βρυξελλών τον επόμενο μήνα θεωρείται σημαντικό ορόσημο στις συνομιλίες καθώς οι επιχειρήσεις ζητούν σαφήνεια έως τη νέα χρονιά, όταν πολλοί θα λάβουν επενδυτικές αποφάσεις ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά το Brexit.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, δήλωσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει διπλωματική προστασία στη Nazanin Zachary-Ratcliffe, μια εργαζόμενη σε οργάνωση αρωγής που είναι φυλακισμένη στο Ιράν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωσή της.

Η κυβέρνηση της May κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Zachary-Ratcliffe, διευθύντριας προγραμμάτων στο Thomson Reuters Foundation. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι να της δοθεί διπλωματική προστασία.

«Πιστεύω πως ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε προφανώς με τον σύζυγό της και πως αυτή είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.


Πήγη: liberal.gr
25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text