Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Με ποιες αντικειμενικές θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Με ποιες αντικειμενικές θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με ποιες αντικειμενικές θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Του Σπύρου Δημητρέλη.

Μπορεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να έχει μπει στις… καθυστερήσεις αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι νέες αντικειμενικές δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 οι φορολογούμενοι. Πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών είναι ακόμη και αν αργήσει η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, ο ΕΝΦΙΑ τελικά του επόμενου έτους να υπολογιστεί με βάση τις νέες αξίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι θεσμοί δεν εμφανίζονται αρνητικοί στο να καθυστερήσει η εκπλήρωση του μνημονιακού προαπαιτούμενου για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές. Το μνημόνιο προβλέπει ότι αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος του έτους, αλλά αυτό αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Ο χρόνος δεν επαρκεί καθώς απαιτείται να συσταθούν ειδικές επιτροπές σε όλη τη χώρα που θα προτείνουν τις νέες αξίες με βάση στοιχεία της αγοράς αλλά και ειδικό αλγόριθμο που έχει δημιουργηθεί και να συσταθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή που θα "διορθώνει" τις νέες τιμές όπου αυτές κρίνονται ακραίες. 

Το πιθανότερο πλέον είναι οι νέες αξίες να καθοριστούν έως το τέλος Μαρτίου ή και Απριλίου 2018. Οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί καθώς θεωρούν ότι υπάρχει χρόνος στη συνέχεια προκειμένου να αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ για να εξασφαλιστεί ότι θα εξακολουθήσει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ. "Υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ καθώς τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδίδονται τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο κάθε έτους", λέει πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών. 

Για να γίνει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να περάσει διάταξη από τη Βουλή η οποία να ορίζει νέα ημερομηνία-βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το 2018, καθώς σήμερα η σχετική ημερομηνία είναι η Πρωτοχρονιά κάθε έτους. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που θα χρειαστεί να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι περιορισμένες αφού περιορισμένες θα είναι και οι αυξομειώσεις στις αντικειμενικές. Εξηγούν ότι οι σημερινές τιμές ζώνης καθορίστηκαν το 2007 όταν και οι εμπορικές αξίες ήταν ακόμη και διπλάσιες από τις αντικειμενικές. Λόγω της κρίσης οι εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει και έτσι, όπως υποστηρίζουν, οι αντικειμενικές βρίσκονται κοντά στα επίπεδα των εμπορικών. "Αυτό που θα επιχειρηθεί να γίνει είναι να διορθωθούν ουσιαστικά ακραίες τιμές, όπως για παράδειγμα οι πολύ υψηλές τιμές ζώνης σε ορισμένες περιοχές ή οι πολύ χαμηλές σε άλλες", λέει γνώστης του σχεδιασμού του ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ υπάρχει και σενάριο για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στη σημερινή του μορφή, παρά την αλλαγή στις αντικειμενικές. Απλά, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι νέες αντικειμενικές αμέσως με την ανακοίνωσή τους θα ισχύσουν για τις μεταβιβάσεις και θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2019.


Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text