Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Δέσμευση ευρωπαϊκών τραπεζών για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Δέσμευση ευρωπαϊκών τραπεζών για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δέσμευση ευρωπαϊκών τραπεζών για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

η δέσμευσή τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με επίκεντρο τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού του τραπεζικού τομέα επιβεβαίωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τη  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία συγκροτεί μια νέα Συντονιστική Επιτροπή για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, επισημαίνοντας γενικότερα ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τραπεζικό τομέα απαιτεί προσεκτική διαμόρφωση.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Γραμματέα της, Χαρούλα Απαλαγάκη. Μετά το πέρας της συνεδρίασης η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη προβαίνουν σε περισσότερες χορηγήσεις δανείων, καθώς η πρόσβαση στη χρηματοδότηση βελτιώνεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Η τάση αυτή, όπως τονίστηκε, επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά από τα στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2017 στην τριμηνιαία Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι, για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, οι όροι χορήγησης πιστώσεων αποκλιμακώθηκαν, ενώ η ζήτηση για δάνεια πάσης φύσεως αυξήθηκε.

Προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, το δ.σ. της ΕΤΟ απηύθυνε κάλεσμα στους φορείς χάραξης πολιτικής να διαμορφώσουν με προσοχή το φάσμα των ευρωπαϊκών και διεθνών ρυθμιστικών κανόνων για τον τραπεζικό τομέα οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Το δ.σ. αναφέρθηκε ειδικότερα στην επικείμενη συμφωνία για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Βασιλείας, την ολοκλήρωση της δέσμης μέτρων της Ε.Ε. για τη μείωση των κινδύνων (Risk Reduction Package), το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την έναρξη ισχύος της δεύτερης ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών, γνωστής ως PSD2.

«Ο τομέας μας είναι σταθερά προσηλωμένος στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ευρώπη. Σε μια οικονομία όπως η ευρωπαϊκή, που βασίζεται στον τραπεζικό δανεισμό, χρειαζόμαστε σαφήνεια και ορατότητα ούτως ώστε, ως φορείς παροχής δανεισμού, να μπορούμε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας. Αυτό απαιτεί επίσης την προσεκτική αξιολόγηση και διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου με την υιοθέτηση μιας ρεαλιστικής προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΟ, Frederic Oudea.

Σε σχέση με την ολοκλήρωση του διεθνούς ρυθμιστικού πλαισίου για την κεφαλαιακή επάρκεια από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, το δ.σ. της ΕΤΟ επανέλαβε την ανησυχία του σε σχέση με τη διαδικασία η οποία είναι κοινώς γνωστή ως «Βασιλεία IV». Το δ.σ. επισημαίνει ότι η Επιτροπή της Βασιλείας έχει σημειώσει μόνο περιορισμένη πρόοδο στις συζητήσεις της κατά τα έτη 2016 και 2017. Ορισμένα από τα μέτρα που συζητούνται το τρέχον διάστημα, όπως το προτεινόμενο «Ελάχιστο Κεφάλαιο» (Output Floor), ενδέχεται να επηρεάσουν την ευαισθησία των τραπεζών στην ανάληψη κινδύνου, ιδίως, στο πλαίσιο της ιδιαιτέρως εκτεταμένης αγοράς ενυπόθηκης πίστης για οικιστικά ακίνητα.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο της «Βασιλείας IV» πρέπει να οριστικοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε διεθνές επίπεδο. Εφόσον αποδειχθεί ότι η Επιτροπή της Βασιλείας αδυνατεί να βρει συμβιβαστική λύση που να μην περιλαμβάνει την απαίτηση τήρησης ελαχίστου κεφαλαίου, τότε θα πρέπει να αναληφθεί κατάλληλη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άμβλυνση των ζημιών στον πραγματικό τομέα της οικονομίας.

Στο πλαίσιο της 125ης συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΤΟ, έλαβε χώρα επίσκεψη εκ μέρους του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Παρουσία του κ. Ντομπρόβσκις τα μέλη του δ.σ. της ΕΤΟ, μολονότι επεσήμαναν ότι οι τράπεζες ενστερνίζονται την καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό, εξέφρασαν τους σοβαρούς προβληματισμούς τους σχετικά με την επικείμενη υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για τα ασφαλή πρότυπα επικοινωνίας στο πλαίσιο της PSD 2. Τα εν λόγω πρότυπα δεν θα πρέπει να αποβούν εις βάρος της προστασίας της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας σε μια περίοδο όπου οι παραβιάσεις δεδομένων και τα περιστατικά «επιθέσεων» στον κυβερνοχώρο αυξάνονται εκθετικά.

Το δ.σ. της ΕΤΟ επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη χρηματοδότηση του πραγματικού τομέα της οικονομίας και αναφέρθηκε στις ειδικές δράσεις στήριξης που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, περιλαμβανομένης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, των σχεδίων για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης. Συζήτησε επίσης την ανάγκη επίτευξης μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για τον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα ενέκρινε τη συγκρότηση μιας νέας Συντονιστικής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της Ανάπτυξης. Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ανέλαβε ο Christian Ossig, διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών.

Το δ.σ. της ΕΤΟ ανανέωσε τέλος τη θητεία του Giovanni Sabatini, ως προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΤΟ, για δύο έτη ακόμη. Η δεύτερη διετής θητεία του κ. Sabatini θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018.Πήγη: naftemporiki.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text