Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Οι προβλέψεις «τρώνε» τα κέρδη των τραπεζών

Οι προβλέψεις «τρώνε» τα κέρδη των τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι προβλέψεις «τρώνε» τα κέρδη των τραπεζών

Συντηρητική πολιτική προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια συνέχισαν και στο γ' τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες, περιορίζοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμα και εκμηδενίζοντας την κερδοφορία τους.

Οπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της υπό εξέτασης περιόδου που δημοσιοποίησαν Eurobank και Εθνική Τράπεζα (Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank τις ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα), η επιβάρυνση στα αποτελέσματα λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Η επιλογή αυτή κρίνεται απαραίτητη στην παρούσα φάση, όσο συνεχίζεται η δημιουργία νέων επισφαλειών και ο βαθμός θεραπείας των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων παραμένει χαμηλότερος του επιθυμητού.

Με τον τρόπο αυτόν οι τραπεζικές διοικήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα την κάλυψη των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, με το βλέμμα και στα stress tests της ΕΚΤ, για τα οποία θα ληφθούν υπ' όψιν τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.

Οι εκτιμήσεις για το 2017

Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ομίλων, οι οποίοι στοχεύουν στην επίτευξη θετικού καθαρού αποτελέσματος το 2017. Το ύψος του ωστόσο θα διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα των αρχικών τους εκτιμήσεων, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης του αναμενομένου επιβάρυνσης από τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Και αυτό διότι πριν από περίπου έναν χρόνο οι αναλυτές ανέμεναν ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε πολύ νωρίτερα από τον περασμένο Ιούνιο. Λόγω της παράτασης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές ως τις αρχές του καλοκαιριού, το κλίμα αβεβαιότητας είχε άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και κατ' επέκταση στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των εισπράξεων από τις ρυθμισμένες χορηγήσεις. Εξάλλου, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η έναρξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ αυτή την εβδομάδα θα κάνουν ντεμπούτο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πρόκειται για τα δύο βασικά εργαλεία διαχείρισης των επισφαλειών, τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι εκτιμήσεις για την εφετινή κερδοφορία κάνουν λόγο για θετικό αποτέλεσμα, που θα κινηθεί γύρω από τα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικών. Αναμφισβήτητα η επίδοση αυτή είναι τουλάχιστον αναιμική, στα όρια του... στατιστικού λάθους, με δεδομένο ότι το ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών ομίλων ξεπερνά τα 260 δισ. ευρώ.



Πήγη: tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text