Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Ανω του 80% η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων που προέκυψαν από το PSI

Ανω του 80% η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων που προέκυψαν από το PSI

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανω του 80% η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων που προέκυψαν από το PSI

Της Ειρήνης Χρυσολώρα

Ικανοποιητική ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των ομολογιούχων στο swap των 20 σειρών ομολόγων που προέκυψαν μετά το «κούρεμα» (PSΙ) το 2012 με 5 νέες σειρές. Το swap ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις, αλλά οι πρώτες πληροφορίες από την αγορά ανέφεραν ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 80% (σύμφωνα με κάποιες πηγές, άγγιξε το 86%), με τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να συμμετέχουν στο σύνολό τους, αλλά και τους ξένους να εμφανίζουν ικανοποιητική ανταπόκριση. Το βιβλίο προσφορών έμεινε ανοικτό από την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου έως χθες στις 5 μ.μ.

Τα ομόλογα που αντηλλάγησαν έληγαν από το 2023 έως το 2042 και την ίδια περίοδο καλύπτουν τα 5 νέα. Συγκεκριμένα, οι νέες σειρές λήγουν το 2023, το 2028, το 2033, το 2037 και το 2042.

Σημειώνεται ότι οι 20 σειρές που αντηλλάγησαν είχαν ονομαστική αξία 29,7 δισ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Ο στόχος της ανταλλαγής ήταν να καταστούν τα ομόλογα εμπορεύσιμα, καθώς η νέα, περιορισμένη σειρά τίτλων θα έχει μεγαλύτερη ρευστότητα από την παλαιά. Με τον τρόπο αυτόν διαμορφώνονται συνθήκες ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει αγορές ελληνικών ομολόγων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον αποφασίσει τελικά να εντάξει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και στην εκπνοή του. Αλλά και οι επενδυτές εν γένει αναμένεται να επιδείξουν ενδιαφέρον για μια έκδοση που θα έχει μεγαλύτερο όγκο και δυνατότητα συναλλαγών. Οι αποδόσεις των ομολόγων, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, θα αντικατοπτρίζουν πλέον με μεγαλύτερη σαφήνεια τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, πράγμα που δεν ίσχυε με τους παλαιούς τίτλους.

Στο swap συμμετείχε η Τράπεζα της Ελλάδος με το κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 6 δισ. ευρώ, αλλά όχι και με το δικό της ομόλογο, ύψους 800 εκατ. ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θεωρείται νομισματική χρηματοδότηση και απαγορεύεται από τους κοινοτικούς κανόνες. Μετά την ολοκλήρωση του swap, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βγει στις αγορές για άντληση νέων κεφαλαίων. Εφόσον η τρίτη αξιολόγηση κλείσει οριστικά με απόφαση εκταμίευσης δόσης στις 22 Ιανουαρίου, η επόμενη έξοδος στις αγορές τοποθετείται τον Φεβρουάριο.



Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text