Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 153,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2017

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 153,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στα 153,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου της Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2017.

Όπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος εμφάνισε καθαρό αποτέλεσμα 85,1 εκατ. ευρώ ευρώ, ωστόσο σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ζημιές μετά από φόρους από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, που επιβάρυναν το αποτέλεσμα του β΄ τριμήνου, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανακυκλώσεως στα αποτελέσματα του αποθεματικού συναλλαγματικών διαφορών, μετά την ολοκλήρωση της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.

Σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης υπογράμμισε ότι η τράπεζα «επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα για πέμπτο συνεχές τρίμηνο, σύμφωνα με τους τεθέντες στόχους και τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, διατηρώντας υψηλή λειτουργική κερδοφορία, παρά την απομόχλευση του ισολογισμού, και συνεχίζοντας τη συνετή διαχείριση του κόστους».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «επιπλέον, κατ' εφαρμογήν του σχεδίου μας, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν περαιτέρω, ενώ ο ρυθμός μειώσεώς τους αναμένεται να επιταχυνθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς αποδίδουν οι διαρθρωτικές λύσεις που εφαρμόζουμε για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού».

Και συμπλήρωσε πως «η χρηματοδοτική βάση της Τραπέζης βελτιώθηκε σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, καθώς συνεχίσθηκε η αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων και η μείωση της χρηματοδοτήσεως από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος. Η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 στο 17,8%, τον υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμβάλλει στην επιτυχή εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου».

Τα βασικά μεγέθη

Από τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Alpha Bank για το γ΄ τρίμηνο του έτους, προκύπτει:

* Κατά το γ΄ τρίμηνο 2017, το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 486,9 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά των δανείων, που αντιστάθμισε το όφελος από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες.

- Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες μειώθηκαν κατά 7,5% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 79,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την ενισχυμένη επίδοση του β΄ τριμήνου 2017, λόγω της αυξήσεως των προμηθειών χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της Τραπέζης σε χρηματοδότηση έργων (project financing) κατά το β΄ τρίμηνο.

- Τα επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε 814,5 εκατ. ευρώ ευρώ το εννεάμηνο 2017, μειωμένα κατά 1,1% σε ετήσια βάση, καθώς συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του Δικτύου. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 46,6% το εννεάμηνο 2017 έναντι 48,1% πέρυσι.

- Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το γ΄ τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν σε 298,3 εκατ. ευρώ έναντι 216,6 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και αντιστοιχούν σε 203 μονάδες βάσεως, ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων, έναντι 146 μονάδων βάσεως το προηγούμενο τρίμηνο.

* Απομόχλευση Ενεργητικού κατά 1,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμόρφωσή του σε Ευρώ 61,3 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,1 δισ. ευρώ και της μειώσεως των υπολοίπων δανείων.

- Το γ΄ τρίμηνο 2017, τα υπόλοιπα καταθέσεων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 33,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017.

Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 28,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,6 δισ. ευρώ ευρώ σε τριμηνιαία βάση, κυρίως από Επιχειρήσεις και της ενισχύσεως του τουρισμού. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων συνέχισαν το σταθερό ρυθμό ανακάμψεως, αυξημένα κατά Ευρώ 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά 3,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2017 και ανήλθε σε 11,6 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων διατραπεζικών συναλλαγών (repos), της περαιτέρω μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και των εισροών καταθέσεων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 8,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3 δισ. ευρώ ευρώ,  ενώ η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ, σε 3,2 δισ. ευρώ

- Το γ΄ τρίμηνο 2017, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 283 εκατ. ευρώ, μετά από διαγραφές. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,3% για τον Όμιλο, με τον αντίστοιχο Δείκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 68%. Αντιστοίχως, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 211 εκατ. ευρώ μετά από διαγραφές, κατά το γ΄ τρίμηνο 2017. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε 53,6%, ενώ ο αντίστοιχος Δείκτης Καλύψεως ανήλθε σε 48%.

- Οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 15 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 25,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου.



Πήγη: tovima.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text