Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ανησυχία για τις διακυμάνσεις του ψηφιακού νομίσματος bitcoin

Ανησυχία για τις διακυμάνσεις του ψηφιακού νομίσματος bitcoin

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανησυχία για τις διακυμάνσεις του ψηφιακού νομίσματος bitcoin

Θεαματικές διακυμάνσεις παρουσιάζει το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Μετά την εκτίναξή του την Τετάρτη στις 11.434 δολάρια, υποχώρησε χθες στις 9.000 δολάρια, χάνοντας περισσότερο από το 8% της αξίας του. Εχει προηγηθεί η ιλιγγιώδης άνοδός του, καθώς από την αρχή του έτους ανατιμήθηκε κατά 1.000%! Αυτό το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό σε διάφορους οικονομικούς κύκλους και αντιδράσεις σε κράτη και κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.

Με την ελεύθερη πτώση του χθες, το bitcoin συμπαρέσυρε και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα σε υποχώρηση, με το ethereum, το πλησιέστερο αλλά με ασύγκριτα χαμηλότερη αξία, να χάνει στη διάρκεια της ημέρας το 19% της αξίας του. Αποφεύγοντας να κρύψει την ανησυχία της για την αδιαφανή χρήση των ψηφιακών νομισμάτων, η ΕΚΤ κάλεσε χθες τις τράπεζες να υιοθετήσουν μηχανισμούς άμεσων πληρωμών, που θα επιτρέπουν την ταχεία μεταβίβαση χρημάτων και σε κάθε μέρος του πλανήτη, ώστε να περιορίσουν τη «γοητεία» των ψηφιακών νομισμάτων. «Οι τράπεζες πρέπει το συντομότερο να βρουν ένα εναλλακτικό μέσον για να αντιμετωπίσουν τα ψηφιακά νομίσματα», τόνισε ο Ιβ Μερς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Ο Ιβ Μερς δεν φάνηκε, πάντως, να συμμερίζεται τα σχέδια δύο κεντρικών τραπεζών χωρών της Ε.Ε., της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας Riksbank και της Τράπεζας της Αγγλίας, να παρουσιάσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα ως αντιπρόταση στο αδιαφανές bitcoin, που δεν ελέγχεται ούτε από κάποια κεντρική τράπεζα ούτε υπόκειται σε ρυθμίσεις και νόμους.

Οπως τόνισε ο κ. Μερς, η ΕΚΤ «σκοπεύει να πειραματισθεί με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τα μετρητά», αλλά δεν βλέπει τον λόγο να ασχοληθεί με «τυχοδιωκτικές εφαρμογές» αυτών των τεχνολογιών.

Ανάλογη ήταν χθες και η παρέμβαση του Καρλ Λούντβιχ Θίλε, στελέχους του Δ.Σ. της Bundesbank, που απέκλεισε κάθε πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν στη Γερμανία ψηφιακά νομίσματα, όπως η υπό σχεδιασμό eKrona της Τράπεζας της Σουηδίας.

Το πιο αποφασιστικό μέτρο κατά της αυξανόμενης επιρροής των ψηφιακών νομισμάτων έχει λάβει η Κίνα. Από τον Σεπτέμβριο έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές στο bitcoin και στο ethereum, αφού πρώτα αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη αγορά για ψηφιακά και μια τεράστια αγορά για κρυπτογραφημένα νομίσματα. Οπως έχουν επισημάνει οικονομικοί αναλυτές, το Πεκίνο θεώρησε ενδεχομένως ότι το bitcoin αποτελεί δυνάμει απειλή για το γουάν. Ο λόγος είναι ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους Κινέζοι επενδυτές τοποθετήθηκαν μαζικά σε bitcoin και άρχισαν να στοιχηματίζουν κατά του κινεζικού νομίσματος. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ορισμένοι παραρητηρές έχουν θεωρήσει ότι αυτή η απόφαση της Κίνας μπορεί, τελικά, να έχει μειώσει τη ζήτηση για το bitcoin. Η ίδια εφημερίδα έχει επισημάνει, πάντως, από τις αρχές Νοεμβρίου ότι, παρά την απαγόρευση, πολλοί Κινέζοι επενδυτές εξακολουθούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε bitcoin.

Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά του bitcoin ηχηρά ονόματα της οικονομικής επιστήμης. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας, το χαρακτήρισε «φούσκα» που γοητεύει τον κόσμο με τις αιφνίδιες διακυμάνσεις του. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υποστήριξε ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, καθώς «δεν επιτελεί καμία λειτουργία που είναι χρήσιμη στην κοινωνία». Λίγες ώρες αργότερα, ο Ρόμπερτ Σίλερ, επίσης κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, προέβλεψε ότι η πορεία του bitcoin θα είναι ανάλογη με εκείνη που είχαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια και οδήγησε στη Μεγάλη Υφεση. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, υπογραμμίζοντας τα κύρια γνωρίσματα του επίμαχου ψηφιακού νομίσματος, «το bitcoin δίνει την εντύπωση ότι είναι κατά της κυβέρνησης και κατά των νόμων – θα ήταν μια υπέροχη ιστορία αν ήταν αληθινό».

Είναι γεγονός ότι στη γοητεία του bitcoin έχουν υποκύψει οι δύο από τις τέσσερις διεθνείς εταιρείες ορκωτών λογιστών: η Pricewaterhouse Coopers, που έχει δεχθεί να πληρώνεται με bitcoin για τις υπηρεσίες της –πρώτη μπήκε στον χορό η Ernst & Young στην Ελβετία–, πέρυσι εγκατέστησε στα γραφεία της μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ ) για bitcoin.

Τέλος, έχει εκφράσει την πρόθεση να προσφέρει προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin η αγορά Nasdaq της Νέας Υόρκης, δηλαδή το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text