Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κ. Χατζηδάκης: «Λάθος των πιστωτών η αποδοχή των πολιτικών της υπερφορολόγησης»

Κ. Χατζηδάκης: «Λάθος των πιστωτών η αποδοχή των πολιτικών της υπερφορολόγησης»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κ. Χατζηδάκης: «Λάθος των πιστωτών η αποδοχή των πολιτικών της υπερφορολόγησης»

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Κριτική στους επίσημους δανειστές της χώρας άσκησε χθες ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, για τη στάση τους απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο. Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «είναι ευθύνη και των τριών συνιστωσών της τρόικας που έχουν ανεχθεί τις πολιτικές» υπερφορολόγησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ κατηγόρησε τους θεσμούς ότι δεν έχουν ασκήσει επαρκείς πιέσεις και για το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για το βαθύ πρόβλημα νοοτροπίας που αντιμετωπίζει η χώρα. «Είχαμε πιστέψει ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες, αποτελέσματα χωρίς δουλειά». Αυτή η αντίληψη παραμένει ευρέως διαδεδομένη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., και θα χρειαστεί «πολύ μεγάλη προσπάθεια, μεγαλύτερη από όση φαντάζεσθε» για να επικρατήσει η οικονομική ελευθερία και η κοινή λογική.

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ακολούθησε μία προσέγγιση big bang όταν ανέλαβε εν μέσω της κρίσης, εστιάζοντας στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και στην περικοπή κρατικών δαπανών. «Αυτό μας επέτρεψε να μην αυξήσουμε τη φορολογία» κατά τη διάρκεια του κυπριακού μνημονίου, σημείωσε ο κ. Πετρίδης. Μάλιστα, τόνισε, αυτές τις μέρες «προχωράμε σε σημαντικές φοροελαφρύνσεις».

H αφορμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των επιδόσεων της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας – μία συνεργασία του ΚΕΦίΜ με το Ινστιτούτο Fraser, το ίδρυμα Friedrich Naumann και το Atlas Network. Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μελετά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα την οικονομική ελευθερία που επικρατεί σε μία οικονομία, βάσει τεσσάρων κριτηρίων: της δυνατότητας προσωπικής επιλογής, της εθελοντικής ανταλλαγής στο πλαίσιο οργανωμένων αγορών, της δυνατότητας εισόδου σε νέες αγορές και τον βαθμό του ανταγωνισμού σε αυτές και της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτήν.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μεταξύ εκείνων που χρειάστηκαν προγράμματα διάσωσης, της οποίας η οικονομική ελευθερία μειώθηκε στην εποχή των μνημονίων: από 66η το 2009 έχει κατακρημνισθεί στην 116η θέση μεταξύ 159 χωρών (με στοιχεία του 2015). Η Κύπρος βρίσκεται στη 14η θέση. Το 2012, πριν υπογράψει το δικό της μνημόνιο, βρισκόταν στην 32η.



Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text