Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τι θέλει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Τι θέλει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι θέλει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Καμία πτυχή της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν είναι τόσο ακανθώδης όσο το μέλλον της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες, ο πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να υιοθετήσει τη θέση των Ισραηλινών και να έρθει σε σύγκρουση με τους Παλαιστινίους, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλκαι μεταφέροντας εκεί την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ο κ. Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι είναι αφοσιωμένος στην επίτευξη «τελικής» ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή, κάτι που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του. Αλλά η επιλογή του να γείρει την πλάστιγγα προς τη μεριά του Ισραήλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δυσκολέψει την επίτευξη συμφωνίας, δημιουργώντας αμφιβολίες για την εντιμότητα και την αμεροληψία της Αμερικής, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, ενδεχομένως δε και προκαλώντας κύμα βίας.

Ο κ. Τραμπ καυχάται για τη δεινότητά του στο κλείσιμο συμφωνιών. Ωστόσο, όσοι έχουν παρόμοια προσόντα δεν υποχωρούν προτού καν αρχίσουν να διαπραγματεύονται, όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Ο πραγματικά ωφελημένος είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του οποίου δεν δείχνει διάθεση για συμφωνία ειρήνης, τουλάχιστον όχι με τη μορφή των δύο κρατών.

Ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν αν ο κ. Τραμπ όντως επιθυμεί ειρηνευτική συμφωνία. Εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε πρόταση από την πλευρά του μπορεί να είναι μόνον πολιτικό προκάλυμμα ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των σουνιτικών, αραβικών κρατών της περιοχής (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιορδανία) εναντίον του κοινού εχθρού, του Ιράν.

Ο πιο προφανής στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να ικανοποιήσει τη δική του πολιτική βάση των Ευαγγελιστών και άλλων σκληροπυρηνικών που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Οι αισιόδοξοι σκέφτονται ότι ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά από την απόφασή του, διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν προμηνύει το μέλλον της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ή άλλα ζητήματα που αφορούν τα σύνορα του Ισραήλ με το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο, η μέχρι σήμερα πορεία του δεν πείθει ότι διαθέτει τη νοοτροπία ή την επιδεξιότητα που θα του επέτρεπαν τέτοιες λεπτές ισορροπίες.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text