Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Η επιτυχημένη πρόβλεψη αφορούσε άλλη χώρα

Η επιτυχημένη πρόβλεψη αφορούσε άλλη χώρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επιτυχημένη πρόβλεψη αφορούσε άλλη χώρα

Του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος για ανάπτυξη γύρω από το 2% το 2017 είναι ένας στόχος απολύτως ρεαλιστικός». Η εκτίμηση αυτή δεν έγινε στο απώτερο παρελθόν. Διατυπώθηκε δημόσια μόλις δύο μήνες πριν, στις 7 Οκτωβρίου.

Μοιάζει από τις προβλέψεις που επιβεβαιώνονται. Πριν από δύο μέρες, την Πέμπτη, η Eurostat ανακοίνωσε πανηγυρικά τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 (δηλαδή περιλαμβάνει και τους καλούς, «τουριστικούς» μήνες του καλοκαιριού) η ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε και είναι 2,6%. Η ευρωπαϊκή οικονομία «ανεβάζει ταχύτητα» κατά το δημοσιογραφικό κλισέ υποχρεώνοντας τους διεθνείς οργανισμούς να αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους. Ακόμη και οι «βαριές» οικονομίες που είχαν αργή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αναπτύχθηκαν με ρυθμό 2,2% η πρώτη και 1,8% η δεύτερη. Η Γερμανία πέτυχε ανάπτυξη 2,8% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ εξαιρετική επίδοση έχουν πετύχει οι «ευρωπαϊκές τίγρεις» Μάλτα 7,7%, Λετονία 6,2%, Σλοβενία 4,9%. Και οι χώρες που είχαν μνημόνια πήγαν εξαιρετικά καλά. Η Πορτογαλία «τρέχει» με ανάπτυξη 2,5%, η Κύπρος με 3,9%.

Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, πλήρως η εκτίμηση που έγινε πριν από δύο μήνες. Λάθος. Η εκτίμηση ήταν του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και έγινε σε ομιλία του σε ημερίδα (Thessaloniki Summit) του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η ελληνική οικονομία είναι ουραγός στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και βρίσκεται στην τελευταία θέση του καταλόγου με ανάπτυξη 1,3%. Η εκτίμηση θα ήταν σωστή αν αφορούσε άλλη χώρα...

Ωστόσο, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη. Η ανεργία τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στο 20,5% από 23,2% που ήταν ένα χρόνο πριν. Οι άνεργοι υπολογίζονται σε 981.126  άτομα,  ενώ  ο  οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.223.768 άτομα. Δυστυχώς, ούτε η εξέλιξη αυτή είναι τόσο ευοίωνη όσο φαίνεται. Πάνω από 450.000 εργαζόμενοι υπολογίζεται ότι μετανάστευσαν ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των συνταξιούχων. Βέβαια, υπάρχει κάτι χειρότερο.

Ο κεντρικός ασφαλιστικός οργανισμός (ΕΦΚΑ) ανακοίνωσε ότι 3 στους 10 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν, κατά μέσον όρο, μόλις 407,15 ευρώ μεικτά. Ο αριθμός των μισθωτών στις επιχειρήσεις ανήλθε σε 1.840.099 άτομα. Απ’ αυτούς οι 582.041 μισθωτοί (ποσοστό 30,6%) εργάστηκαν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός ήταν 407,15 ευρώ μεικτά. Ο μέσος μισθός για τους άνδρες που εργάστηκαν με μερική απασχόληση ήταν 399,70 μεικτά και 413,19 ευρώ μεικτά για τις γυναίκες.

Οσον αφορά τη δομή της ελληνικής οικονομία, το 22,42% των ασφαλισμένων απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο», το 13,91% στη «Μεταποίηση» και το 13,42% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και εστιατόρια».

Ορισμένα θέματα, όσο κι αν φαίνονται πολύπλοκα, στη βάση τους είναι απλά. Σε μια οικονομία που δεν αυξάνεται ούτε η κατανάλωση ούτε οι επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει συρρικνωθεί ενώ το Δημόσιο (που προσφέρει υψηλότερες αποδοχές) δεν μπορεί να διορίσει περισσότερους υπαλλήλους (όπως θα ήθελε...). Σε αυτήν την οικονομία η βελτίωση θα είναι αργή. Ο,τι κι αν προβλέπουν οι αρμόδιοι. Ακόμη και αν η Ευρωζώνη είναι σε αναπτυξιακή τροχιά.



Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text