Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Έτος «ορόσημο» για τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις δανείων το 2018

Έτος «ορόσημο» για τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις δανείων το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έτος «ορόσημο» για τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις δανείων το 2018

Του Θανάση Κουκάκη.

Το 2018 οι τράπεζες θα πρέπει κυριολεκτικά να δώσουν «μάχη επιβίωσης» για να μειώσουν το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα,  Eurobank Τράπεζα Πειραιώς έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των εποπτικών αρχών να προχωρήσουν μέσα στην επόμενη διετία σε πάνω από 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων και να πουλήσουν σε funds δάνεια ονομαστικής αξίας 10 δισ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών (SSM), έχει δείξει πως δεν θέλει να γίνει ο SSM ο αποδιοπομπαίος τράγος για καθυστερήσεις, λάθη και παραλήψεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από την ελληνική κυβέρνηση για να εξαλείψει τη διαδεδομένη κουλτούρα μη πληρωμών, η οποία είναι μόνιμη πηγή αδυναμίας για τις τράπεζες, αλλά και η επιλογή των πιστωτικών ιδρυμάτων να επιταχύνουν στο τρίτο τρίμηνο του 2017 τις διαγραφές δανείων, αντί να δώσουν βάρος στις ρυθμίσεις προβληματικών δανείων, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στον SSM και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ευρύτερα, καθώς δείχνουν πως η χώρα δεν έχει αποκτήσει «περπατησιά» στον τομέα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που έδωσε στη δημοσιότητα την παρελθούσα εβδομάδα και στην οποία κάλεσε τις τράπεζες να επωφεληθούν από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (π.χ. αδειοδοτήσεις εταιριών διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων, λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, λειτουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων κ.ά.) και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα και με όσα έχουν αποκαλύψει οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων, μέσα στο 2018 θα δρομολογήσουν τις εξής παρεμβάσεις:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα προχωρήσει στην πώληση καταναλωτικών δανείων της τάξης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και στην πώληση ή τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις.
  • Η Eurobank θα επιδιώξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 την πώληση πακέτου καταναλωτικών δανείων σε ξένο fund, αλλά και τη ρευστοποίηση ανοιγμάτων της σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η Alpha Bank θα μεταφέρει δάνεια λιανικής τραπεζικής ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην εταιρεία διαχείρισης που έχει συστήσει με τον όμιλο AKTUA, ενώ εντός του πρώτου τρίμηνου 2018 στοχεύει στην ολοκλήρωση πώλησης καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει ξεκινήσει και προεργασία για την πώληση δανείων με ενέχυρα.
  • Η Εθνική Τράπεζα θα επιχειρήσει την πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταναλωτικής πίστης, ονομαστικής αξίας κοντά στο 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, ενώ η διοίκησή της έχει δηλώσει πως μέσα στο 2018 θα πουλήσει πακέτο μικρών επιχειρηματικών δανείων, που συνδέονται με εγγυήσεις.

 

Πηγή: cnn.gr

24
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text