Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Morgan Stanley, Profex, οι νέοι κύριοι μέτοχοι της «Κορρές»

Morgan Stanley, Profex, οι νέοι κύριοι μέτοχοι της «Κορρές»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Στον έλεγχο ξένων επενδυτών περνάει η «Κορρές», καθώς η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε χθες την υπογραφή προσυμφώνου με τη Morgan Stanley και την κινεζική εταιρεία Profex για την είσοδο των δύο τελευταίων στο μετοχικό της κεφάλαιο, με ποσοστό που εμμέσως θα φτάνει το 70%. Με αυτό τον τρόπο, λίγο πριν από τη δύση του 2017, η «Κορρές» γίνεται η δεύτερη ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών που περνάει στον έλεγχο ξένων επενδυτών, καθώς τον περασμένο Μάρτιο προηγήθηκε η εξαγορά της Apivita από τον ισπανικό όμιλο Puig. Ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Γιώργος Κορρές θα κρατήσει το 30% και το μάνατζμεντ, ενώ ο ίδιος χθες υποστήριξε ότι η εν λόγω εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση της «Κορρές» στην αγορά της Κίνας.

H συμφωνία θα πρέπει βεβαίως να εγκριθεί και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς η «Κορρές» έχει λάβει ομολογιακό δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ, διαδικασία ωστόσο που η διοίκηση της «Κορρές» εκτιμά ότι είναι θέμα ολίγων εβδομάδων. Τα βήματα της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

1. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Κορρές» Γιώργος Κορρές θα εισφέρει στην εταιρεία Nissos Holdings Ltd μετοχές που αντιστοιχούν στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου της «Κορρές» για ίδιο αριθμό μετοχών και ποσοστού στη Nissos. Η Nissos Holdings Ltd εδρεύει στην Κύπρο και ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ανήκει δε μέχρι τώρα εξ ολοκλήρου στον κ. Γ. Κορρέ.

2. Η NHPEA Maiden Holding B.V. και η Profex Ιnc. θα αποκτήσουν μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετοχές της Nissos 56% και 14%, αντιστοίχως, καταβάλλοντας συνολικά για αυτές τις μετοχές το ποσόν των 48,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η μεν ΝΗΡΕΑ είναι εταιρεία συμμετοχών που ανήκει εξ ολοκλήρου στη North Haven Private Equity Asia IV, L.P., υπό διαχείριση επενδυτικό κεφάλαιο της γνωστής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley. Η NΗΡΕΑ είναι στην πραγματικότητα επίσης επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 1,7 δισ. δολαρίων και εστιάζει σε επενδύσεις στην περιοχή της Ασίας. Η Profex εδρεύει στη Σαγκάη, δραστηριοποιείται στην αγορά της Κίνας από το 2001 με αντικείμενο τη διανομή φαρμακευτικών, δερματολογικών και καλλυντικών προϊόντων και είναι συμφερόντων του Ελληνα επιχειρηματία Π. Κοντομίχαλου. Η Profex θα αναλάβει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της «Κορρές» στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο.

3. Στη συνέχεια η Nissos Holdings θα αποκτήσει μετοχές που αντιστοιχούν σωρευτικά στο 52,3% του μετοχικού κεφαλαίου της «Κορρές», εκ των οποίων το 6,6% είναι μετοχές του κ. Γ. Κορρέ και από άλλους μετόχους περίπου το 45,7%. H τιμή κτήσης έχει συμφωνηθεί στα 5,08 ευρώ/μετοχή, που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ελ. Βιδάκη περιλαμβάνει premium 25%. Εκτιμάται δε ότι θα πουλήσουν τις μετοχές τους οι έτεροι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5%, ήτοι η Arneta Ltd (συμφερόντων Αλ. Δαυίδ) που κατέχει το 13,25% της «Κορρές», ο κ. Περικλής Σταματιάδης που κατέχει το 6,25% και η Damma Holdings που κατέχει το 5,007%.

4. Μετά την απόκτηση τουλάχιστον του 82,3% (όπως αναμένεται) της «Κορρές» από τη Nissos Holdings (30% μέσω της εισφοράς από τον κ. Γ. Κορρέ και 52,3% μέσω της αγοράς των μετοχών της «Κορρές»), η Nissos θα προβεί εκ του νόμου σε άμεση υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των υπολοίπων μετοχών της «Κορρές» στην ανώτερη τιμή μεταξύ της μέσης τιμής εξαμήνου, που είναι περίπου 4,2 ευρώ, και της τιμής κτήσης των 5,08 ευρώ.

5. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης σχεδιάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Nissos Holdings μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, για παραγωγικές επενδύσεις. Πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η διοίκηση της «Κορρές», το εργοστάσιό της στα Οινόφυτα Βοιωτίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κινεζικής αγοράς τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η «Κορρές» ιδρύθηκε το 1996 και, 11 χρόνια μετά, το 2007, εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 η εταιρεία είχε τζίρο 30,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 36,12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text