Αρχική | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο - Ελεύθερη πρόσβαση | Χρηματιστήριο της Αθήνας: Η εποχικότητα του 1ου διμήνου του έτους

Χρηματιστήριο της Αθήνας: Η εποχικότητα του 1ου διμήνου του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

Η μόνη αξιόλογη και εκμεταλλεύσιμη εποχικότητα που υπάρχει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι κατά τη γνώμη μας η ανοδική εποχικότητα του πρώτου διμήνου του έτους. Στο άρθρο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στατιστικά ότι υπάρχει πράγματι εποχικότητα στο αναφερόμενο διάστημα, θα επισημάνουμε ειδικά τις περιπτώσεις που ένας μήνας μετακυλύει με μεγάλες πιθανότητες την τάση του στον επόμενο και τέλος, θα προτείνουμε μερικά απλά συστήματα συναλλαγών που εκμεταλλεύονται τις εν λόγω συστηματικές τάσεις. 

 

Ανατρέξαμε στα ημερήσια γραφήματα του Γενικού Δείκτη της 31ετούς περιόδου 1/12/1986 – 1/4/2017 για να βρούμε τυχόν επαναληπτικότητες (συστηματικές κινήσεις) της καμπύλης του ΓΔ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου κάθε έτους και προέκυψε ο κάτωθι πίνακας:

 

Εποχικότητα του 1ου διμήνου του έτους 

 

Προηγούμενος Δεκέμβριος

     ΕΤΟΣ

 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ        

 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ        

     ΔΙΜΗΝΟ         

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΔΙΜΗΝΟΥ

   ΜΑΡΤΙΟΣ

Πλευρικός

1987

Ανοδικός

Ανοδικός

27%

Πλευρικός

1988

Πλευρικός

Ανοδικός

7%

Πλευρικός

1989

Πλευρικός

Πτωτικός

-6%

Πλευρικός

1990

Ανοδικός

Ανοδικός

30%

Πλευρικός

1991

Πτωτικός

Ανοδικός

38%

Πλευρικός

1992

Ανοδικός

Πτωτικός

15%

Ανοδικός

1993

Ανοδικός

Ανοδικός

25%

Ανοδικός

1994

Ανοδικός

Πλευρικός

11%

Πλευρικός

1995

Πτωτικός

Πλευρικός

-6%

Πλευρικός

1996

Ανοδικός

Πλευρικός

9%

Πλευρικός

1997

Ανοδικός

Ανοδικός

39%

Πλευρικός

1998

Πτωτικός

Πλευρικός

-4%

Ανοδικός

1999

Ανοδικός

Ανοδικός

23%

Πλευρικός

2000

Πτωτικός

Πτωτικός

-10%

Πλευρικός

2001

Πλευρικός

Πτωτικός

-8%

Πτωτικός

2002

Πλευρικός

Πτωτικός

-10%

Πτωτικός

2003

Πτωτικός

Πτωτικός

-8%

Ανοδικός

2004

Ανοδικός

Πλευρικός

8%

Ανοδικός

2005

Ανοδικός

Ανοδικός

13%

Ανοδικός

2006

Ανοδικός

Ανοδικός

15%

Ανοδικός

2007

Ανοδικός

Πτωτικός

2%

Πλευρικός

2008

Πτωτικός

Πτωτικός

-20%

Πτωτικός

2009

Πτωτικός

Πτωτικός

-14%

Πλευρικός           2010         Πτωτικός                  Πτωτικός                                   -12%             

Πλευρικός           2011         Ανοδικός                 Πλευρικός                                  +11%            

Πλευρικός          2012        Ανοδικός                Πτωτικός                                       +10%           

Ανοδικός            2013          Ανοδικός                     Πλευρικός                                            +5,2%                 

Πτωτικός             2014           πτωτικός                     Ανοδικός                                             +12,7                  

Πτωτικός             2015           πτωτικός                     Ανοδικός                                               +4%                   

Πλευρικός              2016             πτωτικός                    Πτωτικός                                          -18,3%           

Ανοδικός          2017         Πτωτικός                 Ανοδικός                                      +3,6%            

 

Παρατηρήσεις και συμπεράσματα από τον ανωτέρω πίνακα :

 

 Ξεκινάμε με μια διευκρίνιση, ορίσαμε σαν «ανοδικό» έναν μήνα όταν το κλείσιμο της τελευταίας του ημέρας γίνει κατά τουλάχιστον +2% πάνω από το κλείσιμο της τελευταίας μέρας του προηγούμενο μήνα και ορίσαμε σαν «καθοδικό» μήνα αν το κλείσιμο της τελευταίας του μέρας γίνει χειρότερα του -2% από το κλείσιμο της τελευταίας μέρας του προηγούμενου μήνα. Το ενδιάμεσο  ±2% το θεωρούμε σαν πλευρικό. Αυτή η παραδοχή μπορεί να θεωρηθεί σαν υποκειμενική καθώς αν κάποιος ερευνητής όριζε σαν κριτήριο το ±1% ή το ±3% οπότε θα έβγαζε ελαφρά διαφορετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα λοιπόν με τον δικό μας ορισμό παρατηρούμε στον πίνακα ότι : 

 

 

 Α) Οι εποχικότητες του μεμονωμένου μήνα Ιανουαρίου και του μεμονωμένου μήνα Φεβρουαρίου έχουν μικρότερη εποχικότητα από του διμήνου Ιανουαρίου + Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα :

 

   Ο Ιανουάριος  πιθανότητες 15/31=48%   ανοδικός

                                   »              4/31=13%  πλευρικός

                                   «              12/31=39%  καθοδικός

 

   Ο Φεβρουάριος  πιθανότητες 12/31=39%  ανοδικός

                                   «               7/31=23%  πλευρικός

                                   «              12/31=39%  καθοδικός

 

   Ο Ιαν + Φεβ  πιθανότητες      20/31=65% ανοδικός

                                «            11/31=35% καθοδικός

 

Τα τελευταία νούμερα του διμήνου Ιαν+Φεβ ουσιαστικά λένε ότι αν αγοράσεις ελληνικές μετοχές στις 31/12 και τις πουλήσεις στις 28/2 του επόμενου έτους, τότε βάσει εποχικότητας έχεις πιθανότητες περίπου 2/3 να κερδίσεις και πιθανότητες 1/3 να χάσεις. Άρα υπάρχει κάποια εποχικότητα στο ΧΑ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

 

Το ίδιο συμπέρασμα βγαίνει αν αθροίσουμε τις δίμηνες αποδόσεις της έκτης στήλης του πίνακα. Με απλή άθροιση των κερδοζημιών των 31 διμήνων της περιόδου βγαίνει τελική απόδοση +290%  ενώ με ανατοκιζόμενη άθροιση κάθε χρόνου βγαίνει στην 31ετία τελική σωρευτική απόδοση +357%.

 

Ώστε, ο Γενάρης έχει ελαφρά ανοδική εποχικότητα και ο Φλεβάρης ουδέτερη εποχικότητα όμως, το δίμηνο Γενάρη+Φλεβάρη έχει αξιοσημείωτη ανοδική εποχικότητα με την λογική εξήγηση ότι οι εξάρσεις εντός του διμήνου έχουν μεγαλύτερη ένταση από τις βυθίσεις εντός του ιδίου διαστήματος.

 

Β) Ο επόμενος μήνας Μάρτιος έχει ουδέτερη εποχικότητα :

 

    Ο Μάρτιος με πιθανότητες 12/31=39% ανοδικός

                                   «          7/31=23% πλευρικός

                                  «         13/31=42% καθοδικός

 

Γ) Ο προηγούμενος μήνας Δεκέμβριος είναι συχνά πλευρικός μήνας

 

     Ο Δεκέμβριος με πιθανότητες    9/31=29% ανοδικός

                                      «             17/31=55% πλευρικός

                                      «               5/31=16% καθοδικός

 

 

 

Δ) Ο ανοδικός Δεκέμβρης μετακυλίεται στο α΄δίμηνο επόμενου έτους  

 

Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι συσχετίσεις Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου – πρώτου διμήνου επόμενου έτους: Μέσα στην 30ετία ανοδικός Δεκέμβριος ακολουθήθηκε από ανοδικό Ιανουάριο με πιθανότητες 88% (8 φορές στις 9), και από ανοδικό δίμηνο με πιθανότητες 100% (9 στα 9).

 

 

 Ε) Ο καθοδικός Γενάρης μετακυλίεται στον Φλεβάρη και Μάρτη

 

Μέσα στην 30ετια, όπως βλέπουμε καθαρά στον πίνακα, ο καθοδικός Ιανουάριος μετακύλισε με πιθανότητες περίπου 2/3 την καθοδική του τάση και στον Φεβρουάριο ή στο δίμηνο Φεβρουάριο + Μάρτιο

 

 

 

Συστήματα εκμετάλλευσης της εποχικότητας του α΄ διμήνου του έτους :

 

 Προτείνουμε δυο απλά μηχανικά long συστήματα συναλλαγών, το πρώτο είναι απλούστατο, ακατέργαστο και άγαρμπο και το τρίτο είναι έξυπνο λαμβάνοντας υπόψη του την βραχυχρόνια τάση κατά τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη και Φλεβάρη.  :

 

1ο long σύστημα : Αγοράζουμε μετοχές του ΧΑ στις 31/12 εκάστου έτους και  τις πουλάμε την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου του επόμενους έτους. Κατά τη διάρκεια της 30ετίας το σύστημα αυτό έδωσε με ανατοκισμούς και χωρίς προμήθειες σωρευτική απόδοση +357% (υπερτετραπλασιασμό αρχικού κεφαλαίου).

 

2ο long σύστημα : Αγοράζουμε μετοχές του ΧΑ στις 31/12 εφόσον το κλείσιμο του ΓΔ ξεπερνά το υψηλότερο κλείσιμο του προηγηθέντος τετραημέρου, εάν αυτό δεν συμβαίνει οι αγορές γίνονται στο πρώτο κλείσιμο του Ιανουαρίου που αποτελεί υψηλό κλείσιμο κυλιομένου τετραημέρου. Πουλάμε τις αγορασθείσες μετοχές στο τελευταίο αρνητικό κλείσιμο του Φλεβάρη εφόσον αυτό αποτελεί και χαμηλό κλείσιμο τετραημέρου αλλά εάν αυτό δεν συμβαίνει οι πωλήσεις γίνονται στο πρώτο κλείσιμο του Μαρτίου που αποτελεί  χαμηλό κλείσιμο τετραημέρου. Το σύστημα αυτό εκμεταλλευόμενο το φαινόμενο της βραχυχρόνιας τάσης έδωσε στην 30ετία με ανατοκισμούς και χωρίς προμήθειες σωρευτική απόδοση +692% (οκταπλασιασμός κεφαλαίου).

 

 

Ελαφρό στένεμα των stop loss δεν οφελεί ιδιαίτερα: Επειδή η ανοδική εποχικότητα του α διμήνου του έτους ξεκινά συχνά από τον Δεκέμβριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, και γενικότερα, επειδή το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι περιοχή κορυφών, λογικό είναι οι χρήστες τασικών μηχανικών συστημάτων συναλλαγών, όπως του εβδομαδιαίου κανόνα και των λωρίδων Μπόλλινγκερ, να σκεφθούν να στενέψουν τα πωλητικά στοπ τους που εμπίπτουν στο περιέχον κορυφή τρίμηνο. Λάβαμε το σύστημα «αγοράζουμε τον ΓΔ στην ανοδική διάσπαση της άνω περιβάλλουσας Μπόλλινγερ  και τον πουλάμε στο χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών» και απομονώσαμε τα σήματα πωλήσεων (καθοδική διάσπαση του Χαμηλού κλεισίματος 20 ημερών) που ενέπιπταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Όταν στενεύαμε το στοπ του ΧΚ20 σε καθοδική διάσπαση του ΕΚΜΟ30 (εκθετικού κινητού μέσου 30 ημερών) τότε μέσα στην 18ετια 1992-2009 πρόκυπτε μικρό μόνον όφελος 7% και τούτο διότι το στένεμα του στοπ ναι μεν μας επιτρέπει να πουλήσουμε ψηλότερα αλλά μερικές φορές υποπίπταμε σε οδυνηρά whipsaw όταν πουλούσαμε σε κάποια περιστασιακή βύθιση και ύστερα επαναγοράζαμε σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

 

 

 

Περίληψη – συμπέρασμα 

 

Τα ιστορικά δεδομένα του ΓΔ της περιόδου 1987-2016 δείχνουν ότι υπάρχει ανοδική εποχικότητα κατά το πρώτο δίμηνο εκάστου έτους. Συγκεκριμένα,

 

1)      Με πιθανότητες σχεδόν 2/3 το δίμηνο Ιανουαρίου + Φεβρουαρίου είναι ανοδικό  . Ο Δεκέμβριος συχνά είναι πλευρικός μήνας και ο Μάρτιος έχει μάλλον ουδέτερη εποχικότητα.

 

2)       Όταν ο Ιανουάριος ήταν πτωτικός με πιθανότητες περίπου 2/3 ακολουθούσε πτωτικό δίμηνο.

 

 

3)      Το εντυπωσιακότερο εύρημα της έρευνας ήταν ότι όταν ο Δεκέμβριος ήταν ανοδικός, πάντα ακολουθούσε ανοδικός Ιανουάριος και ανοδικό δίμηνο.

 

Τέλος, προτείναμε και δυο μηχανικά συστήματα συναλλαγών εκ των οποίων το πιο κερδοφόρο  αγοράζει μετοχές του ΧΑ στις 31/12 εφόσον το κλείσιμο του ΓΔ ξεπερνά το υψηλότερο κλείσιμο του προηγηθέντος τετραημέρου, ενώ εάν αυτό δεν συμβαίνει οι εν λόγω αγορές γίνονται στο πρώτο κλείσιμο του Ιανουαρίου που αποτελεί υψηλό κλείσιμο κυλιομένου τετραημέρου και πουλά τις αγορασθείσες μετοχές στο τελευταίο αρνητικό κλείσιμο του Φλεβάρη εφόσον αυτό αποτελεί και χαμηλό κλείσιμο τετραημέρου αλλά εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε οι εν λόγω πωλήσεις γίνονται στο πρώτο κλείσιμο του Μαρτίου που αποτελεί  χαμηλό κλείσιμο τετραημέρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text