Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο το 2017 για πολύ λίγες μετοχές

Μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο το 2017 για πολύ λίγες μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλα κέρδη στο Χρηματιστήριο το 2017 για πολύ λίγες μετοχές

Του Ανέστη Ντόκα.

Επειτα από δύο καταστροφικές χρονιές στο Χρηματιστήριο, το 2014 και το 2015, και μία αδιάφορη, το 2016, το 2017 προσέφερε αξιόλογες αποδόσεις στους επενδυτές. Η αγορά απέκτησε καλύτερο βηματισμό μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και σημείωσε αρκετά σερί ανόδου το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς κλείνοντας το 2017 με άνοδο 25,7%.

Ωστόσο το βασικό στοιχείο που επέτρεψε να κινηθούν ανοδικά οι περισσότερες μετοχές του Χρηματιστηρίου ήταν η απομάκρυνση του Grexit από την ελληνική οικονομία, αλλά και της πιθανότητας «κουρέματος» των καταθέσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας στις τράπεζες, ενώ βοήθησε και η ραγδαία αποκλιμάκωση της καμπύλης απόδοσης των ελληνικών ομολόγων. Το 2017 ήταν η πρώτη ήρεμη επιχειρηματικά χρονιά των τελευταίων ετών, χωρίς έκτακτα πολιτικά γεγονότα, όπου οι υγιείς επιχειρήσεις επέστρεψαν στη κερδοφορία με τις καλύτερες επιδόσεις για πρώτη φορά μετά το 2009.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, μια μικρή ομάδα κερδοφόρων εταιρειών λόγω της εφιαλτικής διετίας (2015-2016) να επιστρέψουν μετρητά προς τους μετόχους τους για να τους αποζημιώσουν για τη διετία των έκτακτων εκλογικών αναμετρήσεων και του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων (capital controls), που συμπληρώνουν 30 μήνες εφαρμογής στη χώρα μας.

Πάντως, η ανοδική πορεία των μετοχών αφορούσε μια μικρή ομάδα υγιών και εξωστρεφών επιχειρήσεων, ενώ δεν έλειψαν και οι μετοχές-φούσκες που συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα, το Χρηματιστήριο έχει καταστεί μια ρηχή, περιθωριοποιημένη αγορά, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών απέχει, ενώ ελάχιστος αριθμός πραγματοποιεί μικρό αριθμό συναλλαγών.

Ελάχιστες εταιρείες

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο αρχίζει και τελειώνει στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) και σε μια μικρή ομάδα εμποροβιομηχανικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για τις μετοχές του ΟΠΑΠ, του Jumbo, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil, της ΔΕΗ, της Αεροπορίας Αιγαίου και του Μυτιληναίου. Οι παραπάνω εταιρείες σχεδόν σε δεκαπενθήμερη βάση επικοινωνούν με τα ξένα funds δίνοντας στοιχεία για την πορεία τους και έτσι όλες οι ξένες συναλλαγές διοχετεύονται στις συγκεκριμένες εταιρείες.

Οι υπόλοιπες 188 μετοχές του ταμπλό απλώς συμπληρώνουν τη λίστα των εισηγμένων χωρίς να προκαλούν το παραμικρό ενδιαφέρον, ακόμη και για τους ιδιοκτήτες τους.

Τους 10 πρώτους μήνες του 2017 είχαν ανοίξει 9.702 νέοι κωδικοί, με το 2016 να είναι με διαφορά το πιο φτωχό έτος από το 1998 μέχρι σήμερα που τηρούνται στατιστικά στοιχεία από πλευράς ανοίγματος νέων κωδικών στο Χ.Α., καθώς προστέθηκαν μόλις 7.341 νέες μερίδες. Για να φανεί η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια, θυμίζουμε ότι το 2015 είχαν ανοίξει 18.508 κωδικοί, το 2014 ήταν 15.234, το 2013 ήταν 25.367 κωδικοί, ενώ την προηγούμενη δεκαετία οι καλύτερες ετήσιες επιδόσεις είχαν καταγραφεί το 2005 με 30.812 νέους κωδικούς και το 2004 με 42.868 κωδικούς.

Το ιστορικό ετήσιο ρεκόρ σε άνοιγμα νέων κωδικών σημειώθηκε το 1999, όταν δημιουργήθηκαν 1.114.361 νέες επενδυτικές μερίδες. Από το 1998, οπότε τηρούνται τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου, έως σήμερα, έχουν ανοίξει 2.731.184 κωδικοί. Από το 1998 έχουν απενεργοποιηθεί (επίσημα) συνολικά 1.243.950 κωδικοί. Πρόκειται για κωδικούς που ανήκουν είτε σε επενδυτές που εγκατέλειψαν τη χρηματιστηριακή ενασχόληση είτε για κωδικούς που ανήκαν σε χρεοκοπημένες, πλέον, ΑΧΕ και διεγράφησαν.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text