Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Υψηλές επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Υψηλές επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υψηλές επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Του Ανέστη Ντόκα.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμπεριελήφθησαν στις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2018 καθώς οι ξένοι αναλυτές θεωρούν πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος για να τοποθετηθεί κάποιος στην περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού ελληνικού risk premium (ασφάλιστρο κινδύνου) που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων.

Ταυτόχρονα, οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους ξεκινούν το 2018 από τις 19 Ιανουαρίου με τη S&P και ακολουθούν στις 16 Φεβρουαρίου ο οίκος Fitch, στις 30 Μαρτίου ο οίκος Moody’s, για να συνεχίσουν στις 30 Ιουλίου ο S&P, στις 20 Αυγούστου ο Fitch και τελευταίος ο οίκος Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το 2017 ήταν γενναιόδωρο απέναντι στους διαχειριστές των ελληνικών εκδόσεων χρέους αφού εισέπραξαν υπεραξία 24,87% για την τιμή του 10ετούς ομολόγου, που ήταν από τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως. Η διαδικασία ανταλλαγής (swap) των 20 ομολόγων του PSI με 5 νέους τίτλους που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου ενίσχυσε τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά τίτλων βελτιώνοντας το «ασφάλιστρο κινδύνου». Ταυτόχρονα το τελευταίο δίμηνο παρατηρήθηκε έντονη παρουσία των hedge funds στη προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις ετήσιες αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με ένα ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 11 ετών που σημειώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου και αφορούσε την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 3,84%, που ήταν επίπεδα Σεπτεμβρίου 2006. Η εξέλιξη αυτή αποτύπωσε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων διαχειριστών ομολόγων στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ηδη η κυβέρνηση σχεδιάζει την πρώτη έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου για το 2018 στις αρχές Φεβρουαρίου, προσδοκώντας να αντλήσει περί τα 7 δισ. ευρώ.


Πήγη: capital.gr

24


Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text