Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Στα 360 ευρώ η κατώτατη σύνταξη χηρείας

Στα 360 ευρώ η κατώτατη σύνταξη χηρείας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα 360 ευρώ η κατώτατη σύνταξη χηρείας

Στα 360 ευρώ καθορίζεται η κατώτατη σύνταξη χηρείας για θανάτους που έχουν επέλθει ύστερα από τις 12 Μαΐου του 2016, όπως ξεκαθαρίζει εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Μάλιστα, η εγκύκλιος προβλέπει την αναδρομική χορήγηση αυτοτελούς του νέου κατώτατου ορίου σύνταξης λόγω θανάτου τόσο στον επιζώντα ή /και στον διαζευγμένο σύζυγο όσο και στα δικαιοδόχα τέκνα. Και ορίζει το ποσό στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, το οποίο μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος λιγότερο και έως τα 15 έτη, με αποτέλεσμα το κατώτατο όριο να καθορίζεται στα 360 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου νόμου 4499/2017, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο καθεστώς χορήγησης και στα κατώτατα ποσά των συντάξεων εφαρμόζονται  για δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου που έχει επέλθει  από τις 13/05/2016 και εφεξής. 

Με βάση τις νέες διατάξεις: 

• Ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη θανάτου για όσο χρονικό διάστημα δικαιούται και το τέκνο σύνταξη θανάτου. 

• Στους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα που απώλεσαν το γονέα τους κατά τη διάρκεια του έτους προετοιμασίας για την εισαγωγή στην ανώτερη ή ανώτατη σχολή, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων. 

• Στον κύκλο των δικαιοδόχων συμπεριλαμβάνονται και τα τέκνα στα οποία είχε διακοπεί η συνταξιοδοτική προστασία λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας και τα οποία εισήχθησαν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή ή ενεγράφησαν σε ΙΕΚ μεταγενέστερα του θανάτου του γονέα και της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας.  Πλέον, και αυτά θα δικαιούνται τη σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι και τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους,  εφόσον οι σπουδές δεν ολοκληρωθούν νωρίτερα. 

• Αυτοτελές κατώτατο όριο χορηγείται στο καθένα τέκνο που έχει χάσει και τους δύο γονείς του, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνει σύνταξη από τον άλλο γονέα.

Εν τω μεταξύ, σε άλλη εγκύκλιο, και πάλι με την υπογραφή του κ. Πετρόπουλου, καθορίζονται τα πρόσωπα, οι χρόνοι ασφάλισης, ο τρόπος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι τις 31/12/1992) και μέχρι το τέλος του 2016 όσον αφορά το ύψος των παροχών υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο φορέων κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, για την ίδια απασχόληση. Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους προβλέπεται η καταβολή μιας υποχρεωτικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ, από 1/1/2017 και μετά.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text