Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αντέχει οικονομικά η EBZ

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αντέχει οικονομικά η EBZ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αντέχει οικονομικά η EBZ

Μάχη με τον χρόνο, που πλέον δείχνει να εξαντλείται, δίνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφού στο τέλος Ιανουαρίου η διοίκηση της ΕΒΖ θα παρουσιάσει στους εργαζομένους τα συμπεράσματα μελέτης για την αξιοποίηση του ομίλου και θα αποκαλύψει τις προτάσεις της για τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων της μητρικής εταιρείας με πιθανές μειώσεις μισθών.

Οπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κανένα ενδιαφέρον στρατηγικού επενδυτή, όπως ψευδώς γράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ χρονικά οι οικονομικές αντοχές της επιχείρησης εξαντλούνται στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου. Η βασική προτεραιότητα της διοίκησης είναι να εξευρεθεί λύση για να αποφευχθεί η πώληση των δύο θυγατρικών στη Σερβία, που αποτελούν άλλωστε και το μοναδικό κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου.

Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση της διοίκησης με τους εργαζομένους δεν έγινε αναφορά σε μειώσεις μισθών, με τους εκπροσώπους της εταιρείας να δηλώνουν πως θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις προς το τέλος Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, οι τευτλοπαραγωγοί –που έχουν λαμβάνειν ποσό 12 εκατ. ευρώ– δηλώνουν αποφασισμένοι, ότι αν έως το τέλος της εβδομάδας δεν πληρωθούν, θα διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα τα χρήματά τους και μάλιστα, οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται ήδη σε επαφή με δικηγόρους.

Το 2015 η ΕΒΖ είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ, το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα -115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σημαντικός και ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της. Ο τζίρος συρρικνώθηκε κατά 50%, μείωση που οφείλεται στην υποχώρηση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, καθώς και στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του 2016. Οπως επισημαίνει η διοίκηση, η κάμψη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αναμένεται με βεβαιότητα να συνεχισθεί ή και να ενταθεί το προσεχές διάστημα.

Τα προβλήματα της ΕΒΖ είναι διαχρονικά, αλλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εταιρεία αφέθηκε στην τύχη της, με αποτέλεσμα η κλεψύδρα να έχει αδειάσει και να απαιτούνται δραστικές λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Το υψηλό κόστος λειτουργίας παραδέχθηκε και η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας. Στην τελευταία έκθεσή της, η οποία συνοδεύει τα αποτελέσματα της χρήσης 2015-16, κάνει διεξοδική αναφορά, αποδίδοντάς το στις εξής αιτίες: στα υψηλά κόστη αγοράς και μεταφοράς πρώτης ύλης από τους αγρότες, μισθοδοσίας μόνιμου και εποχικού προσωπικού, στο υψηλό κόστος υποαπασχόλησης του ενός εργοστασίου που παραμένει σε λειτουργία και τέλος, στο υψηλό κόστος ενέργειας.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text