Αρχική | Οικονομία | Φορολογικά | Φόρος διανυκτέρευσης: Εν αναμονή τροπολογίας για τα γκρίζα σημεία

Φόρος διανυκτέρευσης: Εν αναμονή τροπολογίας για τα γκρίζα σημεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φόρος διανυκτέρευσης: Εν αναμονή τροπολογίας για τα γκρίζα σημεία

Την τροπολογία που θα ρυθμίζει το θέμα της μη επιβολής ΦΠΑ στο φόρο διανυκτέρευσης αναμένουν αυτήν την εβδομάδα οι ξενοδόχοι. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται και η έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες επιβολής του φόρου.

Συνεπώς οι ξενοδόχοι όλες αυτές τις ημέρες λειτουργούν ακόμη σε ένα γκρίζο καθεστώς αναφορικά με τον φόρο γεγονός που δημιούργησε σε πολλά θέρετρα προβλήματα και ταλαιπωρίες στα λογιστήρια των μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά  ερωτήματα  αναμένουν απαντήσεις με τη σχετική τοπολογία.

Ενδεικτικά αναφέρεται τι ακριβώς θα ισχύει με την πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών, επίσης πώς θα πληρώνεται ο φόρος διαμονής σε περιπτώσεις που το πλήρες κόστος της διαμονής, εξοφλείται από tour operator ή από ταξιδιωτικό γραφείο, π.χ. συνέδρια, ή ακόμη τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται τελικά αυτός που έχει κάνει την κράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)( σε ανακοινώσεις τους ανέφεραν τα εξής Το Υπουργείο Οικονομικών «Την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016. Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018″.

 Η ΑΑΔΕ

 Όπως ήδη ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Υπουργού, από 1.1.2018 τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 για την επιβολή φόρου διαμονής από τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι διατάξεις του άρθρου αυτού πρόκειται να τροποποιηθούν άμεσα, ώστε να καθοριστεί ρητά ότι το πρόσωπο που βαρύνεται με το φόρο είναι σε κάθε περίπτωση ο ταξιδιώτης – διαμένων - χρήστης του δωματίου ή διαμερίσματος, καθώς και ότι για την επιβολή του φόρου εκδίδεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» προς τον διαμένοντα.

 Επιπλέον με τις νέες διατάξεις θα αποσαφηνίζεται ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Δεδομένης της επικείμενης τροποποίησης της διάταξης σύμφωνα με τα παραπάνω, η έκδοση της σχετικής απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου, καθώς και περισσότερες διευκρινίσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή του, θα εκδοθούν αμέσως μετά την θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων.Πηγή: reporter.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text