Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πού πάνε οι μετοχές ύστερα από μία 10ετία ανόδου

Πού πάνε οι μετοχές ύστερα από μία 10ετία ανόδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πού πάνε οι μετοχές ύστερα από μία 10ετία ανόδου

Αν και τον ερχόμενο Μάρτιο οι μετοχές παγκοσμίως αναμένεται να σημειώσουν το 10ο έτος ανόδου, εν τούτοις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων προβλέπουν μία ακόμη καλή χρονιά - κυρίως στο πρώτο εξάμηνο -, με κέρδη στην περιοχή του 10% για το 2018.  

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) λόγω του ήδη μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου, ενώ ύστερα από μια μακρά περίοδο ηρεμίας και εφησυχασμού, η μεταβλητότητα και οι διακυμάνσεις αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους εφέτος. Πάντως, καθώς ιστορικά η μεταστροφή ανοδικών αγορών (bull markets) σε καθοδικές (bear markets) έχει πυροδοτηθεί μόνο από οικονομικές υφέσεις, αλλά τέτοιος κίνδυνος για τους επόμενους 12 μήνες δείχνει να είναι ελάχιστα πιθανός, οι επενδυτές προσεγγίζουν τη νέα χρονιά με μια νοοτροπία Goldilocks, αναμένοντας δηλαδή ισχυρή ανάπτυξη, χαμηλό πληθωρισμό, παράλληλα με μια σχετικά θετική για τις αγορές νομισματική πολιτική από τις συστημικές κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές σημείωναν πως η παρατεταμένη ανοδική αγορά - ή «αγορά ταύρων», όπως αποκαλείται - έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις στα ύψη, συγκλίνοντας στην άποψη πως αργά ή γρήγορα η bear market (πτωτική αγορά) θα κάνει την εμφάνισή της.

Ούτως ή άλλως, εξάλλου, σε ένα περιβάλλον αυξημένων αποτιμήσεων υπάρχει λιγότερος χώρος για την απορρόφηση των κραδασμών, ειδικά σε μια περίοδο που η χαμηλή μεταβλητότητα έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε ένα ψευδές περιβάλλον αυταρέσκειας και σιγουριάς.

Τα περιουσιακά στοιχεία που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που βασίζονται στα χαμηλά επιτόκια, όπως τα πιστωτικά προϊόντα υψηλής μόχλευσης, οι μη ρευστοποιήσιμοι τίτλοι και εκείνοι που επωφελούνται από τη δυναμική της αγοράς - μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι λεγόμενες μετοχές FΑNG (Facebook, Amazon, Netflix και Google) -, ανέφερε στο Bloomberg ο hedge fund manager Γιώργος Παπαμαρκάκης.

Νέα άνοδος

Αυτές οι εταιρείες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι πρώτες υποψήφιες για σημαντική διόρθωση το 2018, σύμφωνα με τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες είναι οι κορυφαίες επιλογές για τον Jeff Vale της Infinity Capital Partners, που επενδύει σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Την ίδια ώρα, η Brevard Howard Asset Management στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης. Επειτα από κέρδη περίπου 10 δισ. ευρώ στη χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών και ανόδου 24,6% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 2017, οι αναλυτές θεωρούν πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα μπορούσε να σημειώσει το 2018 νέα άνοδο, ξεπερνώντας, σύμφωνα με τη StormHarbour London, τις 900 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να είναι οι κύριοι ωφελημένοι.

Για την αγορά, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι τα stress tests των τραπεζών του επόμενου διαστήματος, με την πραγματική τους αξία να εξαρτάται, όπως λέγεται, από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουν.

Οι τράπεζες

Αν η άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress test) δείξει ότι οι επιπτώσεις στις τράπεζες είναι διαχειρίσιμες, χωρίς συστημικές διαταραχές, και δοθεί χρόνος για να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ώστε να καλύψουν την όποια επίπτωση στην κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων και αποτελεσματικής διαχείρισης ενεργητικού, οι τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσαν να διευρύνουν τα κέρδη τους.

Παράλληλα, για την αγορά, οι εταιρείες (και άρα και οι μετοχές τους) που επιβίωσαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον συρρίκνωσης της ζήτησης, έλλειψης χρηματοδότησης και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν γίνει εξαιρετικά αποδοτικές και είναι πρωταθλητές στη διαχείριση κρίσεων, με αποτέλεσμα να θεωρούνται και οι «νικητές της επόμενης ημέρας».

Πολλά θα κριθούν επίσης και από τη μορφή που θα πάρει η αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι να συμφωνηθεί με τους δανειστές ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης της εξόδου από το πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, ικανό να οδηγήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Παράλληλα, η πορεία του Χρηματιστηρίου θα μπορούσε να επηρεαστεί και από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στο δεύτερο μισό του 2018, μετά και το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο.

Οι ελληνικές μετοχές αναμένεται τελικά να δουν νέα υψηλά παρά τις αναμενόμενες διακυμάνσεις, την ώρα που, από πλευράς αποτίμησης, ενώ στην Ευρώπη η κεφαλαιοποίηση των περισσότερων χρηματιστηρίων ως προς το ΑΕΠ κυμαίνεται στο 70%-80%, στην Ελλάδα βρίσκεται αντίστοιχα στην περιοχή του 30%.

Προσδοκίες

Για τους χρηματιστές, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ο περιορισμός του ρίσκου χώρας, η μείωση του κόστους δανεισμού και η προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο δημιουργούν προσδοκίες ανόδου των τιμών των μετοχών. Σε μεγάλο βαθμό, βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από τα stress tests καθώς, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αποδειχθούν ελεγχόμενες, τότε τα περιθώρια ανόδου των μετοχών συνολικά θα διευρυνθούν. Οι τραπεζικές μετοχές, εξάλλου, υποαπέδωσαν για μία ακόμη χρονιά πέρυσι (+3,3% ο δείκτης των τραπεζών), ενώ οι διακυμάνσεις και το trading για λίγους κυριάρχησαν. Παράλληλα, οι μετοχές μεσαίας (+54,7%) και μικρής κεφαλαιοποίησης (+87,7%) υπεραπέδωσαν των Blue Chips (+19,8%).

Από την άλλη πλευρά, ύστερα από σωρευτικές ζημιές σχεδόν 45 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις (εκτός τραπεζών) για πρώτη φορά από το 2008 «γύρισαν» σε κερδοφορία, τόσο το 2016 όσο και το 2017, ενώ ο συνολικός δανεισμός τους μειώθηκε κατά 15 δισ. ευρώ, την ώρα που την τελευταία 2ετία εκτιμάται πως θα διανεμηθούν συνολικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.


Πήγη: tovima.gr

25
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text