Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Με "ασπίδα" στα stress tests και δέλεαρ για τους διεθνείς επενδυτές

Τράπεζες: Με "ασπίδα" στα stress tests και δέλεαρ για τους διεθνείς επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Με "ασπίδα" στα stress tests και δέλεαρ για τους διεθνείς επενδυτές

Tης Νένας Μαλλιάρα

H πλήρης θωράκιση των τραπεζών έναντι των οφειλετών τους από το προϊόν των πλειστηριασμών, αναμένεται να νομοθετηθεί με το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να κατατεθεί το πιθανότερο αύριο στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί στις 15 Ιανουαρίου.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τα προνοιακά επιδόματα, την προκήρυξη των απεργιών, τις αλλαγές στην ενέργεια και τη ΔΕΗ, τη διαμεσολάβηση, την ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων και θέματα του Υπουργείου Παιδείας, το θέμα της θωράκισης των τραπεζών με την ψήφιση των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αποτελεί ισχυρό εχέγγυο για τις τράπεζες, τόσο ενόψει των stress tests, όσο και για την αξιολόγησή τους από τους διεθνείς επενδυτές.

Και αυτό διότι, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, με την αλλαγή στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών, οι τράπεζες θα ικανοποιούνται στην πράξη στο 100% για τις απαιτήσεις τους ως ενυπόθηκοι δανειστές, από 65% που ισχύει σήμερα, αφού προηγουμένως θα έχουν εξοφληθεί από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι και ο ΕΝΦΙΑ. Κατόπιν αυτού, ισχυροποιείται άμεσα η αξία των ενεχύρων των τραπεζών έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτιώνεται η αξιοπιστία και η φερεγγυότητά τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών. 

Ειδικότερα, με βάση την αλλαγή στη σειρά κατάταξης των πιστωτών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συμφωνήθηκε με τους "θεσμούς" και αναμένεται να ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο, στην πρώτη θέση ικανοποίησης των πιστωτών κατατάσσονται πλέον οι εργαζόμενοι της επιχείρησης (για δεδουλευμένα 6 μηνών) και οι φόροι υποθηκευμένων ακινήτων (π.χ. ΕΝΦΙΑ). Τράπεζες και Δημόσιο με υποθήκες ακολουθούν στη δεύτερη θέση και Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι (για περαιτέρω χρέη αν υπάρχουν) στην τρίτη θέση.

Μέχρι σήμερα, η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών που είχε ψηφιστεί  με το τρίτο μνημόνιο το 2015 ήταν: τράπεζες και Δημόσιο με υποθήκη κατά 65% στην πρώτη θέση, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι κατά 25% στη δεύτερη θέση και λοιποί πιστωτές στην τρίτη θέση. Πριν δε από την αλλαγή του 2015, η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών ήταν Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι στην πρώτη θέση, τράπεζες με υποθήκη στη δεύτερη, λοιποί πιστωτές στην τρίτη θέση και κάτω.

Αν και εκ πρώτης όψεως η σειρά ικανοποίησης των τραπεζών ως πιστωτών φαίνεται να υποβαθμίζεται με την τελευταία αλλαγή στον ΚΠολΔ, εντούτοις ισχυροποιείται με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο, παρέχοντάς τους πλήρη κάλυψη έναντι δανείων που θα χορηγούν προς επιχειρήσεις.

Και αυτό διότι οι τράπεζες, όχι μόνο θα αποζημιώνονται ως ενυπόθηκοι δανειστές στο 100% της απαίτησής τους αντί του 65% σήμερα (και από το υπόλοιπο 35% εφόσον από αυτό απομείνει κάτι μετά την ικανοποίηση των άλλων πιστωτών). Αλλά και επειδή οι δύο προηγούμενες απαιτήσεις στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών (δηλαδή η πληρωμή των εργαζομένων της επιχείρησης και του ΕΝΦΙΑ), λειτουργούν υπέρ των τραπεζών.

Αφενός, η πληρωμή των εργαζομένων διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και άρα δεν κινδυνεύει το δάνειο που έχει δώσει η τράπεζα στην επιχείρηση. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ζητούν από φέτος να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες, θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικό, είτε ότι έχουν εξοφλήσει, είτε ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους και τον ΕΦΚΑ.

Αφετέρου, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος συνδέεται με τα ακίνητα,  ισχυροποιεί τα collaterals των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες. 

Πέρα από τη μεγιστοποίηση της αξίας των ενεχύρων (εξασφαλίσεων) των τραπεζών με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το σκεπτικό των "θεσμών" κατά τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση ήταν να  δοθεί κίνητρο στις τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο, ελαχιστοποιώντας τον πιστωτικό κίνδυνο που αφενός κρατά κλειστές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και αφετέρου υψηλό το κόστος του δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι αυτό, όπως επίσης η συνολικότερη θωράκιση των τραπεζών ενόψει των stress tests, ήταν επίσης ζητούμενο της κυβέρνησης, η οποία διαμόρφωσε μία win – win situation, προασπίζοντας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού τους κατατάσσει πλέον στην πρώτη θέση ικανοποίησης των πιστωτών επιχειρήσεων που κηρύσσουν πτώχευση.

 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text