Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Η Αγκυρα «δοκιμάζει» τις αντοχές της Αθήνας

Η Αγκυρα «δοκιμάζει» τις αντοχές της Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Αγκυρα «δοκιμάζει» τις αντοχές της Αθήνας

Του Βασίλη Νέδου.

Το 2018 μπήκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις περίπου όπως και το 2017 – με το ίδιο πρόβλημα στο επίκεντρο: την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Αυτήν τη φορά όχι με αφορμή την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία, αλλά την αντίστοιχη της δευτεροβάθμιας επιτροπής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση ασύλου σε έναν εκ των Τούρκων αξιωματικών. Ολα όσα ακολούθησαν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έως σήμερα αναδεικνύουν ανάγλυφα δύο καταστάσεις.

Πρώτον, την εμμονή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το θέμα των οκτώ. Από τις 16 Ιουλίου 2016, όταν το ελικόπτερο Black Hawk που μετέφερε τους οκτώ και, κατά τα φαινόμενα, συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει σπαταλήσει χρόνο και ενέργεια για να τους επαναπατρίσει. Τόσο τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο Αρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους, όσο και φέτος μετά την αντίστοιχη της δευτεροβάθμιας επιτροπής να παραχωρήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν απολύτως δυσανάλογη.

Πέρυσι, η αντίδραση διήρκεσε ολόκληρο τον Φεβρουάριο, όταν με νεύμα του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος περιέπλευσε τα Ιμια, ακολούθησε μια περίοδος αρκετά έντονης κινητικότητας στην περιοχή των νησίδων. Η τουρκική έλλειψη ψυχραιμίας φάνηκε και πριν από λίγες ημέρες, με αποκορύφωμα την αντίδραση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος, λίγο - πολύ, απείλησε με πόλεμο.

Πέρα από τον συνήθως υπερβολικό (αν όχι γραφικό) Τσαβούσογλου, πολύ σκληρή ήταν και η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο απείλησε ευθέως με επιπτώσεις στις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Η δεύτερη κατάσταση είναι η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Η αδράνεια των πρώτων ημερών από την άφιξη των οκτώ στην Ελλάδα, αποτέλεσμα –εν πολλοίς– της προσπάθειας να εξισορροπήσει τις πιέσεις αφενός από την Τουρκία, αφετέρου από Ευρωπαίους εταίρους που δεν ήθελαν να δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο έκδοσης Τούρκων στην Aγκυρα, απέκλεισε στην πράξη κάθε δραστική απόφαση και οδήγησε σε ένα θρίλερ. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι στο ευρύτερο πεδίο της υπόθεσης των οκτώ ενδεχομένως ακολουθήσουν και άλλες εξελίξεις, που θα οξύνουν περαιτέρω τις αντιδράσεις της Aγκυρας. Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη είναι η έγκριση της απόφασης για χορήγηση ασύλου και από το Διοικητικό Εφετείο. Και, βεβαίως, η σοβαρή πιθανότητα έκδοσης σχετικών αποφάσεων και για τους υπόλοιπους επτά. Αν η αίτηση ασύλου των οκτώ δεν εγκριθεί τελικά από τα ελληνικά δικαστήρια, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι αυτοί θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Πρόκειται για κάτι που θα αφαιρούσε αρκετή πίεση από την Αθήνα, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο.

Η πιθανότητα δίκης

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται να διευκρινιστεί τι ακριβώς πρόκειται να κάνει η Αθήνα αν η Aγκυρα ανταποκριθεί (κάτι που κρίνεται μάλλον δύσκολο) στη δημόσια προτροπή που έκανε προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να δικαστούν οι οκτώ στην Ελλάδα «για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή». Ο κ. Κοντονής, βέβαια, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα έκδοσης των οκτώ. Νομικοί κύκλοι διερωτώνται για ποιο λόγο μπορεί να εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης κάτι τέτοιο. Και αν αυτή η πιθανότητα θεωρείται προβληματική νομικά, ούτε λόγος για το τι μπορεί να σημαίνει πολιτικά η διεξαγωγή μιας δίκης για αδικήματα που πιθανώς έγιναν σε μια άλλη χώρα, με κατήγορο – προφανώς– το τουρκικό κράτος. Oλα αυτά υποκρύπτουν και έναν πιο ουσιαστικό φόβο. Η παραχώρηση ασύλου στους οκτώ συνεπάγεται την απελευθέρωσή τους, κάτι που τους κάνει άμεσα ευάλωτους σε σενάρια «καταδρομικών» επιχειρήσεων, τα οποία –βεβαίως– ουδείς στην Αθήνα θέλει να σκέφτεται.

Καταγγελίες για τις τουρκικές NAVTEX

Οι τελευταίες παραβάσεις των διεθνών κανόνων στο Αιγαίο οδήγησαν την Αθήνα σε αλλαγή τακτικής του τρόπου διαμαρτυρίας έναντι της Τουρκίας. Eως τώρα, η Αθήνα αντιδρούσε στις τουρκικές NAVTEX που παραβίαζαν τη δικαιοδοσία της εκδίδοντας δικές της οδηγίες (εν συντομία anti-NAVTEX) με τις οποίες ακύρωνε όλες τις ανακοινώσεις της Aγκυρας για το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι ο χώρος ευθύνης έκδοσης NAVTEX συμπίπτει καθέτως με τον χώρο που ορίζεται ως FIR Αθηνών. Πλέον οι ελληνικές αρχές δεν απαντούν καν στους Τούρκους και καταγγέλλουν την Αγκυρα για καταχρηστική συμπεριφορά στον τοπικό υπεύθυνο του Παγκόσμιου Υδρογραφικού Οργανισμού (IHO). Η Μεσόγειος ορίζεται ως NAVAREA 3 και ο συντονιστής της εδρεύει στην Ισπανία.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text