Αρχική | Οικονομία | Κόσμος | Πώς η Κίνα «απειλεί» το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Πώς η Κίνα «απειλεί» το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς η Κίνα «απειλεί» το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Οι διεθνείς αγορές ανησυχούν ότι η Κίνα μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Οι φήμες αυτές που βασίζονται σε δηλώσεις κινέζων κρατικών αξιωματούχων σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τους επενδυτές τις τελευταίες μέρες.Η Κίνα διατηρεί τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, τα οποία ανέρχονται σε 3,1 τρισ. δολάρια. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Κίνα έχει αποφασίσει να μειώσει τις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων ή απλά σκέφτεται το πώς θα διαμορφώσει τη στρατηγική της από εδώ και στο εξής, όπως κάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της θετικής πορείας των αγορών ομολόγων και της μεγάλης ζήτησης για κρατικό χρέος που έχει διαρκέσει σχεδόν τρεις δεκαετίες. Αυτό θα είχε και επίδραση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που σήμερα καταγράφουν τις χαμηλότερες αποδόσεις από το 2012.

Ήδη αγορές ομολόγων αρχίζουν να δέχονται κλυδωνισμούς επειδή πολλοί μεγάλοι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα βάλουν φρένο στις αγορές κρατικού χρέους.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται πλέον λιγότερο ελκυστικά από άλλες μορφές επενδύσεων, ενώ στην αγορά υπάρχει ανησυχία πως μπορεί να σημειωθεί εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με άλλες χώρες έχοντας απρόβλεπτες συνέπειες.

Η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο καθώς η αξία της εκτιμάται ότι φτάνει τα 14,5 τρισ. δολάρια. Τα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες κατά τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 2,59%.


Πήγη: cnn.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text