Αρχική | Αναλυτές | EuroCapital | Μία ενδιαφέρουσα σχέση: Η διαφορά μεταξύ της καμπύλης του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200 ημερών

Μία ενδιαφέρουσα σχέση: Η διαφορά μεταξύ της καμπύλης του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200 ημερών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μία ενδιαφέρουσα σχέση: Η διαφορά μεταξύ της καμπύλης του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200 ημερών

Δύο βασικά και συνθετικά στοιχεία του “απόλυτου συστήματος” είναι ο Γενικός Δείκτης και ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών. Κομβικά σημεία στη λειτουργία του συστήματος αυτού, είναι τα σημεία τομής τους, δηλαδή τα σημεία που ο Γενικός Δείκτης διασπά από πάνω προς τα κάτω τον ΚΜΟ-200 ημερών (σήμα εξόδου) και αυτά που ο Γενικός Δείκτης διασπά από κάτω προς τα πάνω τον ΚΜΟ-2 (σήμα εισόδου).

Τί γίνεται όμως στα ενδιάμεσα σημεία; Πώς μετράμε την απόσταση μεταξύ της καμπύλης του Γενικού Δείκτη και της καμπύλης του ΚΜΟ; Και τί μηνύματα μπορεί να μας δώσει η απόσταση αυτή;

Ας δούμε το γνωστό μας πίνακα όπου καθημερινά καταγράφουμε τα στοιχεία του “απόλυτου συστήματος” και των παραλλαγών του (πατήστε εδώ). Στη στήλη (2) εμφανίζεται η τιμή του Γενικού Δείκτη. Στη στήλη (3) εμφανίζεται η καθημερινή τιμή του ΚΜΟ-200. Στη στήλη (4) εμφανίζεται η διαφορά των τιμών των δύο στηλών, ως ποσοστό, λαμβάνοντας ως βάση την τιμή του Γενικού Δείκτη.

Η διαχρονική εξέλιξη αυτού του ποσοστού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με βάση το ποσοστό αυτό, σχηματίσαμε το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει την εξέλιξη του ποσοστού αυτού κατά την περίοδο από το 1988 έως και σήμερα, δηλαδή διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών.

Στο αμέσως επόμενο διάγραμμα, παραθέτουμε την καμπύλη εξέλιξης του Γενικού Δείκτη κατά το ίδιο διάστημα.

(Προσοχή! Και στα δύο διαγράμματα, η χρονολογική σειρά κινείται από αριστερά (το πλέον πρόσφατο) προς τα δεξιά (το παλαιότερο) – Αυτή η σειρά είναι αντίστροφη με από τη συνήθη παράθεση των διαγραμμάτων – Ο λόγος που εμφανίζονται έτσι έχει να κάνει με τον τρόπο που εμείς τα εμφανίζουμε στον πίνακα).

 

Παρατηρούμε ότι, στο εξεταζόμενο διάστημα, ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου το ποσοστό της ανοδικής διαφοράς ξεπέρασε το 20%. Θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πως, όταν η ανοδική (θετική) διαφορά ξεπερνά το 20%, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι η άνοδος έχει ωριμάσει και ότι η πτώση θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Στη διαφορά του 30%, αυτό είναι ακόμη πιο έντονο.

Σε αντίθετα συμπεράσματα μας δείχνει το διάγραμμα, για τις αρνητικές τιμές. Στις αρνητικές τιμές, παρατηρούμε ότι δύσκολα η διαφορά μπορεί να κινηθεί κάτω από το -40%.

Παρατηρούμε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της “ανοδικής” δεκαετίας του 1990, η καμπύλη της διαφοράς, ανέβαινε πιο εύκολα σε τιμές πάνω από το 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις έφθανε μέχρι και το 40%, ή και ψηλότερα. Αυτό συνέβαινε επειδή η προδιάθεση της αγοράς ήταν κατά βάση ανοδική. Το αντίθετο άρχισε να συμβαίνει μετά το έτος 2000.

Η συγκεκριμένη καμπύλη μας ΔΕΝ μας δίνει κάποια “σήματα” αγορών ή πωλήσεων. Μας δίνει όμως μία ένδειξη για το “πού βρίσκεται η αγορά”. Και ως τέτοια, είναι χρήσιμη και αξίζει να την παρακολουθούν όσοι επιθυμούν να διαθέτουν λίγο περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση της θέσης της αγοράς και των επενδύσεών τους.

 

Σημείωση: Εξυπακούεται πώς, αντί του Γενικού Δείκτη, μπορούμε να επεξεργαστούμε οποιονδήποτε άλλον δείκτη ή μετοχή, ή και οποιαδήποτε αριθμοσειρά. Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του “απόλυτου συστήματος” διαβάστε το βιβλίο: “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών: Ο Κινητός Μέσος 200 ημερών


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text