Αρχική | Χρηματιστήριο | Στις «πλάτες» των τραπεζών πλέον η αγορά

Στις «πλάτες» των τραπεζών πλέον η αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στις «πλάτες» των τραπεζών πλέον η αγορά

Να λοιπόν που «ξύπνησαν» χθες εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω διαρροών και πληροφοριών από ξένους διαχειριστές ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί αναφορικά με το σκόπελο των stress tests, ενώ υπάρχει και η προσμονή για αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δεδομένου ότι τα μη τραπεζικά blue chips έχουν δώσει σημαντικά κέρδη και διαπραγματεύονται σαν ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στις 2.000 ή και 2.500 μονάδες, το βάρος πλέον για τη στήριξη της αγοράς προς νέα υψηλά πέφτει στις τραπεζικές μετοχές.

Οι οποίες, παρά τη βελτίωση της εικόνας τους τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθούν να «χρωστάνε» στην αγορά, ενώ ουσιαστικά δεν έχουν κάνει τίποτα, κοντά στα χαμηλά τους είναι…

Οι τράπεζες είναι ο καθρέφτης του οικονομικού συστήματος, είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, οπότε κάθε αναβάθμιση, κάθε μείωση του συστημικού ρίσκου τις επηρεάζει πρώτιστα και άμεσα, κάτι που αναμένεται να μετουσιωθεί σε κίνηση στο ταμπλό.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλέον οι τράπεζες, όσο ανεβάζουν ρυθμούς και όσο… κερδίζουν κεφαλαιοποίηση, τόσο θα επηρεάζουν περισσότερο το Γενικό Δείκτη αλλά και το δείκτη FTSE 25. Έτσι, κάθε κίνησή τους, θα έχει αντίκτυπο στην αγορά, καλώς ή κακώς.

Θυμίζουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν και παραμένει τραπεζοκεντρικό, παρ’ ότι έχουν μείνει μόλις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, ενώ έως πριν λίγα χρόνια, ήταν εισηγμένες περίπου 13 τράπεζες!

Δεν είναι τυχαίο ότι (και) χθες οι τράπεζες πρώτευσαν σε όγκους και τζίρους. Από τα 89 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 42 εκατ. έγιναν από τις τράπεζες (όσο ανεβαίνουν οι τιμές τους, τόσο θα επηρεάζουν περισσότερο), ενώ από τα 91,4 εκατ. τεμάχια, τα 75 εκατ. ήταν στις τράπεζες!!Πηγή: reporter.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text