Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Ευρώπη θα ρισκάρει παγκόσμια τραπεζική κρίση αν εμποδίσει τη συμφωνία Brexit

Η Ευρώπη θα ρισκάρει παγκόσμια τραπεζική κρίση αν εμποδίσει τη συμφωνία Brexit

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ευρώπη θα ρισκάρει παγκόσμια τραπεζική κρίση αν εμποδίσει τη συμφωνία Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να ανοίξει την πόρτα μιας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης εάν αρνηθεί να δώσει στους τραπεζίτες του Λονδίνου μια καλή εμπορική συμφωνία, δήλωσαν δύο ανώτεροι υπουργοί της Βρετανίας, καθώς η χρηματοπιστωτική βιομηχανία εμφανίστηκε ως βασικό πεδίο μάχης στις συνομιλίες για τον Brexit.

Σε ένα κοινό άρθρο για μια γερμανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο υπουργός του Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσαν ότι επιθυμούν στενή συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την έξοδο της χώρας, στο πλαίσιο μιας επεκτατικής εμπορικής συμφωνίας που καλύπτει τόσο τα αγαθά όσο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Αυτό θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν τη δουλειά τους εξασφαλίζοντας ότι «μια τέτοια καταστροφή» όπως το ατύχημα του 2008 «δε θα ξανασυμβεί», γράφουν οι υπουργοί σε μια στήλη για τη Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τη συλλογική προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο αυτή η δύσκολα αποκτηθείσα χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επιτυγχάνοντας μια συμφωνία που στηρίζει τη συνεργασία στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, αντί να αναγκάζεται να κατακερματιστεί.»

Η παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι προσεκτικά χρονομετρημένη για να καταστήσει την υπόθεση για πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία από ό, τι φαίνεται σήμερα η ΕΕ πρόθυμη να προσφέρει, πριν αποφασίσουν τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη. Ο Ντέιβις και ο Χάμοντ είναι και οι δύο στη Γερμανία την Τετάρτη, συναντώντας επιχειρηματικές ομάδες και παρουσιάζοντας την υπόθεση της Βρετανίας για μια ευρεία συμφωνία Brexit.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αρχίσουν επίσημα να συζητούν τους μελλοντικούς εμπορικούς τους δεσμούς τον Μάρτιο. Και οι δύο πλευρές βρίσκονται τώρα στη διαδικασία να αποφασίσουν ακριβώς τι θέλουν να πάρουν από τις συνομιλίες.

Την Τρίτη, ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ ενίσχυσε τη σκληρή στάση του στον τραπεζικό τομέα, αφού προηγουμένως προειδοποίησε ότι δεν θα αποτελέσει μέρος της εμπορικής συμφωνίας και ότι θα τερματίσει το «διαβατήριο» για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ ο Μπαρνιέ προσέφερε μια ελπίδα ότι κάποιες βρετανικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να κριθούν ισοδύναμες με τους κανονισμούς της ΕΕ, είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί στον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα το καθεστώς της «γενικευμένης ισοδυναμίας» των προτύπων, που θα επέτρεπε στις εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν σχετικά ελεύθερα .

Η κύρια διαφορά μεταξύ διαβατηρίου και ισοδυναμίας είναι ότι το ένα είναι δικαίωμα, ενώ το άλλο είναι προνόμιο. Η ισοδυναμία μπορεί να αποσυρθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανόν να καλύπτει λιγότερες υπηρεσίες και μπορεί να σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί κανόνες στους οποίους δεν έχει λόγο.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις του Μπαρνιέ υποδεικνύουν ότι, με την απομάκρυνση των διαβατηρίων από το τραπέζι, ακόμα και το να εξασφαλιστεί μια έκδοση κανονιστικής ισοδυναμίας ή μια επίσημη αναγνώριση από την ΕΕ ότι οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου και η εποπτεία συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι αρκετά αυστηροί, είναι γεμάτο δυσκολίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει ότι όταν αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, θα είναι σε θέση να πείσει τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ να απομακρυνθούν από τη θέση του Μπαρνιέ.

Στο άρθρο τους στη FAZ, οι Ντέιβις και Χάμοντ πρότειναν να επιδιώξουν να διατηρήσουν υψηλό βαθμό ρυθμιστικής ευθυγράμμισης με την ΕΕ, προκειμένου να επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα σε ολόκληρο το μπλοκ.

«Για να πετύχουμε μια τόσο στενή εμπορική συνεργασία σε αγαθά και υπηρεσίες, θα πρέπει να διατηρήσουμε τις κοινές μας αρχές - συμπεριλαμβανομένης της κοινής μας πεποίθησης για τα υψηλά πρότυπα - και να συνεχίσουμε την έξυπνη συνεργασία των ρυθμιστικών μας αρχών», ανέφερε το ζεύγος. «Η εμπιστοσύνη που θέτουμε σε κάθε άλλη ρυθμιστική αρχή, σε ένα ολόκληρο φάσμα τομέων, έχει δημιουργηθεί μέσα από πολλά χρόνια συνεργασίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαφανισθεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.»


Πήγη: banksnews.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text