Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ενιαίο πλαφόν στον ΦΠΑ προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενιαίο πλαφόν στον ΦΠΑ προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενιαίο πλαφόν στον ΦΠΑ προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σημαντικές αλλαγές θα επιφέρει στα κράτη - μέλη της ΕΕ το νέο σύστημα επιβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που αναμένεται να προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες.

Με τις προτάσεις της Επιτροπής αναγνωρίζεται η πραγματικότητα των διαφορετικών ρυθμίσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη όσον αφορά στον ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μηδενικός ΦΠΑ που στη Βρετανία ισχύει για τα παιδικά ρούχα, στο Βέλγιο για τις εφημερίδες, στη Μάλτα για τα παγωτά, κ.ο.κ.

Με το νέο σύστημα ορίζεται ένας κατάλογος υπηρεσιών και προϊόντων όπου ο ΦΠΑ θα είναι σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ υποχρεωτικά ανώτερος του 15%. Μεταξύ αυτών είναι ο καπνός, τα οινοπνευματώδη, η βενζίνη, τα κοσμήματα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα όπλα, τα μουσικά όργανα κ.ά.

Στη συνέχεια το κάθε κράτος θα πρέπει να ορίσει δύο επίπεδα ΦΠΑ μεταξύ 5% και 15% και να προσδιορίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα υπάγονται είτε στον υψηλότερο φόρο είτε στον χαμηλότερο.

Τέλος, το κάθε κράτος θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ποια προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να έχουν μηδενικό ΦΠΑ και ποια έναν εξαιρετικά χαμηλό, μικρότερο του 5%.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα πετύχει δύο στόχους:

Ο πρώτος είναι η κατάργηση του σημερινού συστήματος που ενώ χαρακτηρίζεται ενιαίο έχει πλέον εκατοντάδες εξαιρέσεις τις οποίες πολλά κράτη - μέλη πέτυχαν τα τελευταία χρόνια.

Ο δεύτερος είναι η «μετάθεση των ευθυνών» για το ύψος του ΦΠΑ που ισχύει ανά προϊόν από τις Βρυξέλλες στις εθνικές πρωτεύουσες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ θα είναι εφεξής ελεύθερη να επιβάλει σε κάθε προϊόν τον ΦΠΑ της αρεσκείας της.

Με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, το μέσο επίπεδο του ΦΠΑ σε κάθε χώρα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο του 12%, ούτε αντίθετο προς τους δημοσιονομικούς στόχους που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ειδικά δε για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, τα περιθώρια ελιγμών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

 

Πηγή: cnn.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text