Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σε υψηλό 10 ετών οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη

Σε υψηλό 10 ετών οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε υψηλό 10 ετών οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη

Σε υψηλό δεκαετίας έφθασαν το προηγούμενο έτος οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των χωρών ενίσχυσε την καταναλωτική δαπάνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για αυτοκίνητα τύπου SUV των γαλλικών Reugeot και Renault, ενώ σημαντική άνοδο στις πωλήσεις τους κατέγραψαν η ιταλική Alfa Romeo αλλά και η ιαπωνική Toyota. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 κατά 3,3% αγγίζοντας τα 15,6 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2007, όταν οι πωλήσεις των νέων οχημάτων είχαν διαμορφωθεί σε 16 εκατ. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, τον περασμένο Δεκέμβριο οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας συνολικά το 1,14 εκατ. οχήματα.

Ωστόσο, φέτος υπήρξαν περισσότερες αργίες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2016, γεγονός που δικαιολογεί τον μειωμένο ρυθμό πώλησης οχημάτων τον Δεκέμβριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν πέρυσι τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η ανεργία κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη των χωρών της Ευρωζώνης οδήγησε και στην εκτόξευση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ενιαία αγορά το 2017.

Εν τούτοις, όπως σημειώνει το Bloomberg, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτων ενδέχεται να υποχωρήσει το 2018, με τη Renault να εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα σημειώσουν αύξηση μόλις 1%. Ακόμη και η εταιρεία ερευνών Evercore ISI προβλέπει ότι η ζήτηση θα είναι υποτονική. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, οι πωλήσεις στη Βρετανία, οι οποίες ήδη μειώθηκαν το 2017 κατά 5,7%, πιθανόν να υπονομεύσουν την ανοδική πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς οχημάτων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που γεννά στους Βρετανούς καταναλωτές η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτή η υποχώρηση που ενδέχεται να σημειωθεί το 2018 εξηγείται και από την άνοδο των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, που εν μέρει θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση για τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Μεταξύ των δέκα εταιρειών που σημείωσαν τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ευρώπη συγκαταλέγεται και η Toyota Motor Corp, η οποία κατέγραψε ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις της (12%) το προηγούμενο έτος. Οπως αναφέρει το Bloomberg, η ιαπωνική εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει πριν από μία εβδομάδα ότι η ζήτηση για το μοντέλο RAV4 με υβριδική τεχνολογία αυξήθηκε κατά 31% το 2017. Επίσης ο όμιλος Renault αύξησε τις πωλήσεις του κατά 6,7%, ενώ η Dacia σημείωσε άνοδο 12%. Ανοδο στις πωλήσεις της κατά 30% είδε και η ιταλική Alfa Romeo, συνεισφέροντας και στην ενίσχυση των πωλήσεων κατά 5,2% της Fiat Chrysler. Η Daimler, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων παγκοσμίως, σημείωσε αύξηση 6,4% στη ζήτηση για το σπορ αυτοκίνητο GLC Coupe, καθώς και για το τελευταίο μοντέλο E-Class Sedan. Να σημειωθεί ότι η Ενωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) παρουσιάζει αποτελέσματα απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε, με εξαίρεση τη Μάλτα, την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text